Το ΑΕΠ της Αυτόνομης Περιφέρειας του Θιβέτ, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Κίνα, κατέγραψε ετήσια αύξηση 9,8% στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2023, όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση.

Η οικονομική αξία του ΑΕΠ της αναφερόμενης αυτόνομης περιφέρειας καταγράφηκε στα 162,86 δισεκατομμύρια γιουάν (21,05 δισεκατομμύρια ευρώ) κατά το ίδιο εννεάμηνο.

Κατά την ίδια περίοδο, το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα στις αστικές και αγροτικές περιοχές του Θιβέτ αυξήθηκε κατά 5,8% και 8,7% αντίστοιχα.
Το παραγωγικό αποτέλεσμα προστιθέμενης αξίας των βιομηχανικών επιχειρήσεων στην ίδια περιφέρεια κατέγραψε ετήσια αύξηση 14,7%.

Κίνα: Φιλόδοξο σχέδιο για ανεμογεννήτριες στο Θιβέτ

Κυρώσεις για την «εξαναγκαστική αφομοίωση» θιβετιανών παιδιών

Στο μεταξύ, πρόσφατα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος κινέζων αξιωματούχων που διεξάγουν πολιτική «εξαναγκαστικής αφομοίωσης» θιβετανών παιδιών. Σύμφωνα με τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, ένα εκατομμύριο και πλέον από τα οποία έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους, βάσει στοιχείων ανεξάρτητων ειδικών του ΟΗΕ.

Σε δελτίο Τύπου που υπογράφεται από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ανακοινώνεται ότι η Ουάσιγκτον δεν θα χορηγεί πλέον θεωρήσεις διαβατηρίων σε κινέζους αξιωματούχους που ευθύνονται για το σύστημα των εσωτερικών σχολείων όπου στέλνονται «εξαναγκαστικά» νεαροί θιβετανοί, που χωρίζονται από τις οικογένειές τους.

Η απόφαση αυτή εγγράφεται σε σειρά μέτρων με στόχο την Κίνα από πλευράς ΗΠΑ, παρά την πρόσφατη επανέναρξη των επαφών υψηλού επιπέδου των δυο δυνάμεων.

Οι πολιτικές του Πεκίνου «επιδιώκουν την εξάλειψη των γλωσσικών, πολιτισμικών και θρησκευτικών παραδόσεων του Θιβέτ στις τάξεις των νεότερων γενεών των Θιβετανών», κρίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Παροτρύνουμε τις κινεζικές αρχές να σταματήσουν να στέλνουν εξαναγκαστικά παιδιά από το Θιβέτ σε εσωτερικά σχολεία που διευθύνονται από το κράτος και να βάλουν τέλος στις πολιτικές εξαναγκαστικής αφομοίωσης και σε άλλες περιοχές της Κίνας», προσθέτει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή