Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 140 δολάρια το βαρέλι και να φέρει τον κόσμο στο χείλος της ύφεσης, προειδοποιεί η Άνα Μποάτα, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στην Allianz Trade.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, η Μποάτα έθεσε πιθανότητα 20% να επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο, με τις εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να μετατρέπονται σε μια ευρεία περιφερειακή σύγκρουση, που απειλεί να μειώσει σημαντικά τις προμήθειες αργού.

EKT: Ανησυχίες Λαγκάρντ για τις τιμές του πετρελαίου

«Υψηλότερες τιμές πετρελαίου — αυτός είναι ο άμεσος αντίκτυπος», είπε την Παρασκευή, διευκρινίζοντας πώς θα εκτυλισσόταν ένα τέτοιο σενάριο. «Μπορούμε να περιμένουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν από τα 90 δολάρια το βαρέλι σε 140 δολάρια σε μια κορύφωση» τόνισε προβλέποντας παράλληλα, ότι υπάρχει ο κίνδυνος το επόμενο έτος να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο, ακόμη και 120 δολάρια.

Το θέμα των επιπτώσεων που θα έχει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, και ειδικότερα στο πετρέλαιο, απασχολεί κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. Μάλιστα, πρόσφατα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Eurogroup, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις τιμές του πετρελαίου για τυχόν πληθωριστικές επιπτώσεις.

«Σαφώς σε αυτά τα επίπεδα τιμών ενέργειας, καταλαβαίνουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν πολύ περισσότερο σε κατάσταση αναμονής πριν μειώσουν τα επιτόκια», υποστήριξε η Μποάτα, περιγράφοντας ένα αποτέλεσμα ταχύτερου πληθωρισμού και ακόμη πιο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης. «Αυτό θα μπορούσε να μας μεταφέρει στο σενάριο ύφεσης που κάποιοι θα περίμεναν ούτως ή άλλως στο βασικό σενάριο».

Εκτίμησε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη στο σύνολό της θα επιβραδυνθεί στο 2% – κοντά στο όριο που σηματοδοτεί συρρίκνωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Βαλτικές χώρες: Αποσυνδέονται απο το κοινό δίκτυο ηλεκτρισμού με Ρωσία και Λευκορωσία
Ενέργεια |

Οι χώρες της Βαλτικής εγκαταλείπουν το κοινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με Ρωσία και Λευκορωσία

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι βαλτικές χώρες αποσυνδέονται απο το δίκτυο της σοβιετικής εποχής- Στις 9 Φεβρουαρίου 2025 ο συγχρονισμός των δικτύων τους με αυτά της ΕΕ