Στην πρώτη ταχύτητα των ευρωπαϊκών τραπεζών βρίσκονται μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα οι εγχώριοι όμιλοι, δια στόματος Κριστίν Λαγκάρντ.

Moody’s: «Γιατί καθυστερούμε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα»

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στην Αθήνα, αναφέρθηκε στα οφέλη που συνεπάγεται η αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου από δύο οίκους αξιολόγησης, τους οποίους λαμβάνει υπόψιν της η Φρανκφούρτη.

Όπως είπε, η εξαίρεση (waiver) των ελληνικών τραπεζών για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΚΤ, με ενέχυρο εγχώριους ομολογιακούς τίτλους είναι πλέον περιττή.

«Pari passu»

Η κυρία Λαγκάρντ χρησιμοποίησε την έκφραση «pari passu», μιλώντας για την επί ίσοις όροις αντιμετώπιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ευρωπαϊκή νομισματική αρχή μετά την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία.

Με τον τρόπο αυτό οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι συνεχίζουν να έχουν, χωρίς όμως αστερίσκους, απεριόριστη πρόσβαση, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες στη ρευστότητα που διοχετεύει στην αγορά η ΕΚΤ.

Εξάλλου, αναφερόμενη στην ελληνική οικονομία η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι είναι σε καλύτερο σημείο από αυτό που βρέθηκε πριν την πανδημία, χαρακτηρίζοντας την πορεία της εξαιρετικά καλή σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Με τις παρατηρήσεις αυτές συμφώνησε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος στην παρέμβασή του τόνισε ότι σήμερα το ΑΕΠ είναι υψηλότερο σε σύγκριση με την προ υγειονομικής κρίσης εποχή.

Σημείωσε πάντως πως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν ώστε η πιστοληπτική αξιολόγηση του Δημοσίου να επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν τη χρεοκοπία του δημοσίου στις αρχές της περασμένης 10ετίας.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Κατά τα άλλα, η χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ δεν επεφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης των ελάχιστων αποθεματικών που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες στις τοπικές νομισματικές αρχές, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 1%.

Αν και υπάρχουν πιέσεις από ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες για προς τα πάνω αναπροσαρμογή τους, ως εναλλακτικό των υψηλότερων επιτοκίων εργαλείο για τον περιορισμό της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προς το παρόν δεν αποτελούν πλειοψηφία εντός του ΔΣ της Ευρωτράπεζας.

Μία αύξηση του προαναφερθέντος ποσοστού θα επηρέαζε την κερδοφορία των τραπεζών, καθώς για τα παρκαρισμένα αποθεματικά εδώ και μερικούς μήνες δεν αποδίδονται τόκοι.

Από την άλλη, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2022 και δέκα διαδοχικές αυξήσεις στους παρεμβατικούς δείκτες της ΕΚΤ, η νομισματική πολιτική δεν αυστηροποιήθηκε περαιτέρω.

Όπως τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα αξιολογήθηκαν ως επαρκή για την αντιμετώπιση σε εύλογο βάθος χρόνου του πληθωρισμού, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα.

Θετική εξέλιξη

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πρόκειται για μία θετική εξέλιξη για τον εγχώριο κλάδο.

Κι αυτό διότι μία νέα άνοδος του κόστους δανεισμού στη ζώνη του ευρώ, είναι πιθανό να προκαλούσε παρενέργειες στα ακόλουθα μέτωπα:

– Να μείωνε περαιτέρω τη ζήτηση για νέες χρηματοδοτήσεις

– Να οδηγούσε και άλλες αξιόχρεες επιχειρήσεις με γεμάτα ταμεία σε πρόωρες αποπληρωμές των τραπεζικών τους χρεών

– Να αύξανε τον κίνδυνο δημιουργίας μίας νέας γενιάς επισφαλειών, λόγω της πίεσης που θα δέχονταν οι δανειολήπτες από τις αυξημένες δόσεις

Πάντως, η κυρία Λαγκάρντ ήταν ξεκάθαρη προς την επενδυτική κοινότητα ότι η παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων δεν συνεπάγεται την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής.

Όπως τόνισε, αν οι πληθωριστικές πιέσεις ενταθούν, πχ. λόγω της ενίσχυσης των ενεργειακών τιμών μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή, δεν αποκλείεται το ΔΣ της ΕΚΤ να αναλάβει εκ νέου δράση για την αντιμετώπισή τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις