Τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» από ενδιαφερόμενους γονείς στην ιστοσελίδα ntantades.gov.gr.

Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η πρώτη φάση όπου δημιουργείται το «Μητρώο Επιμελητών». Η πλατφόρμα ntantades.gov.gr έχει ανοίξει προκειμένου να εγγραφούν όσοι και όσες επιθυμούν να απασχοληθούν ως επιμελητές και επιμελήτριες.

Mέσα στον Νοέμβριο με αρχές Δεκεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να καταθέσουν αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι γονείς οι οποίοι ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Ωφελούμενα πρόσωπα, τα οποία δικαιούνται να λάβουν την «Αξία τοποθέτησης» κατά την πιλοτική εφαρμογή της δράσης είναι τα εξής:

α) μητέρες φυσικές, θετές ή ανάδοχες, με βρέφος ή νήπιο, που εργάζονται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών,

β) πατέρες φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι, που ασκούν την αποκλειστική γονική μέριμνα βρέφους ή νηπίου και εργάζονται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών,

γ) κάθε πρόσωπο, στο οποίο έχει ανατεθεί, με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη, η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου, που εργάζεται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών και δ) μητέρες φυσικές, θετές ή ανάδοχες, με βρέφος ή νήπιο, που είναι εγγεγραμμένες στα Μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. ως άνεργες.

Οι προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις επιλογής των ωφελουμένων, κατά την πιλοτική εφαρμογή της δράσης, αφορούν:

α. στο ετήσιο ατομικό εισόδημα του ωφελούμενου, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 24.000 €

β. στην κατάσταση απασχόλησης και την εργασιακή σχέση (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανεργίας του ΟΑΕΔ), υπό την προϋπόθεση ότι δεν τελούν υπό καθεστώς άδειας μητρότητας ή άδειας πατρότητας ή άδειας ανατροφής τέκνου ή γονικής άδειας ή ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας του άρθρου 36 του ν. 4808/2021 (Α’ 101) ή δεν έχουν διακόψει ή αναστείλει την επαγγελματική τους δραστηριότητα,

γ. στην τρέχουσα οικογενειακή κατάσταση (ύπαρξη ανήλικου τέκνου δύο (2) μηνών έως δύο (2) ετών και έξι (6) μηνών),

δ. στη διεύθυνση διαμονής εντός των γεωγραφικών περιοχών που θα ορίζονται στην οικεία Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Το voucher

Το ύψος της αξίας τοποθέτησης (voucher) κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής της δράσης ορίζεται σε:

α) 250 ευρώ μηνιαίως, για βρέφη και νήπια ηλικίας από δύο (2) μηνών έως δύο (2) ετών και έξι (6) μηνών, εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος/η επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος/η

β) 150 ευρώ μηνιαίως, για βρέφη και νήπια ηλικίας από δύο (2) μηνών έως δύο (2) ετών και έξι (6) μηνών, εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή είναι εγγεγραμμένο/η ως άνεργο/η στο Μητρώο Ανεργίας του ΟΑΕΔ ή λαμβάνει, μέσω άλλης δράσης, αξία τοποθέτησης (voucher) για συμμετοχή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή αντίστοιχες δομές.

Ο επιμελητής ή ή επιμελήτρια:

  • Παρέχει υπηρεσίες φύλαξης και φροντίδας στα βρέφη και νήπια μιας ή περισσότερων οικογενειών.
  • Η ηλικία των βρεφών και νηπίων που φροντίζει είναι από 2 μηνών έως 2,5 ετών.
  • Η φροντίδα παρέχεται στο σπίτι του παιδιού ή στο σπίτι του επιμελητή/τριας κατόπιν συνεννόησης με τον γονέα.
  • Η παροχή υπηρεσιών από τους επιμελητές γίνεται τις ημέρες και ώρες που δηλώνουν διαθεσιμότητα, κατόπιν συνεννόησης με τον γονέα.
  • Για την παροχή μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας στους γονείς, η πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα στον επιμελητή να αναρτήσει προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά κάποια στοιχεία αυτοπαρουσίασης (link), όπως πρόσφατη φωτογραφία (απλή τύπου
    jpeg) και βιογραφικό σημείωμα ή να συμπληρώσει λίγα λόγια για να παρουσιάσει τον εαυτό του.

Πώς συνεργάζεσαι ο επιμελητής με τους γονείς:

  • Εφόσον έρθει σε επαφή με τον ενδιαφερόμενο γονέα θα προχωρήσει σε προσωπική συνεννόηση για τον τρόπο της συνεργασίας. Αυτό θα αφορά τις ημέρες και ώρες φροντίδας του παιδιού, το πρόγραμμα που θα ακολουθείτε καθημερινά και την διάρκεια της συνεργασίας.
  • Εφόσον συμφωνήσουν να συνεργαστούν μπορούν μέσω της πλατφόρμας να προχωρήσουν σε μια συμφωνία που θα υπογράψετε ηλεκτρονικά, με το πάτημα ενός κουμπιού, μέσα στην πλατφόρμα.
  • Στο τέλος κάθε μήνα θα πληρώνεται από το γονέα με εργόσημο.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax