Ανατροπή της άκρως αρνητικής εικόνας των πρώτων ωρών της συνεδρίασης πέτυχε σήμερα η Wall Street, η οποία εν τέλει έκλεισε με μικτά πρόσημα, καθώς η απόδοση των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων αποκλιμακώθηκε ελαφρώς και “ξαναπέρασε” κάτω από το 5%.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,58% στις 32.936 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,17% στις 4.217 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 13.018 μονάδες.

Ομόλογα: Τι σημαίνει για την πραγματική οικονομία η απόδοση 5%

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της μεγάλης πετρελαϊκής Chevron υποχώρησαν κατά 2,3% μετά την είδηση ότι η εταιρεία θα εξαγοράσει την ομότιμη Hess, σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλες τις μετοχές. Από την άλλη, ο φαρμακευτικός κολοσσός Walgreens σημείωσε άνοδο 5% μετά από αναβάθμιση από την JPMorgan, ενώ η μετοχή της Okta, για την ασφάλεια στο διαδίκτυο υποχώρησε κατά 7%, λόγω παραβίασης δεδομένων.

Τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα

Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ανέβηκε για λίγο πάνω από το ορόσημο του 5%, προκαλώντας μεγάλες ανησυχίες για τις πιθανές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους, τόσο του αμερικανικού δημοσίου όσο και των επιχειρήσεων. Τα επίπεδα είναι τα υψηλότερα από τον Ιούλιο του 2007, ενώ τα τελευταία σχόλια από τον πρόεδρο της Federal Reserve, Jerome Powell ότι η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να συσφίξει περαιτέρω τροφοδοτεί την ανησυχία των επενδυτών.

Η ταχεία άνοδος των αποδόσεων «θα πρέπει να επιταχύνει μια ήδη αποδυναμωμένη οικονομική εικόνα που καλύπτεται από υψηλότερα επιτόκια», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Canaccord Genuity Group, Tony Dwyer. Έτσι, η Wall Street θα περιμένει να δει τις επιδόσεις από μεγάλους “τιτάνες” της τεχνολογίας, όπως οι Alphabet, Amazon, Meta και Microsoft.

Παράλληλα με τον επιθετικό τόνο της Fed, οι ανησυχίες για δημοσιονομικά θέματα έχουν προκαλέσει αύξηση των προθεσμιακών ασφαλίστρων στην καμπύλη. Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει αυξηθεί και ένα διχασμένο Κογκρέσο έχει απειλεί τις δαπάνες του επόμενου έτους, ενώ χρησιμοποιεί ημίμετρα για να αποτρέψει το κλείσιμο των κυβερνητικών λειτουργιών, αναφέρουν οι αναλυτές. Την ίδια ώρα, η Fed μειώνει τη διακράτηση των ομολόγων.

Το έτος έως τον Σεπτέμβριο του 2023, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σημείωσε δημοσιονομικό έλλειμμα 1,695 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, άλμα 23% από το προηγούμενο έτος και το μεγαλύτερο από το έλλειμμα 2,78 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Το έλλειμμα ανησυχεί ιδιαίτερα την αγορά, καθώς έρχεται ενώ ο πρόεδρος Joe Biden ζητά από το Κογκρέσο 100 δισεκατομμύρια δολάρια για νέα εξωτερική βοήθεια και δαπάνες για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ, μαζί με χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street