Αποζημίωση ύψους 78,749 εκατ. ευρώ χορηγείται στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε.) για την απρόσκοπτη άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με απαλλαγές και εκπτώσεις εισιτηρίων στους δικαιούχους που προβλέπονται από τη νομοθεσία, με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Η απόφαση, σε συνέχεια της σχετικής ΚΥΑ που συνυπέγραψε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά και την Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, αφορά στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 και προβλέπει την παροχή δικαιώματος μετακίνησης με πλήρη ή μερική απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες, στις κατηγορίες επιβατών που έχουν προσδιοριστεί ως δικαιούχοι.

Τα έσοδα από εισιτήρια

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΑΣΑ, ο οργανισμός κατέγραψε αύξηση 55% στην παροχή υπηρεσιών συγκοινωνιακού έργου, δηλαδή τα έσοδα από τις κάρτες και τα εισιτήρια.

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν από τα 135 εκατ.ευρώ για το 2021 στα 210 εκατ. ευρώ για το 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με τα προ-πανδημίας επίπεδα, με το 2019, η αύξηση των εσόδων από τα εισιτήρια για το 2022 διαμορφώθηκε στο 13,8%.

Ωστόσο, ο αριθμός των επιβιβάσεων έχει μειωθεί κατά 192,4 εκατομμύρια σε διάστημα πέντε ετών, κάτι το οποίο ερμηνεύεται ως αύξηση επιβατών που αγοράζουν και επικυρώνουν εισιτήρια και κάρτες.

Επιχορηγήσεις

Αυξητικά, ωστόσο, κινούνται και οι επιχορηγήσεις που έχει δώσει το Δημόσιο προς τον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του για τη λειτουργία και τις έκτακτες ανάγκες τους, όπως για παράδειγμα τις αποζημιώσεις λόγω Covid και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Αναλυτικότερα, οι επιχορηγήσεις έχουν αυξηθεί κατά 6,5% καθώς καθ’όλη τη διάρκεια του 2022 ανήλθαν στα 274,6 εκατ. Ευρώ έναντι των 257,7 εκατ.ευρώ που δόθηκαν το 2021. Η μεγαλύτερη επιχορήγηση δόθηκε στη ΣΤΑΣΥ και ανέρχεται στα 113,6 εκατ. Ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις