Αλλάζει ημερησία ατζέντα και επιχειρεί να γυρίσει το εσωκομματικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας βήματα προς τα εμπρός ο πρόεδρος Κασσελάκης. Δημοσκοπήσεις και φαγωμάρα θα έπρεπε να είχαν ήδη ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά και το μπαράζ θεσμικών συναντήσεων δείχνουν ελιγμούς για φυγή από τα μέτωπα της διάλυσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 3 συν 1 πρωτοβουλίες κατά της εσωστρέφειας από τον Κασσελάκη

Τα προειδοποιητικά σήματα σε δημοσκοπήσεις, αλλά και το σκηνικό των τελευταίων ημερών, παραπέμπουν στον κίνδυνο, ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε θίασο, και όχι σε κόμμα. Τα red flags  φαίνεται πως δίνουν τη σκυτάλη σε περισσότερες πολιτικές συναντήσεις, και σε μία αντιπολιτευτική παρουσία.

Με ακρίβεια θα κάνει αντιπολίτευση ο Κασσελάκης

Αιχμές, βολές και διαγραφές στελεχών, όπως και οι δημόσιες εντάσεις, οι οποίες έχουν ξεφύγει από το φάσμα της εσωτερικής αναδιοργάνωσης, αφήνουν τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός αντιπολιτευτικής μάχης. Το σκηνικό στο κόμμα μονοπωλεί τη συζήτηση (εντός και εκτός) και αυτό υπονομεύει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως, επίσης, και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα προβλήματα των πολιτών.

Μετά τη Νέα Υόρκη και την επιστροφή του προέδρου στην Ελλάδα, το ημερολόγιο του κ. Κασσελάκη γράφει περιοδείες και συναντήσεις. Καταρχάς, την Τρίτη το απόγευμα, συνεδριάζει στη Βουλή η κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου επιχειρείται, ο ΣΥΡΙΖΑ, να συζητήσει “τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του, αναμένεται να γυρίσει το κλίμα και να βάλει μπροστά στην ατζέντα την ακρίβεια, η οποία αποτελεί από τις σημαντικότερες αγωνίες. Πριν βρεθεί στην ΚΟ στις 6 το απόγευμα, το πρόγραμμα του Στέφανου Κασσελάκη ξεκινά το πρωί με τον Άρειο Πάγο. Θα συναντηθεί με την εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με το προεδρείο του ΑΣΕΠ στην έδρα της Ανεξάρτητης Αρχής.

Δημοσκοπήσεις – red flags

Το γεγονός ότι το κόμμα είναι εκτός εμβέλειας -ως προς τους πολίτες,  και πως δεν έχει επαφή με όσα απασχολούν την κοινωνία- αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.  Σύμφωνα με την Metron Analysis για το MEGA, η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει στις 22,8 μονάδες παρά το κλίμα δυσαρέσκειας και αγωνίας, κυρίως γύρω από την οικονομία.

Ως προς την αξιολόγηση του Στέφανου Κασσελάκη, η δημοσκόπηση δείχνει ότι η κοινωνία έχει μάλλον αρνητική γνώμη. Μόνο το 16% των ερωτηθέντων έχει θετική για το πώς ασκεί τα καθήκοντά του ως αρχηγός, ενώ το 72% έχει αρνητική γνώμη. Η απήχηση του Κασσελάκη είναι μεγαλύτερη στις μικρότερες ηλικίες και φθίνει όσο ανεβαίνουμε την ηλικιακή ιεραρχία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης

Οι τελευταίες μετρήσεις, στην GPO, δείχνουν ότι  για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ξεπερνάει σε καταλληλότητα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο  Ανδρουλάκης έχει ποσοστό 13,8%, ενώ ο Κασσελάκης 12,1%.

Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA (26/10/2023)

Στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά του Δημήτρη Κουτσούμπα (πρώτος σε θετικές γνώμες στην Metron Analysis, ξεπερνώντας και τον Μητσοτάκη, δεύτερος στην GPO) επικυρώνοντας πως το θετικό αποτέλεσμα για το ΚΚΕ έχει να κάνει με το προφίλ και την προσωπικότητα του γενικού γραμματέα του.

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεπερνάει τον Κασσελάκη σε δημοφιλία σε κάθε περίπτωση (40%-25% στην Metron Analysis, 41,5%-24,3% στην GPO), δεδομένο που θα έπρεπε να ανησυχεί την Κουμουνδούρου -κυρίως γιατί ο Κασσελάκης είναι νεοεκλεγείς πρόεδρος και δεν έχει επιδείξει δυναμική από τη νωπή εντολή που έλαβε, ενώ τις τελευταίες μέρες αμφισβητείται και από την εσωκομματική του αντιπολίτευση.

Από τον Μητσοτάκη, στον Ανδρουλάκη

Χειραψίες θεσμικές αναμένονται και με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης, ανέλαβε την πρωτοβουλία για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

Την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό , στις 10:00 στη Βουλή. Η συνάντηση, όπως υπενθύμισε ο Παύλος Μαρινάκης, είχε προαναγγελθεί μετά την εκλογή Κασσελάκη στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και έχει και θεσμικό χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης

Από τη Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι «πρόκειται για μια εθιμοτυπική συνάντηση στην οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα ανταποκριθεί».
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ έχει ζητηθεί η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Όσον αφορά τη συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Περισσός υπογραμμίζει ότι -για την ώρα- ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρίσκεται σε στάδιο ανάρρωσης με την επέμβαση στη μέση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης και η Βουλή

Πέραν των κομματιών διαφωνιών, και των εσωκομματικών εξελίξεων, από την ηγεσία διαφαίνεται μία διάθεση να υπάρξει και άλλο θέμα συζήτησης με πολιτικό περιεχόμενο και ενδιαφέρον για την κοινωνία. Αν αυτό εν τέλει επιτευχθεί θα φανεί στο κλίμα της αυριανής συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην οποία έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν οι συντονιστές/συντονίστριες και οι αναπληρωτές/αναπληρώτριες των Τμημάτων της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλακης σε συνεδρίαση της Βουλής.

Πηγές από την Κουμουνδούρου ρίχνουν φως στο σκεπτικό του προέδρου: στόχος αποτελεί η γείωση με τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες. Έτσι μετά την περιοδεία του Στέφανου Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη, το νομό Ημαθίας και τη Λάρισα, στο επίκεντρο του κόμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τίθενται δύο από τα πλέον κρίσιμα θέματα που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες και απαιτούν απαντήσεις: η ακρίβεια και η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα τεθεί το μείζον ζήτημα της ακρίβειας που εξανεμίζει το εισόδημα των πολιτών και γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι: Το προσχέδιο του κυβερνητικού προϋπολογισμού, όχι μόνο δεν απαντά, αλλά επιτείνει περαιτέρω το πρόβλημα. Ως προϋπολογισμό ακρίβειας τον αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και σε αυτό το πλαίσιο σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών, θα παρουσιάσει τεκμηριωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Επίσης, θα αναλυθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις». Ένα νομοσχέδιο, το οποίο κάτω από τον ευφημισμό του τίτλου και τον ψευδεπίγραφο μανδύα αξιοκρατίας, ουσιαστικά διαιωνίζει τον άκρατο κομματισμό και την ευνοιοκρατία στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης και αναμόρφωσης της Δημόσιας Διοίκησης, ως εναλλακτική πρόταση για την στελέχωση των Διοικήσεων του Δημοσίου.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα