Ραντεβού τον Δεκέμβριο δίνει πλέον η ελληνική οικονομία, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας απο τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s να δίνει -σύμφωνα με αναλυτές- «σήμα» στον Fitch και στο τελικό «στοίχημα» της ελληνικής κυβέρνησης για τη φετινή χρονιά.

Πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται και ουσιαστικά σε καθεστώς investment grade, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί η αναβάθμιση από τον S&P, αλλά και τον «μικρό» και λιγότερο σημαντικό καναδικό οίκο DBRS.

Ωστόσο, η «ανάταση» πιθανότατα να έρθει την 1η Δεκεμβρίου, διότι απαιτείται η αξιολόγηση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο από τους τρεις οίκους αξιολογήσης (S&P, Moody’s και Fitch), προκειμένου να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε ορισμένους από τους δείκτες ομολόγων.

Standard & Poor’s: Aναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε «BBB-»

Η «ατζέντα» του τελευταίου 2μηνου

Η ελληνική κυβέρνηση, είχε θέσει ως εθνικό της στόχο την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 και πλέον μένουν δύο οίκοι που τοποθετούν την οικονομία της χώρας ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Ο πρώτος είναι -όπως αναφέρθηκε- ο Fitch, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο πιο «κακός» -όπως χαρακτηρίζεται- έκανε την έκπληξη τον περασμένο μήνα, δίνοντας διπλή αναβάθμιση στην ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, αναβάθμισε το αξιόχρεο κατά δύο βαθμίδες, σε «Ba1» από «Ba3», με «σταθερές» τις προοπτικές επαναξιολόγησης. Εστειλε λοιπόν το μήνυμα ότι η πορεία της χώρας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές δεν απειλούν – για την ώρα – να την εκτροχιάσουν δημοσιονομικά.

Η ετυμηγορία της Standard & Poor’s και τα σενάρια

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της S&P, «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.  «Αναμένουμε πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία θα στηρίξουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα έτη 2023-2026 και θα συνδράμουν στη συνεχή μείωση του δημόσιου χρέους. Ως εκ τούτου, αναβαθμίσαμε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα σε «BBB-/A-3» από «BB+/B», με σταθερές προοπτικές», επισημαίνει ο S&P.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι σταθερές προοπτικές αφορούν τους «ισορροπημένους κινδύνους» στο εξωτερικό περιβάλλον που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία της Ελλάδας

Στο δυσμένες σενάριο ο οίκος επισημαίνει πως θα μπορούσε να σταματήσει τις αναβαθμίσεις εάν η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας και οι εξωτερικές ανισορροπίες, όπως από το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, επιδεινωθούν περισσότερο από όσο αναμενόταν.

Την ίδια ώρα, θα μπορούσε να συνεχίσει τις αναβαθμίσεις εάν ο λόγος του καθαρού δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ πέσει περαιτέρω σε επίπεδα που ευθυγραμμίζονται με αυτά των ομόλογων κρατών. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα προκύψει από έναν συνδυασμό διατηρούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων για παρατεταμένη περίοδο και διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ελληνική οικονομική ανταγωνιστικότητα και την πλήρη ανάπτυξη των μεγάλων κεφαλαίων NextGenerationEU που διατίθενται στην Ελλάδα».

Επιπλέον, υποστηρίζει πως η σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή έχει θέσει τη δημοσιονομική πορεία της χώρας σε μια σταθερά βελτιωμένη τροχιά. Υποστηριζόμενη από την ταχεία οικομική ανάκαμψη, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει τους δικούς της δημοσιονομικούς στόχους παρά τη σταδιακή αύξηση των κοινωνικών παροχών και μέτρων στήριξης.

«Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,2% του ΑΕΠ φέτος, υπερβαίνοντας τον στόχο του 0,7%, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το δημοσιονομικό κόστος που σχετίζεται με τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Προβλέπουμε μέσο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ για την περίοδο 2024 – 2026. Κατά τη γνώμη μας, οι κοινωνικές πιέσεις πιθανότατα θα περιπλέξουν την ικανότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, και αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο στη μείωση του χρέους κατά τα τελευταία έτη του ορίζοντα εκτίμησης μας και μετά», υπογραμμίζει η Standard & Poor’s.

Το μήνυμα της κυβέρνησης

Σχολιάζοντας την αναβάθμιση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ως σημαντικό ορόσημο. «Περήφανοι για την αναγνώριση των όσων έχει πετύχει η χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, μια πορεία που προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί θέσεις εργασίας και επιτυγχάνει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς», έγραψε στο Twitter ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως «η S&P είναι ο τέταρτος κατά σειρά οίκος αξιολόγησης και ο δεύτερος αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ που αποδίδει τους τελευταίους μήνες επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια. Η ίδια η έκθεση της S&P είναι παραπάνω από θετική και τόσο εύγλωττη που προσωπικά δεν έχω τίποτε να προσθέσω. Ας τη διαβάσουν όσοι κατ’ εξακολούθηση προσπαθούν να υποτιμήσουν τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία».

«Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων. Όπως υπογράμμισα πρόσφατα και στο ECOFIN, η Ελλάδα ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους νέους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας, είναι και θα παραμείνει προσανατολισμένη στην πολιτική της δημοσιονομικής σοβαρότητας. Πολιτική που αποτελεί τη μοναδική σταθερή βάση για την διατήρηση της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές, την προσέλκυση επενδύσεων και την διατηρήσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους