Ταχύτερα από το αναμενόμενο αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία, καθώς οι υψηλοί μισθοί τροφοδότησαν την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, παρά τα υψηλά επιτόκια και τις πληθωριστικές πιέσεις, διαψεύδοντας τις προειδοποιήσεις για ύφεση.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,9% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έναντι μη αναθεωρημένου ρυθμού 2,1% το δεύτερο τρίμηνο, ανέφερε την Πέμπτη το Υπουργείο Εμπορίου.Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 4,7%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

ΗΠΑ: Στα 1,695 τρισ. δολάρια εκτοξεύτηκε το έλλειμμα

Οι τομείς που συνέβαλαν στη μεγαλύτερη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας είναι οι καταναλωτικές δαπάνες, τα αυξημένων αποθεμάτων, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις σε κατοικίες και οι δημόσιες δαπάνες.

Η κατανάλωση το «καύσιμο» της ανάπτυξης

Οι καταναλωτικές δαπάνες, όπως μετρώνται από τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, αυξήθηκαν κατά 4% για το τρίμηνο μετά από αύξηση μόλις 0,8% το β΄ τρίμηνο. Οι ακαθάριστες ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 8,4% και οι κρατικές δαπάνες και επενδύσεις σημείωσαν άλμα 4,6%.

Οι δαπάνες σε επίπεδο καταναλωτών μοιράστηκαν αρκετά ομοιόμορφα μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών, με τις δύο μετρήσεις να αυξάνονται κατά 4,8% και 3,6% αντίστοιχα.

Οι αγορές αντέδρασαν ελάχιστα στην είδηση, με τα futures του χρηματιστηρίου να είναι αρνητικά κατά την έναρξη της συνεδρίασης και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ως επί το πλείστον χαμηλότερα.

Σε μια εποχή που πολλοί οικονομολόγοι πίστευαν ότι οι ΗΠΑ θα βρίσκονταν στη μέση τουλάχιστον μιας επιφανειακής ύφεσης, η ανάπτυξη έχει διατηρήσει το ρυθμό της λόγω των καταναλωτικών δαπανών που ξεπέρασαν όλες τις προσδοκίες. Ο καταναλωτής ήταν υπεύθυνος για το 68% περίπου του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο.

Προβλέψεις και νομισματική πολιτική

Αν και ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης που σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο θεωρείται απίθανο να διατηρηθεί, αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας της οικονομίας παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί το τέταρτο τρίμηνο λόγω των απεργιών της United Auto Workers και της επανέναρξης της αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων από εκατομμύρια Αμερικανούς.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους και πιστεύουν πλέον ότι η Fed μπορεί να οργανώσει μια «ήπια προσγείωση» για την οικονομία, επισημαίνοντας την ισχύ της παραγωγικότητας των εργαζομένων και τη συγκράτηση της αύξησης του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά το δεύτερο τρίμηνο, η οποία αναμένεται να μεταφερθεί στην περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή