Νέα προσπάθεια ανόδου κάνει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με την Alpha Bank να μονοπωλεί, όπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον, καθώς επανήλθε στη διαπραγμάτευση μετά την αναστολή που προκάλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις με την UniCredit.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,51% στις 1.179,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,83% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.906,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,63% στις 954,91 μονάδες.

Μια συνεδρίαση… μια μετοχή

Με πάνω από το 80% του μέχρι τώρα όγκου να διακινείται από την Alpha Bank, δικαιωματικά η συνεδρίαση είναι «αφιερωμένη» στη μετοχή της, η οποία επανήλθε στη διαπραγμάτευση μετά από μία ημέρα αναστολής. Τα σενάρια, οι εικασίες, αλλά και οι προσδοκίες για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δίνουν και παίρνουν στην αγορά, η οποία “διψά” να μάθει το τίμημα στο οποίο η ιταλική τράπεζα προσφέρθηκε να αποκτήσει το 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, αυτές τις ημέρες εξηγούν την στάση αναμονής που τηρούσαν όλο αυτό το διάστημα τα περισσότερα μεγάλα κεφάλαια, αφού τα “πακέτα” του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες είναι σημαντικές εξελίξεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν στη διαμόρφωση των μακροπρόθεσμων στρατηγικών. Οι όροι που θα διατεθούν αυτά σαφώς θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην πορεία της αγοράς, αλλά και στα μηνύματα που θα δώσουν για τις προθέσεις των ξένων στα ελληνικά δρώμενα.

Σε κάθε περίπτωση όμως το ενδιαφέρον είναι ζωηρό, με την παρουσία της UniCredit να δίνει ένα θετικό πρώτο μήνυμα. Η συνέχεια όμως θα έχει αρκετές προκλήσεις, καθώς το ΤΧΣ θα πρέπει να πετύχει τους βέλτιστους δυνατούς όρους για το δημόσιο συμφέρον στο σχέδιο αποεπένδυσης του από τις ελληνικές τράπεζες. Και οι προκλήσεις θα είναι για ολόκληρη την αγορά, καθώς ο τραπεζικός κλάδος είναι και ο σηματωρός και ο δεικτοβαρής για τη συνολική της εικόνα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει άλμα 6,06%, στα 1,3465 ευρώ, έχοντας διακινήσει πάνω από 3,6 εκατ. τεμάχια. Ο Μυτιληναίος κερδίζει 1,56%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Πειραιώς, Λάμδα, Coca Cola, Σαράντης, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Βι΄οχάλκο, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Aegean.

Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα χάνει 1,21%, με τις ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Eurobank, Quest, ΕΥΔΑΠ, Cenergy και Autohellas να βρίσκονται σε ήπια πτωτικά εδάφη. Χωρίς μεταβολή είναι οι Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών