Αλλαγές για συνταξιούχους αλλά και εργαζόμενους φέρνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Μία από τις διατάξεις που έχει γραφτεί πολλά είναι αυτή της κατάργησης του πέναλτι για όσους συνταξιούχους εργάζονται.

Το πέναλτι

Με τον  νόμο Κατρούγκαλου είχε θεσπιστεί μια «τιμωρητική» ποινή για τους συνταξιούχους που ήθελαν να εργαστούν αφού παρακρατούνταν το 60% της σύνταξης. Η κατάσταση άλλαξε με νόμο του Βρούτση όπου το πέναλτι μειώθηκε στο 30%. Με το νέο νομοσχέδιο καταργείται πλέον  το πέναλτι του 30%  και αντικαθίσταται  με ένα φόρο ύψους 10% υπέρ ΕΦΚΑ.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά (σε αναλογικούς όρους) η απασχόληση συνταξιούχων στην Ελλάδα, παρόλα αυτά παραμένει χαμηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου, έτσι η ρύθμιση αυτή αποτελεί κίνητρο για όλο και περισσότερους συνταξιούχους να εργαστούν ή να βγουν από την ζώνη της «μαύρης» εργασίας καθώς το πέναλτι  ήταν το μεγάλο αντικίνητρο.

Ουσιαστικά, μέσω της νέας ρύθμισης , ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το σύνολο της σύνταξής του, ωστόσο στο εισόδημα που εισπράττει από την εργασία του και το δηλώνει θα επιβληθεί εκτός από τον ετήσιο φόρο και μια έξτρα παρακράτηση. Το ύψος της νέας παρακράτησης είναι το 10%

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 700 ευρώ από εργασία με το ισχύον σύστημα έχει ποινή 30% στη σύνταξη, η οποία μειώνεται κατά 300 ευρώ και του απομένουν 700 ευρώ. Με το νέο σύστημα η σύνταξη δεν θα έχει ποινή, αλλά θα επιβάλλεται κράτηση 10% στα 700 ευρώ του μισθού του.

Ξεμπλοκάρονται 150.000  συντάξεις

Να ανοίξει ο δρόμος της συνταξιοδότησης για περίπου 150.000 συνταξιούχους,  ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ ή πάνω από 6.000 ευρώ (αγρότες) στα ασφαλιστικά ταμεία  και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη επιχειρεί με άλλες διατάξεις το νέο νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα αυξάνεται το πλαφόν για τις οφειλές  στα ασφαλιστικά ταμεία από τις 20.000 € στις 30.000€ για ελεύθερους  επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και στις 10.000 για τους αγρότες.

Έτσι οι συγκεκριμένοι  συνταξιούχοι θα μπορούν να πάρουν σύνταξη αλλά θα παρακρατείται το 40% της σύνταξης τους  μέχρι το χρέος τους  να υποχωρήσει έως τις 20.000 ευρώ ή τις 6.000 αντίστοιχα. Εφόσον  η οφειλή τους κατέβει στα προηγούμενα όρια (δηλαδή 20.000€ ή 6.000€)  τότε θα εντάσσονται  στην ισχύουσα ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή του συνόλου της οφειλής σε 60 μηνιαίες δόσεις, με παρακράτηση του ανάλογου ποσού από τη σύνταξή τους.

Επιδόματα με προπληρωμένη κάρτα

Με το  νέο νομοσχέδιο πλέον τα επιδόματα ανεργίας, παιδιού, στεγαστικό  (ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ) εκτός από τα αναπηρικά προβλέπεται  να πληρώνονται μέσω άυλης ψηφιακής κάρτας όπως για παράδειγμα γίνεται και με το market pass με τη διαφορά ότι θα δίνετε η δυνατότητα ανάληψης του 50% του ποσού ενώ με το υπόλοιπο 50% θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Για παράδειγμα άνεργος με επίδομα 479€  θα μπορεί να κάνει ανάληψη το ποσό 239,5€ ενώ τα υπόλοιπα θα 239,5€ μπορουν να κατευθύνονται μόνο σε ηλεκτρονικές πληρωμές

Επαγγελματικά Ταμεία

Το νομοσχέδιο φέρνει και μεγάλες αλλαγές στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης αυτόν της επαγγελματικής ασφάλισης

Οι άξονες των αλλαγών είναι:

1. Η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης των ΤΕΑ
2. Η διευκόλυνση ίδρυσης πολυεργοδοτικών ΤΕΑ
3. Η θέσπιση κανόνων χρηστής διακυβέρνησης
4. Η μεταφορά της εποπτείας των ΤΕΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος
5. Η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των προϊόντων των ΤΕΑ
6. Η δυνατότητα μεταφοράς ασφαλιστικής αποταμίευσης μεταξύ ΤΕΑ, αλλά και μεταξύ ΤΕΑ και ομαδικών ασφαλιστικών συμβολαίων
7. Η σταδιακή μετατροπή των υφισταμένων αλληλοβοηθητικών ταμείων σε ΤΕΑ

Πάντως  φαίνεται  πως μέχρι και την τελευταία στιγμή  η διάταξη που φαίνεται πως απασχόλησε περισσότερο  το επιτελείο του Υπουργείου Εργασίας ήταν ο τρόπος φορολόγησης των προϊόντων των ΤΕΑ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι διαβουλεύσεις ήταν συνεχείς. Σύμφωνα με πληροφορίες κλείδωσε η κλιμακωτή  φορολόγηση και έτσι για περιπτώσεις ασφαλισμένων με έως 10 έτη ασφάλισης, η φορολόγηση των εφάπαξ θα είναι 20% και 10% για τις συντάξεις. Για 10 – 20 έτη ασφάλιση, η φορολόγηση θα υποχωρεί στο 15% για την καταβολή εφάπαξ και στο 7,5% για τη χορήγηση σύνταξης. Στα ομαδικά ασφαλιστήρια που παρέχουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες οι συντελεστές φορολόγησης είναι υψηλότεροι 10%-20% ανάλογα με το ποσό που δικαιούται ο ασφαλισμένος. Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Εργασίας  στον ΟΤ στόχος είναι να αυξηθεί η κουλτούρα της αποταμίευσης για αυτό άλλωστε θεσπίζεται μεγαλύτερη φορολόγησή για την επιλογή του εφάπαξ από ότι στη μηνιαία σύνταξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting