Από την Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 10.00 π.μ. έως την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 16.00, θα πραγματοποιηθεί η δημόσια προσφορά έως 28.169.015 νέων μετοχών που θα εκδοθούν λόγω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, εταιρεία του Ομίλου Fourlis.

Η εταιρεία επενδύσεων ακινήτων, που ιδρύθηκε τον Ιούλιο 2021, δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, με την υποστήριξη τόσο του Ομίλου Fourlis και της Autohellas όσο και της Latsco Hellenic Holdings.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, είναι η μοναδική στον κλάδο των επενδύσεων ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα η οποία εξειδικεύεται σε επενδύσεις που αφορούν στην ανάπτυξη και διαχείριση Εμπορικών Πάρκων και Omni-Channel Κέντρων Logistics, τα οποία εξυπηρετούν τόσο φυσικές όσο και διαδικτυακές πωλήσεις.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων

Το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας περιλαμβάνει συνολικά 12 ακίνητα (10 στην Ελλάδα, 1 στην Κύπρο και 1 στην Βουλγαρία) καθώς και 1 ακίνητο υπό ανάπτυξη (στην Πάτρα).

Πρόσφατα (στις 10 Οκτωβρίου 2023) η Trade Estates υπέγραψε, ως αγοράστρια, με την REDS AE ως πωλήτρια, τη Σύμβαση Πώλησης και Αγοράς μετοχών της ΓΥΑΛΟΥ Μ.Α.Ε. (SPA) για την πώληση και μεταβίβαση του 100% των μετοχών της εταιρείας ΓΥΑΛΟΥ Μ.Α.Ε., ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας του Smart Park. Στο SPA προβλέπεται ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα λάβει χώρα, με την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, εντός του Δεκεμβρίου 2023.

· Το Smart Park, στα Σπάτα Αττικής, είναι το πρώτο και μεγαλύτερο εμπορικό πάρκο στην Ελλάδα, με συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 50.592 τ.μ. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2010, διαθέτει ποικιλία καταστημάτων για ψώνια και ψυχαγωγία, ανοιχτούς χώρους για ψώνια, περπάτημα και υπαίθριες δραστηριότητες, χώρους στάθμευσης καθώς και παιδική χαρά, ενώ το επισκέπτονται 6,1 εκ. άτομα ανά έτος (στοιχεία Smart Park, 30/06/23).

Οι προβλέψιμες ταμειακές ροές της εταιρείας προκύπτουν από τα υψηλά επίπεδα πληρότητας, την ισχυρή μισθωτική βάση και τις μακροπρόθεσμες μισθώσεις, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό.

Σταθερές και Αναμενόμενες Ταμειακές Ροές:

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του Α’ εξαμήνου, το 85% των εσόδων από μισθώματα προέρχεται από Εμπορικά Πάρκα, ενώ το 15% από Κέντρα Logistics. Αντίστοιχα, το 75% των εσόδων από μισθώματα προέρχεται από την Ελλάδα, ενώ το 25% από την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Επενδυτικό Πλάνο & Στρατηγική

Η Trade Estates AEEAΠ διαθέτει ξεκάθαρη επενδυτική στρατηγική με σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης από ένα συμφωνημένο μεσοπρόθεσμο επενδυτικό πλάνο ύψους περίπου €180 εκ., υγιή οικονομικά μεγέθη και συντηρητική κεφαλαιακή διάρθρωση.

Η εταιρεία αναγνώρισε έγκαιρα το έλλειμμα ανάμεσα στην Ελληνική και την Ευρωπαϊκή αγορά ως προς τον αριθμό των εμπορικών πάρκων προς τον συνολικό πληθυσμό κάθε χώρας, τις τάσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών οι οποίοι αναζητούν περισσότερους ανοιχτούς χώρους, καθώς και την έλλειψη προσφοράς ακινήτων στην Ελληνική αγορά σε πάρκα λιανικής (σχετικά μικρή αγορά με μόνο 9 ΑΕΕΑΠ οι οποίες επενδύουν σε διάφορους τύπους ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών ακινήτων, κατοικιών, γραφείων, ξενοδοχείων και logistics).

· Τα Εμπορικά Πάρκα αποτελούν την τελευταία και ισχυρότερη τάση του λιανικού εμπορίου παγκοσμίως, καθώς οι σύγχρονοι καταναλωτές διαθέτουν περιορισμένο ελεύθερο χρόνο με αποτέλεσμα να αναζητούν μια καταναλωτική εμπειρία η οποία να βασίζεται στην εύκολη και άμεση πρόσβαση σε καταστήματα λιανικής και υπηρεσίες.

· Το χαρτοφυλάκιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνει 9 εμπορικά πάρκα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό (Βουλγαρία και Κύπρος), τα οποία φιλοξενούν τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες και βρίσκονται τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία –εύκολα προσβάσιμες περιοχές με υψηλή επισκεψιμότητα–, προφέροντας μια μοναδική αγοραστική εμπειρία που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.

Τα Κέντρα Logistics νέας γενιάς της εταιρείας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Omni-Channel προσέγγισης που εξελίσσεται σήμερα στο παγκόσμιο εμπόριο και ανταποκρίνονται πλήρως στις τελευταίες απαιτήσεις όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες και το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό και καινοτόμες λύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον.

· Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 3 Κέντρα Logistics, τα οποία βρίσκονται στα Οινόφυτα, στο Σχηματάρι και στην Ελευσίνα.

· Τα Κέντρα Logistics στα Οινόφυτα και στο Σχηματάρι είναι μισθωμένα στον Όμιλο Fourlis και εξυπηρετούν την τροφοδοσία και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις των καταστημάτων IKEA και INTERSPORT στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι επενδύσεις της εταιρείας για κάθε έργο είναι στοχευμένες και χαρακτηρίζονται από χαμηλό επίπεδο κινδύνου:

· 4 εξασφαλισμένα/ υπό ανάπτυξη έργα περίπου €160 εκατ.

· 2 έργα βελτιστοποίησης σε υφιστάμενα ακίνητα ύψους €20 εκατ.

· Συμφωνία αγοραπωλησίας (SPA) για την 100% εξαγορά του “Smart Park” από την R.E.D.S.

· Περαιτέρω ευκαιρίες ακινήτων οι οποίες βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση/DD

· Το 60% της Μεικτής Εκμισθώσιμης Επιφάνειας των εξασφαλισμένων/ υπό ανάπτυξη έργων έχει ήδη προ-συμφωνηθεί με αξιόπιστους μισθωτές

· Το 100% των εξασφαλισμένων/ υπό ανάπτυξη έργων θα χρηματοδοτηθεί μέσω ιδίων κεφαλαίων και δανεισμού, συμπεριλαμβανομένων δανείων RRF.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις