Στα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτάθηκε να ενταχθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου, GREGY – Green Energy Interconnector.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Energy) η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο κρατών προτάθηκε να ενταχθεί στη λίστα Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (Projects of Mutual Interest, PMI). Η λίστα αναμένεται να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντός του προσεχούς διμήνου.

Καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου: Στις Βρυξέλλες η μάχη των ελληνικών ομίλων για την ηλεκτρική διασύνδεση

Το εμβληματικό έργο σε σύλληψη και σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου ELICA Mediterranean Interconnector, θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η πράσινη και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Αττική θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 9,5 GW που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.

Η ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις υφιστάμενες αλλά και από τις σχεδιαζόμενες διασυνδέσεις, μέρος της θα καταναλώνεται από την Ελληνική Βιομηχανία και ένα τρίτο μέρος της θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και θα υποκαθιστά 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Το GREGY – Green Energy Interconnector είναι ήδη ενταγμένο στην αναπτυξιακή πρωτοβουλία «Global Gateway» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί στη συνένωση των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε και στη μόχλευση επενδύσεων για την περίοδο 2021-2027 με στόχο την ανάπτυξη παγκόσμιων υποδομών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια