«Παραμύθια της Χαλιμάς» χαρακτήρισε ο πρόεδρος και CEO του ομίλου Jumbo Απόστολος Βακάκης τα επιχειρήματα ότι πιέζονται σήμερα τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, επισημαίνοντας ότι η ελληνική αγορά αντιστέκεται στην παγκόσμια τάση αποπληθωρισμού.

Στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την έγκριση διανομής μερίσματος στους μετόχους της εταιρείας, ο επικεφαλής της εισηγμένης λιανεμπορικής αλυσίδας επεσήμανε την ευθύνη της αγοράς να προσαρμοστεί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ εξέφρασε την άποψη πως η χώρα εκπέμπει επενδυτική αισιοδοξία αλλά στην πραγματικότητα κινείται με ρυθμούς «παραπληγικού σαλιγκαριού».

Έκτακτο μέρισμα 1,47 ευρώ από τη Jumbo – Αυξημένες κατά 17% οι πωλήσεις στο 9μηνο

«Ο φόβος αποσταθεροποίησης είναι διάχυτος, η ψυχολογία που υπάρχει είναι ότι το μέλλον δεν είναι ευοίωνο. Ας έρθει το μέλλον και το βλέπουμε. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς το πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε» τόνισε.

«Αν γενικευτεί ο πόλεμος και πάνε τα καύσιμα στα 300 ευρώ αυτό είναι μια άλλη παράμετρος. Σήμερα είναι στα 85 δολάρια το βαρέλι και η πρόβλεψη για 300 ευρώ είναι ανέντιμο να υπολογίζεται σήμερα».

Σεβασμός στα λεφτά του καταναλωτή

«Βγήκα και παρότρυνα τον κόσμο να κατεβάσει τιμές. Δεν μπορείτε να κρατάτε τις τιμές ψηλά αφού διάφοροι παράμετροι κόστους έχουν πέσει. Δεν είναι θαρραλέοι φοβούνται το μέλλον και δεν κατεβάζουν τις τιμές. Αν όντως ακριβύνει το πετρέλαιο θα ανεβάσεις τις τιμές. Δεν είμαστε φιλάνθρωποι αλλά πάει στον καταναλωτή η ισοπαλία» πρόσθεσε.

«Αντί σύνεσης επικρατεί στην αγορά το ποιος πρώτος θα πάρει τα λεφτά του καταναλωτή», δήλωσε.

Η Jumbo έχει ρίξει φέτος τις τιμές των προϊόντων σε αρκετούς κωδικούς και όπως επισήμανε ο Απόστολος Βακάκης. Η μείωση για τα συγκεκριμένα προϊόντα ξεπερνά το 10% σε σχέση με πέρσι σε μια προσπάθεια της εταιρείας να διατηρήσει ή και να αυξήσει τα μερίδια αγοράς.

Σταθερό guidance και μερισματική πολιτική

Ο κος Βακάκης διαβεβαίωσε τους παριστάμενους μετόχους ότι το guidance της κερδοφορίας για φέτος παραμένει σταθερό.

«Η πρόβλεψή μας είναι με βάση το budget μας και έχει περιθώριο να χάσει, παραμένοντας η πρόβλεψη σταθερή. Μπορεί να ανατραπούν όμως οι καταστάσεις μακροπρόθεσμα εάν ο πόλεμος γενικευτεί. Αυτό ευχόμαστε να μην συμβεί, αλλά αυτό δεν το ξέρει κανείς. Συμφέρει την ανθρωπότητα να γενικευτεί ο πόλεμος; Η απάντηση είναι όχι. Μπορεί η Jumbo να κάνει κάτι; Καμία επιχείρηση δεν μπορεί. Εδώ ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί…»

Για το 2023 η διοίκηση προβλέπει αύξηση πωλήσεων 12% και κερδών κατά 15% σε σχέση με το 2022.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής, το +17% του 9μηνου στις πωλήσεις δύσκολα θα διατηρηθεί το τελευταίο τρίμηνο για αυτό και επιμένει στο +12% στο σύνολο του έτους.

Σταθερή και ξεκάθαρη παραμένει και η μερισματική πολιτική της εταιρείας, σύμφωνα με τον ιδρυτή και βασικό μέτοχο.

«Ένα τρίτο στους μετόχους, ένα τρίτο στο κράτος και ένα τρίτο στο capex», όπως τόνισε.

Ωστόσο, αν τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο οικονομικά δεν είναι απίθανο να έρθει αύξηση φορολογίας μερισμάτων, είπε. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δόθηκε το μέρισμα προς το τέλος του χρόνου.

Στη χθεσινή συνέλευση εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 1,47 ευρώ ανά μετοχή από έκτακτα αποθεματικά συνολικού ποσού 200 εκατ. ευρώ. Είναι η τρίτη χρηματική διανομή της εταιρείας εντός του 2023 προς τους μετόχους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η καταβολή του έκτακτου μερίσματος θα ξεκινήσει στις 29.11.2023.

Ένα κατάστημα κάθε 2-3 χρόνια στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα σηκώνει κάθε 2-3 χρόνια ένα νέο κατάστημα. Δεν μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα. εκτός κι αν αλλάξει η πολιτική. Όταν έχεις υπογεννητικότητα θα είσαι τρελός να ανοίγεις πιο γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Βακάκης για το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας στην εσωτερική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου στις αρχές Σεπτεμβρίου, το ένα από τα δύο καταστήματα στη Λάρισα και το κατάστημα στην Καρδίτσα παρέμειναν κλειστά και δεν αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρεία θα προχωρήσει σε όλες τις εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση και επαναλειτουργία των καταστημάτων.

Σχετικά με τις υπόλοιπες αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ιδιόκτητου υπερκαταστήματος στην πόλη Iasi στη Ρουμανία, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το νέο μισθωμένο υπερκατάστημα στο κέντρο του Plovdiv στη Βουλγαρία.

Για το κατάστημα στο Ισραήλ που άνοιξε με τη μέθοδο του franchise σε συνεργασία με τοπικό εταίρο ανέφερε πως υπήρξε ένα σοκ για δύο τρεις μέρες αλλά τώρα δουλεύει κανονικά. Το πλάνο της επέκτασης δεν έχει αλλάξει και θα κριθεί από την έκβαση της σύρραξης, ωστόσο το ρίσκο είναι περιορισμένο αφού τα κόστη βαραίνουν τον franchisee.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις