Σε τροχιά αποκλιμάκωσης βρίσκονται σήμερα Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, που στην προηγούμενη συνεδρίαση αυξήθηκαν κατά 2% και ενδοσυνεδριακά το Brent έφτασε μέχρι τα 93 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο της πρότασης του Ιράν για επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στο Ισραήλ και της μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Πετρέλαιο: Άγγιξε τα 93 δολάρια το βαρέλι

Οι αγορές αντέδρασαν καθοδικά σήμερα καθώς ο ΟΠΕΚ δεν έδειξε σημάδια υποστήριξης της έκκλησης του Ιράν, ενώ παράλληλα, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να χαλαρώσουν τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα για να επιτρέψουν τη ροή περισσότερου πετρελαίου παγκοσμίως.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Δεκεμβρίου του Brent υποχώρησαν 74 σεντς στα 90,76 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια Νοεμβρίου για το αμερικανικό αργό που λήγουν την Παρασκευή υποχώρησαν 57 σεντς και κινήθηκαν στα 87,75 δολάρια το βαρέλι.

Αυτή την ώρα το Brent διαμορφώνεται στα 91,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI στα 88,2 δολ./βαρέλι.

Στο επίκεντρο το μεσανατολικό

Ο ΟΠΕΚ δεν σχεδιάζει να λάβει καμία άμεση δράση μετά την έκκληση του Ιράν, ανέφεραν πηγές στο Reuters, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για πιθανές διακοπές ροής πετρελαίου.

«Αν και ο ΟΠΕΚ δεν δείχνει καμία ένδειξη ότι αποδέχεται την έκκληση του Ιράν να επιβάλει μποϊκοτάζ πετρελαίου στο Ισραήλ, το πετρέλαιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει χαρακτηριστικό της σύγκρουσης με διάφορους τρόπους», ανέφερε σε σημείωμα η RBC Capital Markets.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ εισάγει περίπου 250.000 βαρέλια την ημέρα, κυρίως από το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράκ και τις αφρικανικές χώρες, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Citi. «Πιστεύουμε ότι ένα εμπάργκο από το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν, έναν ισχυρό σύμμαχο του Ισραήλ, είναι απίθανο», είπαν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν εξάμηνη άδεια που επιτρέπει συναλλαγές στον ενεργειακό τομέα της Βενεζουέλας, μέλος του ΟΠΕΚ, μετά από συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της πολιτικής αντιπολίτευσης της χώρας για τη διασφάλιση δίκαιων εκλογών το 2024.

Οι ροές πετρελαίου της Βενεζουέλας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, των κυρώσεων στη Ρωσία και των αποφάσεων του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής, αλλά η Βενεζουέλα χρειάζεται επενδύσεις για να ενισχύσει την παραγωγή μετά από χρόνια κυρώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities