Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, ντέρμπι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για την δεύτερη θέση στις ερχόμενες ευρωεκλογές -η οποία θα διαμορφώσει καθοριστικά και την παράλληλη μάχη για την ηγεμονία στον προοδευτικό χώρο.

Παρά την ραγδαία πτώση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει την ίδια ραγδαία άνοδο -δεδομένο που προκαλεί έναν προβληματισμό όσον αφορά την παγίδα της στασιμότητας, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην χειρότερη φάση του από το 2012. Στην Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, δεν ανησυχούν, κοιτώντας την μεγάλη εικόνα.

Σταδιακή άνοδος

Τα κεντροαριστερά στελέχη με γνώση των αριθμών δεν συμφωνούν με την άποψη πως το κόμμα δεν ανεβαίνει «όσο γρήγορα θα έπρεπε». Για την ακρίβεια, προτιμούν την σταθερότητα της σταδιακής ανόδου που έχει ήδη επιδείξει το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, πως παρότι τα νούμερα και οι αναλύσεις έχουν την δική τους σημασία, ενδεχομένως να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα της κάλπης: όπως εξηγούσαν, πριν από τις βουλευτικές εκλογές οι έρευνες που γίνονταν έδειχναν το ΠΑΣΟΚ σε μονοψήφια ποσοστά, ενίοτε στα επίπεδα του εκλογικού ποσοστού του 2019.

Τελικά, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική -το ΠΑΣΟΚ έλαβε 11,8%, ξεπερνώντας το φράγμα του διψήφιου που είχε θέσει ως στόχο αρχικά. Στην Χαριλάου Τρικούπη δίνουν έμφαση και στον δείκτη δημοφιλίας, επισημαίνοντας πως ο Νίκος Ανδρουλάκης αν και πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος ανεβαίνει στην δεύτερη θέση ως πιο δημοφιλής και ως πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός -εκτιμώντας πως αυτό συμβαίνει λόγω του συνεπούς πολιτικού προφίλ που διατηρεί.

Προσηλωμένο στην άνοδο του το ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, κοιτούν το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον: το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται κερδισμένο, έστω και οριακά, στις μετρήσεις, την ώρα που τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν απώλειες -η κυβέρνηση θεωρείται πως «πληρώνει» την αλαζονεία της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «έρχεται αντιμέτωπος με τα αδιέξοδά του», τα οποία μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα βγαίνουν για τα καλά στην επιφάνεια.

«Φαίνεται πως και οι δύο δεν έχουν πάρει το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών», λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ παραμένει προσηλωμένο στην άνοδό του βήμα-βήμα: με πρώτο στόχο την ενίσχυση του ποσοστού του κόμματος στις ευρωεκλογές και απώτερο «να σταθεί με αξιώσεις» απέναντι στη ΝΔ στις εθνικές, ως «αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση».

«Δεν μπορούμε να συζητάμε ερήμην του κόσμου για το τί θέλει ο κόσμος»

Βασική προϋπόθεση η πολιτική αυτονομία του χώρου, στην οποία το ΠΑΣΟΚ επιμένει: «Δεν μπορούμε να συζητάμε ερήμην του κόσμου για το τί θέλει ο κόσμος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Σπυρόπουλος («Αθήνα 984»), επισημαίνοντας πως «η ηγετική ομάδα που βρίσκεται δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τα προηγούμενα χρόνια πρωταγωνίστησαν στη δημιουργία ενός τοξικού κλίματος».

Η δήλωση αυτή του γραμματέα του κόμματος είναι ενδεικτική του κλίματος που συνεχίζει να επικρατεί στο επιτελείο του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα