Αντιμέτωπος με νέους μπελάδες βρίσκεται ο Τζον Πόλσον, ο δισεκατομμυριούχος που κλήθηκε να αντιμετωπίσει σειρά εμποδίων από όταν αποφάσισε να επενδύσει στο Πουέρτο Ρίκο.

Πόλσον: Νέο επεισόδιο στο πολύκροτο διαζύγιο με την Τζένικα Πόλσον – Ζητάει μόλις 1 δισ. δολ.

Έχοντας καταφέρει να ξεπεράσει τυφώνες, σεισμούς, την πανδημία και μια σαρωτική πτώχευση, συγκέντρωσε ένα χαρτοφυλάκιο πολυτελών ξενοδοχείων και θέρετρων, κτιρίων γραφείων υψηλών προδιαγραφών και αντιπροσωπειών αυτοκινήτων που απευθύνονται στους πλούσιους του νησιού.

Τώρα όμως, καλείται να αντιμετωπίσει ένα κύμα αγωγών, που απειλούν την αυτοκρατορία που έχει χτίσει στην Καραϊβική.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, στη Νέα Υόρκη ο Πολσον έχει εμπλακεί σε ένα πικρό διαζύγιο, με την πρώην σύζυγό του να ισχυρίζεται ότι χειραγώγησε την αξία μιας από τις ιδιοκτησίες του στο Πουέρτο Ρίκο για να αποσπάσει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια από ένα καταπίστευμα για τα παιδιά του.

Στο ίδιο το νησί, αντιμετωπίζει αγωγές από τον μακροχρόνιο επιχειρηματικό του συνεργάτη, Fahad Ghaffar, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο Πόλσον προσπαθεί να τον εξαπατήσει.

Ο Πόλσον – μεταδίδει το Bloomberg – αντιδρά: Αρνείται τις κατηγορίες της πρώην συζύγου του και έχει καταθέσει μήνυση για εκβιασμό και διαφθορά εναντίον του Ghaffar και της οικογένειάς του.

Το χαρτοφυλάκιο

Το διακύβευμα είναι υψηλό. Το χαρτοφυλάκιο του Πόλσον στο Πουέρτο Ρίκο θα μπορούσε να αξίζει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Υπολογίζεται μάλιστα ότι σε βάθος τετραετίας η αξία του θα μπορούσε να διπλασιαστεί.

Πέραν αυτού του εντυπωσιακού χαρτοφυλακίου, όμως, ο Πόλσον δεν διαθέτει πολλά: Μεγάλος μέρος της περιουσίας που συγκέντρωσε από το σορτάρισμα ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης εξανεμίστηκε από τις λανθασμένες του επενδύσεις στον χρυσό, την ανάκαμψη των ΗΠΑ και την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Έτσι το 2020 ο Πόλσον αναγκάστηκε να επιστρέψει τα κεφάλαια των επενδυτών και να μετατρέψει ξανά την επιχείρησή του σε ένα οικογενειακό γραφείο. Η καθαρή αξία της περιουσίας του εκτιμάται σε 4,4 δισ. δολάρια. Ποσό εντυπωσιακό, αλλά αρκετά χαμηλότερα από τα 13,8 δισ. του 2014.

Ο Fahad Ghaffar

Ο μεγάλος του αντίπαλος, Fahad Ghaffar, είναι σήμερα 39 ετών. Όπως γράφει το Bloomberg, ο Ghaffar αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια με πτυχίο στα οικονομικά και τα χρηματοοικονομικά, εργάστηκε σε ένα ταμείο της UBS Group που ασχολήθηκε με τοξικά περιουσιακά στοιχεία στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έφυγε από την UBS το 2011 για να δραστηριοποιηθεί μόνος του στον επενδυτικό τομέα και γνώρισε τον Paulson το 2013. Εκείνη την εποχή, ο δισεκατομμυριούχος έψαχνε να αγοράσει το θέρετρο St. Regis στο Πουέρτο Ρίκο και ο Ghaffar λέει ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε ένα γήπεδο γκολφ με την επωνυμία Trump στο κοντινό Coco Beach, το οποίο τελικά χρεοκόπησε.

Σύντομα δούλευαν και επένδυαν μαζί. Ο Ghaffar λέει ότι έχει μερίδιο 44% στο Vanderbilt Residences, τον νέο πύργο πολυτελείας 22 ορόφων που αποτελεί κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη του Πόλσον. Επιπλέον, του ανήκει ένα μέρος του ξενοδοχείου Condado Vanderbilt Hotel και του La Concha Renaissance Resort, αμφότερα στην καρδιά της τουριστικής περιοχής του Σαν Χουάν, καθώς και μερίδια σε άλλα περιουσιακά στοιχεία του Πόλσον.

«Ο Τζον και εγώ μοιραστήκαμε μια όμορφη σχέση για 10 χρόνια. Προσθέσαμε μεγάλη αξία. Δημιουργήσαμε έναν τεράστιο αριθμό θέσεων εργασίας για τον λαό του Πουέρτο Ρίκο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Σαν Χουάν. «Ωστόσο, είμαστε και οι δύο τώρα στο σημείο όπου δεν πιστεύω ότι εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον. Και ο καλύτερος δρόμος για εμάς θα ήταν να μοιραστούμε τα περιουσιακά στοιχεία με δίκαιο τρόπο.»

Εκπρόσωπος του Πόλσον δήλωσε ότι ο Ghaffar υπερβάλλει ως προς τον ρόλο του. «Ήταν απλώς ένας υπάλληλος με κλασσικό, αν υπήρχε, μερίδιο ιδιοκτησίας».

Η αγωγή που κατέθεσε ο Πόλσον στις 16 Οκτωβρίου αναφέρει ότι ο Ghaffar ήταν «ένας άνεργος επενδυτής εμπορικών ακινήτων μικρής κλίμακας στην Τάμπα της Φλόριντα, ο οποίος δεν μπορούσε να κάνει συμφωνίες» όταν προσέγγισε τον δισεκατομμυριούχο το 2013. Προσλήφθηκε ως κατώτερος αναλυτής και τελικά προήχθη για να επιβλέπει όλες τις επενδύσεις του Πόλσον στο Πουέρτο Ρίκο.

Μόλις έφτασε εκεί, η αγωγή υποστηρίζει ότι ο Ghaffar χρησιμοποίησε μέλη της οικογένειας και εταιρείες βιτρίνας για να αποσπάσει εκατομμύρια από τις επιχειρήσεις για να υποστηρίξει έναν ολοένα και πιο πολυτελή τρόπο ζωής: εξαψήφιο ποσό για ψώνια σε Louis Vuitton και Chanel, περισσότερα από 600.000 δολάρια σε ταξίδια με ιδιωτικό τζετ και 20.000 δολάρια που έπεσαν κατά τη διάρκεια μιας μόνο νύχτας διασκέδασης σε νυχτερινό κέντρο του Λας Βέγκας.

Έτσι, ο Πόλσον ζητά αποζημίωση ύψους 190 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το διαζύγιο με την Τζένικα Πόλσον

Η μάχη με τον Ghaffar όμως δεν αποτελεί τη μοναδική διένεξη στην οποίαν είναι αναμεμειγμένος ο Πόλσον, ο οποίος είναι μπλεγμένος και σε ένα περίπλοκο διαζύγιο με την πρώην σύζυγό του, Τζένικα Πόλσον. Η Πόλσον ισχυρίζεται ότι ο σύζυγός της συμφώνησε το 2020 να αγοράσει ένα διαμέρισμα στο St. Regis Bahia Beach Resort σε τεχνητά χαμηλή τιμή 5,6 εκατ. δολαρίων από το οικογενειακό καταπίστευμα του 2009, στο οποίο ανήκε το ακίνητο. Το ρετιρέ αξίζει σήμερα 15 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η ίδια σε επικαιροποιημένη καταγγελία, που κατατέθηκε στο πολιτειακό δικαστήριο του Μανχάταν την Τετάρτη. Η συναλλαγή του επέτρεψε ουσιαστικά να αφαιρέσει 10 εκατομμύρια δολάρια από το καταπίστευμα τα οποία δεν δικαιούνταν, είπε.

Ο Jim Smith, εταίρος της Blank Rome που εκπροσωπεί τον Πόλσον χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς παράλογους. «Αυτοί οι φανταστικοί ισχυρισμοί είναι απλώς άλλη μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από την προσπάθειά της να στερήσει από τα παιδιά της την κληρονομιά τους», είπε.

Τα νομικά προβλήματα του Πόλσον, σύμφωνα με το Bloomberg, προκαλούν ανησυχία στην επιχειρηματική κοινότητα του Πουέρτο Ρίκο, καθώς ο δισεκατομμυριούχος έχει συμβάλει στην αναδιαμόρφωση της τουριστικής βιομηχανίας, τροφοδοτώντας μια οικοδομική έκρηξη που δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Ο Τζον άρχισε να επενδύει στο Πουέρτο Ρίκο όταν η κατάσταση ήταν τραγική», δήλωσε ο Jose Carrion III, στέλεχος ασφαλιστικών εταιρειών και πρώην επικεφαλής του ισχυρού συμβουλίου οικονομικής εποπτείας του νησιού. «Έγινε εκπρόσωπος, ένα σύμβολο, των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να βάλουν τα χρήματά τους εκεί που είναι το στόμα τους όσον αφορά τις επενδύσεις στο νησί».

Το ποια θα είναι η συνέχεια εξαρτάται από την έκβαση των δικαστικών του περιπετειών. Μέχρι στιγμής, πάντως, ούτε ο Πόλσον ούτε και ο Ghaffar δηλώνουν πρόθυμοι να αποσυρθούν από την περιοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή