Δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια» της S&P Global Ratings παραμένει η Ιταλία,  καθώς η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι άντεξε την πρώτη από πολλές αξιολογήσεις σχετικά με τις προοπτικές χαλάρωσης του ελλείμματός της.

«Οι σταθερές προοπτικές εξισορροπούν την άποψή μας για μια πιο αργή δημοσιονομική εξυγίανση από ό,τι αναμέναμε προηγουμένως, μεταξύ άλλων λόγω της αύξησης των πληρωμών τόκων για το μεγάλο δημόσιο χρέος, έναντι της σημαντικής οικονομικής τόνωσης που αναμένεται να προσφέρουν τα κονδύλια της ΕΕ», αναφέρει η S&P σε ανακοίνωσή της, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση της χώρας BBB.

Aίγυπτος: Δεύτερη υποβάθμιση της οικονομίας

Το αποτέλεσμα είναι καλά νέα για τον λαϊκιστικό συνασπισμό, του οποίου ο πρόσφατος νόμος για τον προϋπολογισμό και οι ευρύτερες προβλέψεις για το έλλειμμα είχαν οδηγήσει σε πωλήσεις ομολόγων, ωθώντας το spread μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων υψηλότερα. Η διαφορά της απόδοσης διευρύνθηκε απότομα από τα τέλη Αυγούστου. Ήταν περίπου 200 μονάδες βάσης την Παρασκευή, κοντά στα υψηλότερα επίπεδά του φέτος, πριν από την ετυμηγορία της S&P.

Η αξιολόγηση είναι δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια» μία υψηλότερη από την αξιολόγηση της Moody’s Investors Service. Η εν λόγω εταιρεία έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει τη δική της δική ης αξιολόγηση στις 17 Νοεμβρίου, ελέγχοντας τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Οι αδυναμίες της ιταλικής οικονομίας

«Οι αγορές θα παραμείνουν νευρικές ενόψει των αναθεωρήσεων της αξιολόγησης της Ιταλίας» και τα spreads «θα παραμείνουν πιθανότατα υπό πίεση δεδομένης της ψυχολογίας κινδύνου», δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ο Εμμανουήλ Καρίμαλης, στρατηγικός αναλυτής της UBS Group AG στο Λονδίνο.

Ενώ μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας παραμένει απίθανη, δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν ένας από τους οίκους έθετε την Ιταλία υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση, πρόσθεσε ο Καρίμαλης.

«Παρά την πρόσφατη χαλάρωση του δημοσιονομικού προσανατολισμού» αναφέρε η Simona Delle Chiaie, Ιταλίδα οικονομολόγος του Bloomberg Economics, «η S&P διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ιταλίας, ανακουφίζοντας τους φόβους των επενδυτών για μετάβαση σε αρνητικές προοπτικές. Αυτό είναι θετικό νέο για την ιταλική κυβέρνηση, καθώς μετριάζει τους άμεσους κινδύνους μιας ανάφλεξης στις αγορές. Καθώς και άλλοι πιστωτικοί οίκοι αναμένεται να επικαιροποιήσουν τις αξιολογήσεις τους τις επόμενες εβδομάδες, οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά την Ιταλία.»

Η Μελόνι αντιμετωπίζει έναν δύσκολο δρόμο μπροστά της, καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί την αδύναμη οικονομική παραγωγή, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μόλις κατά 0,7% φέτος, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού και η πτώση του παγκόσμιου εμπορίου πλήττουν επίσης τις επιχειρήσεις της χώρας.

«Μέχρι το 2025, προβλέπουμε ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ιταλίας θα ανακάμψει σε επίπεδα άνω του 1%, μετά από επιβράδυνση το 2023-2024», ανέφερε η S&P.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή