Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, δημοσιεύτηκαν πολλές φωτογραφίες και βίντεο στα social media που δείχνουν χιλιάδες πυραύλους να εκτοξεύονται από τη Γάζα προς το Ισραήλ, drones και χειροβομβίδες να καταστρέφουν άρματα μάχης, αλλά και εκατοντάδες μαχητές οπλισμένους με πολυβόλα να παραβιάζουν τα περιφραγμένα σύνορα μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ.

Ισραήλ: Τα fake news μετατρέπονται σε όπλο και ρίχνουν λάδι στη φωτιά της Μ. Ανατολής

Όλο αυτό το υλικό έχει οδηγήσει πολλούς Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, να αμφισβητούν την προέλευση του οπλοστασίου της Χαμάς και την ικανότητα της οργάνωσης να επιτεθεί αιφνιδιαστικά στο Ισραήλ. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι η Χαμάς κατέχει αυτή τη στιγμή αμερικανικά όπλα που είτε προορίζονταν για την Ουκρανία, είτε τα άφησαν πίσω τους τα αμερικανικά στρατεύματα κατά την αποχώρηση τους από το Αφγανιστάν.

Κατόπιν τούτων, το PolitiFact έκανε κάποιες αναζητήσεις στο Google και στην βάση δεδομένων Nexis. Από την έρευνα αυτή, προέκυψε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Χαμάς έκανε χρήση αμερικανικών όπλων στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Πώς διαδόθηκαν οι φήμες ότι η Χαμάς διαθέτει αμερικανικά όπλα

Όλες οι πληροφορίες ότι η Χαμάς διαθέτει αμερικανικά όπλα έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. «Πρέπει να συνεργαστούμε με το Ισραήλ για να εντοπίσουμε τους σειριακούς αριθμούς οποιουδήποτε αμερικανικού όπλου που χρησιμοποιείται από τη Χαμάς εναντίον τους», δήλωσε η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Marjorie Taylor Greene, στις 8 Οκτωβρίου στην πλατφόρμα X, πρώην Twitter. «Ήρθαν από το Αφγανιστάν; Ήρθαν από την Ουκρανία; Πολύ πιθανόν η απάντηση να είναι και τα δύο.»

Ο Τζιμ Φέργκιουσον, πρώην υποψήφιος βουλευτής του κόμματος του Brexit, έγραψε στις 8 Οκτωβρίου στο X: «Breaking News Israel: Αμερικανικά όπλα που έμειναν πίσω στο Αφγανιστάν χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση στο Ισραήλ.»

Ένα κατασκευασμένο βίντεο που ισχυρίζεται ότι είναι ρεπορτάζ του BBC News ανέφερε ψευδώς ότι ερευνητές δημοσιογράφοι της Bellingcat, μιας ομάδας με έδρα την Ολλανδία, «κατέληξαν» στο συμπέρασμα ότι «η Ουκρανία προμήθευσε την πλειονότητα των όπλων που χρησιμοποιούνται από το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς». Οι δημοσιογράφοι του BBC και της Bellingcat λένε ότι το βίντεο είναι ψεύτικο.

Από που προμηθεύεται η Χαμάς τα όπλα της;

«Το Ιράν μεταφέρει λαθραία όπλα στη Χαμάς και επίσης εκπαιδεύει τους μαχητές στο πώς να κατασκευάζουν τα δικά τους όπλα», σύμφωνα με το World Factbook της CIA. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι η Χαμάς χρηματοδοτείται από το Ιράν.

Ο Ahmed Fouad Alkhatib, αναλυτής της Μέσης Ανατολής και προσκεκλημένος συνεργάτης του Washington Institute, μιας φιλοϊσραηλινής αμερικανικής δεξαμενής σκέψης που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι «τα μέτρα καταστολής που επέβαλλε η Αίγυπτος για να περιορίσει το λαθρεμπόριο στη χώρα της, ανάγκασε τη Χαμάς να κατασκευάζει και να προμηθεύεται περισσότερα όπλα τοπικά στη Γάζα», ενώ πρόσθεσε «Αλλά ορισμένα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή όπλων συνεχίζουν να διακινούνται λαθραία».

Η Χαμάς μερικές φορές κατασκευάζει όπλα χρησιμοποιώντας υλικά που ανακτώνται από ισραηλινά πλήγματα, όπως μπάζα και όπλα που δεν έχουν εκραγεί, αναφέρει το Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον, σε έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2021. Τα υλικά ανακυκλώνονται και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία προπελών και κεφαλών πυραύλων.

Ο Ali Baraka, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε στο RT Arabic, ένα ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, στις 8 Οκτωβρίου ότι η Χαμάς διαθέτει εργοστάσια κατασκευής όπλων στη Γάζα.

Η Χαμάς φαίνεται να παράγει τα δικά της όπλα στην Γάζα

Ρεπουμπλικανοί βουλευτές εγείρουν ερωτήματα για την προέλευση των όπλων της Χαμάς

Υπάρχουν άραγε αποδείξεις για χρήση αμερικανικών όπλων;

Ο Fouad Alkhatib δήλωσε στο PolitiFact ότι πλάνα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου δείχνουν μαχητές της Χαμάς να χρησιμοποιούν πυραύλους σοβιετικής εποχής, όχι όπλα που έχουν παράσχει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι «καμία οπτική ή ανοικτή πηγή πληροφοριών δεν επιβεβαιώνει» τη χρήση αμερικανικών όπλων από τη Χαμάς που έχουν μείνει πίσω στο Αφγανιστάν. Καταλήγει δε ότι τα βίντεο της επίθεσης δείχνουν επίσης όπλα που παράγονται στη Γάζα.

Ένα ρεπορτάζ του NBC News σχετικά με τα όπλα που κατασχέθηκαν από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και μια ανάλυση του CNN για τα βίντεο και τις φωτογραφίες της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα.

«Μπορείτε να δείτε από τα σύμβολα σε όλο τον εξοπλισμό ότι όλα είναι αυτοσχέδια όπλα της Χαμάς», δήλωσε ένας Ισραηλινός στρατιώτης σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας.

Ωστόσο, ο Μάικλ Νάιτς, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η Χαμάς μπορεί να αποκτήσει αμερικανικά όπλα αγοράζοντάς τα στη μαύρη αγορά ή αιχμαλωτίζοντας όπλα που έστειλαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ. Το Ιράν εκπαιδεύει επίσης τη Χαμάς στο πώς να κατασκευάζει αντίγραφα των αμερικανικών όπλων, είπε.

Ο David Silbey, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας του Πανεπιστημίου Cornell, δήλωσε ότι αν η Χαμάς έχει αμερικανικά όπλα, είναι πιθανότατα μικρά όπλα που χρησιμοποιούνται από ένα άτομο, παρά μεγάλα τεθωρακισμένα οχήματα ή πυραυλικά συστήματα που θα ήταν πιο δύσκολο να μεταφερθούν λαθραία στη Γάζα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»
Επικαιρότητα |

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές το σκηνικό δείχνει «καθαρό» ως προς το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο όμως οι κάλπες θα μετρήσουν το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.