Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το ζυθοποιείο του Jeremy Welfeld στην ισραηλινή πόλη Emek Hefer παρήγαγε 50.000 λίτρα μπύρας το μήνα, ενώ τα 14 εστιατόριά του σε όλη τη χώρα προσέλκυαν χιλιάδες πελάτες κάθε μέρα.

Τις δύο εβδομάδες από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση, οι επιχειρήσεις του Weelfeld έχουν σταματήσει. Η ζυθοποιία δεν έχει παράγει τίποτα, δώδεκα από τα 14 εστιατόριά του είναι κλειστά και σε ένα από τα δύο που παραμένουν ανοιχτά, μόλις πέντε άτομα μπήκαν κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος την Πέμπτη.

«Σε μια κανονική μέρα είναι μεταξύ 50 και 150 άτομα. Ανοίγεις ένα εστιατόριο [σε αυτές τις συνθήκες]; Δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά τα γενικά μου έξοδα», είπε. «Δεν είμαι σίγουρος πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Μπορεί πραγματικά να είναι η τελευταία σταγόνα που θα μπορούσε να ρίξει την εταιρεία».

Καθώς η χώρα παρασύρεται από την πιο θανατηφόρα επίθεση στο έδαφός της στις 7 Οκτωβρίου, το εμπόριο των εταιρειών σε μισοάδειους δρόμους έχει καταρρεύσει.

Στο Ισραήλ, ο πόλεμος έπληξε μια χώρα της οποίας η οικονομία έχει ευημερούσε, παρά τις δεκαετίες σύγκρουσής της με τους Παλαιστίνιους, ενώ η κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η περικυκλωμένη Γάζα πλήττονται από καιρό από τη φτώχεια και την ανεργία.

Το αρχικό σοκ από την επίθεση της Χαμάς ανάγκασε τα μπαρ και τα εστιατόρια του Ισραήλ να κλείσουν και εκατοντάδες πτήσεις να ακυρωθούν. Μια κινητοποίηση ρεκόρ στρατιωτικών εφέδρων – περίπου 360.000 έχουν κληθεί – άφησε τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να είναι ανοιχτές χωρίς προσωπικό.

Οι ρουκέτες από Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα – και οι αυξανόμενες εντάσεις με τους μαχητές της Χεζμπολάχ που υποστηρίζονται από το Ιράν στον Λίβανο – έχουν οδηγήσει σε εκκένωση μεγάλων περιοχών στα βόρεια και νότια σύνορά της.

Ο πόλεμος ξέσπασε όταν η Χαμάς, η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα, έσπασε τα εμπόδια ασφαλείας γύρω από τη Γάζα για να εξαπολύσει μια πολύπλευρη επίθεση στο νότιο Ισραήλ κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Το Ισραήλ απάντησε βομβαρδίζοντας τη Γάζα και κόβοντας νερό, καύσιμα και ρεύμα στη λωρίδα, με αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ να προειδοποιούν για μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση στον θύλακα. Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς, έχει σκοτώσει περισσότερους από 4.700 ανθρώπους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές. Έχει επίσης προκαλέσει φόβους ότι ο πόλεμος θα πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση.

Ο πόλεμος και οι περιφερειακές εντάσεις κλυδωνίζουν τις ισραηλινές αγορές, με τον δείκτη blue-chip TA-35 να υποχωρεί 9% και το σέκελ να πέφτει κάτω από το 4 προς το δολάριο καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια παρατεταμένη σύγκρουση με μεγάλο οικονομικό κόστος. Το τίμημα της ασφάλισης του ισραηλινού δημόσιου χρέους έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Ο Γκάι Μπέιτ-Ορ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Psagot Investment House, είπε ότι οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι χειρότερες από τη μακροχρόνια αντιπαράθεση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ το 2006 – έναν από τους μεγαλύτερους πρόσφατους πολέμους του – και ότι η οικονομική παραγωγή θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 2 ή 3 ανά σεντ μεταξύ τρίτου και τέταρτου τριμήνου.

«Είμαστε μπροστά σε μια μακρά επιχείρηση και θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ισραηλινή οικονομία», είπε. «Ο κόσμος ακυρώνει διακοπές, πάρτι, εκδηλώσεις. Ο κόσμος μένει στο σπίτι. Τα παιδιά είναι στο σπίτι, οπότε πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να δουλέψουν». Τα σχολεία σε όλο το Ισραήλ έχουν μεταβεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στον τομέα των υπηρεσιών, οι επιπτώσεις είναι έντονες. Σε μια κανονική εβδομάδα, η Νίνα Μιζράχι, μια οδηγός ταξί από το βόρειο Ισραήλ, ολοκληρώνει 20-40 διαδρομές την ημέρα. Την περασμένη εβδομάδα, είχε κατά μέσο όρο μία. «Δεν υπάρχει δουλειά», λέει. «Πραγματικά δεν ξέρω πώς θα [συνεχίσουν] οι μικρές επιχειρήσεις».

Ο τουρισμός έχει επίσης πληγεί, τη στιγμή που ξεκινά η παραδοσιακή υψηλή περίοδος Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Ο Γκανίτ Πελέγκ, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών του Ισραήλ, δήλωσε ότι ορισμένες περιηγήσεις έως και δύο χρόνια από σήμερα έχουν ακυρωθεί, εν μέσω φόβων ότι μια αντεκδικητική εισβολή στη Γάζα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε περιφερειακή πυρκαγιά.

«Λαμβάνουμε ακυρώσεις σε καθημερινή βάση», είπε, προσθέτοντας ότι η κατάρρευση των επιχειρήσεων θυμίζει αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Μόλις αναρρώσαμε από την Covid. Και εδώ είμαστε πάλι.»

Στις περιοχές του νότιου Ισραήλ γύρω από τη Γάζα που σήκωσαν το κύριο βάρος της επίθεσης της Χαμάς, τα σημάδια του οικονομικού πόνου είναι παντού. Πριν από τον πόλεμο, το Sderot ήταν μια πόλη 30.000 κατοίκων. Αυτή την εβδομάδα ήταν μια πόλη-φάντασμα, με περισσότερο από το 90% του πληθυσμού της να έχει εκκενωθεί, σειρές καταστημάτων κλειστά και τα φανάρια στις διασταυρώσεις να αναβοσβήνουν μόνιμα πορτοκαλί.

Καθώς η πιθανή κλίμακα του αντίκτυπου έχει γίνει σαφέστερη, οι απαιτήσεις για κρατική βοήθεια έχουν αυξηθεί. Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, των οποίων τα έσοδα έχουν πληγεί για την κάλυψη των πάγιων εξόδων τους, καθώς και οικονομική βοήθεια για τους εργαζόμενους, που δεν μπορούν να φτάσουν στη δουλειά. Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης παρέμβει, ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα ότι θα πουλήσει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια αποθεματικά σε δολάρια για να στηρίξει το σέκελ.

Ο Σμότριτς είπε ότι ως αποτέλεσμα των σχεδίων βοήθειας, το έλλειμμα της κυβέρνησης θα μπορούσε να αυξηθεί στο 3,5% φέτος, περισσότερο από το 1,1% που ήταν ο προηγούμενος στόχος. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν πολύ μεγαλύτερο έλλειμμα το επόμενο έτος.

Ωστόσο, ο Ράφι Γκοζλάν, επικεφαλής οικονομολόγος στο IBI Investment House, είπε ότι, με την αναλογία χρέους προς την εθνική παραγωγή σε χαμηλότερο επίπεδο περίπου 60% και την κεντρική τράπεζα να διαθέτει περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγματικών αποθεμάτων, το Ισραήλ πήγαινε σε πόλεμο σε καλύτερη βάση από ό,τι σε προηγούμενες συγκρούσεις.

«Αυτή η φορά είναι πολύ διαφορετική. Επιτρέπει τόσο στην Τράπεζα του Ισραήλ όσο και στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσουν το απαραίτητο δημοσιονομικό έλλειμμα που πρόκειται να αυξηθεί αρκετά απότομα», είπε. «Θα δούμε αρκετές [ορισμένες] ζημιές στη δραστηριότητα, αλλά έχει να κάνει με τη διάρκεια και το βάθος της στρατιωτικής επιχείρησης».

Αν και το Ισραήλ έχει κάνει πολλούς πολέμους στην 75χρονη ιστορία του, η οικονομία του ανέκαθεν ανακάμπτει. Ο Ερέλ Μεργκαλίτ, ιδρυτής της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Jerusalem Venture Partners, είπε ότι, παρόλο που οι επενδυτές έκαναν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη σύγκρουση, εξακολουθούσαν να γίνονται συμφωνίες στον τεχνολογικό τομέα παραγωγής ενέργειας, ο οποίος είναι αρκετά ισχυρός για να αντεπεξέλθει.

«Χτίσαμε τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας κατά τη διάρκεια προκλήσεων ασφάλειας», είπε.

Ο Γιον Μεντβέντ, διευθύνων σύμβουλος του OurCrowd, ενός επενδυτικού οχήματος crowdfunded με έδρα την Ιερουσαλήμ, είπε επίσης ότι αναμένει η οικονομία να ανακάμψει.

«Αυτό που είναι παράξενο είναι πόσο φυσιολογικό έχει γίνει», είπε. «Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος παντού. Είναι απλώς θέμα μετριασμού του».

Ακόμη και εν μέσω της αναταραχής, ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας επιστρέφουν στην εργασία τους. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να πάνε —όσο τρελό κι αν είναι αυτό που πρόκειται να πω— [πίσω] σε κάποια κανονικότητα», δήλωσε ο Αριελ Κοέν, διευθύνων σύμβουλος της start-up Navan για τις εταιρικές δαπάνες. «Το να επιστρέψεις στη δουλειά είναι πραγματικά πολύ σημαντικό. Κάποιος θα χρειαστεί να πληρώσει για αυτόν τον πόλεμο».

Ο Γουέλφελντ, ωστόσο, είναι πιο επιφυλακτικός. Προς το παρόν, παίρνει τα πράγματα μέρα με τη μέρα. «Ελπίζω ότι την επόμενη εβδομάδα μπορεί να επιστρέψουμε [και να ανοίξουμε μερικά από τα εστιατόρια μας] με ένα ελάχιστο προσωπικό  και να δούμε τι θα συμβεί», είπε. «Αλλά είναι περίπλοκο. Είναι πραγματικά πολύπλοκο. Επειδή έχω την αίσθηση ότι αυτή η μικρή παράσταση στην οποία είμαστε — θα συνεχιστεί για λίγο.»

Πρόσφατα Άρθρα