Μήνας εγκαινίων θα είναι ο Νοέμβριος για δύο από τους κορυφαίους «παίκτες» στον κλάδο της οργανωμένης λιανικής τροφίμων, που συνεχίζει να καταγράφει καθαρά πληθωριστική ανάπτυξη (στο +9,2% στο 9μηνο) ενώ οι όγκοι πωλήσεων μειώνονται.

Ο λόγος για την ΑΒ Βασιλόπουλος και τη Διαμαντής Μασούτης, οι οποίες επενδύουν στις μεγάλες «σάλες», στοχεύοντας να ενισχύσουν τη θέση τους μεταξύ των big5, όπου Σκλαβενίτης, Lidl και όμιλος ΜΕΤΡΟ (My market) διατηρούν ισχυρό αποτύπωμα.

Το «χρυσό» δαχτυλίδι και η ιερή ανάπτυξη

Τις επόμενες ημέρες στο «χρυσό» δαχτυλίδι της Αττικής Οδού στο Μαρούσι και συγκεκριμένα στο οικόπεδο του ιδρύματος Μιμηκοπούλου, θα ανοίξει τις πύλες του το νέο εταιρικό κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος με κατασκευάστρια την EMD Constructions.

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις το νέο κατάστημα της θυγατρικής του βελγο-ολλανδικού ομίλου Ahold Delhaize, συνολικής μικτής επιφάνειας 5.000 τ.μ., θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στα μέσα Νοεμβρίου, λανσάροντας αρκετές καινοτομίες και εντείνοντας τον ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή, όπου μεγάλο έρεισμα έχει η αλυσίδα Σκλαβενίτης.

Ακολουθεί το άνοιγμα του καταστήματος της ΑΒ Βασιλόπουλος στις Καρυές, στο Άγιο Όρος. Το μισθωμένο κατάστημα, που δεν περιλαμβάνεται στα «μεγάλα», καθώς είναι περί τα 400 τ.μ., έχει τη δική του σημασία μιας και είναι το πρώτο σύγχρονο σούπερ μάρκετ που θα ανοίξει στη μοναστική πολιτεία.

Θα φιλοξενηθεί στο πάλαι ποτέ κελί του Αγίου Νικολάου (το λεγόμενο Σαμαράδικο) που είναι ιδιοκτησία της Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας. Εκεί έχει κατασκευαστεί νέο κτίριο πολλαπλών χρήσεων με κοιτώνες φιλοξενίας, εστιατόριο – καφέ, φυσικοθεραπευτήριο, κατάστημα με εκκλησιαστικά είδη και κατάστημα με οπτικά. Μάλιστα η ΑΒ Βασιλόπουλος θα ενοικιάσει και κάποια από τα δωμάτια των πάνω ορόφων για τη μακροχρόνια διαμονή των εργαζομένων.

Με κατασκευάστρια την Ten Brinke Hellas, το νέο κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος στους Αγίους Αναργύρους θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024.

Το νέο κατάστημα βρίσκεται επί της οδού Επτανήσου σε τριώροφο κτήριο, το οποίο θα αποτελείται από 640 τ.μ. ισόγειο, 665 τ.μ. πρώτου ορόφου και 295 τ.μ. πατάρι. Για την εξυπηρέτηση των πελατών του super market, θα υπάρχει υπόγειο χώρο στάθμευσης 841 τ.μ.

Παρά τις ζημιές που εμφάνισε η αλυσίδα στην τελευταία γραμμή του ισολογισμού το 2022, το πλάνο ανάπτυξης για την τριετία 2023 – 2025, ύψους 181 εκατ. ευρώ, συνεχίζεται απρόσκοπτα και περιλαμβάνει το άνοιγμα 198 νέων καταστημάτων (16 εταιρικά και 182 franchise).

Grand project Αθήνα

Ξεκινώντας από την περιοχή της Γλυφάδας στα νότια προάστια, η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Δ. Μασούτης στοχεύει να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην Αττική μέσα από «Grand» επενδύσεις (σ.σ. «Grand» είναι ο χαρακτηρισμός των μεγάλων σούπερ μάρκετ της επιχείρησης).

Σε δύο εβδομάδες θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου καταστήματος της αλυσίδας επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης με κατασκευάστρια την Ten Brinke Hellas. Ο νέος χώρος πώλησης είναι 2.200 τ.μ. επί οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 4.000 τ.μ.  όπου θα φιλοξενηθούν ακόμη οικιστικό συγκρότημα και mega κατάστημα Max Stores, της γνωστής αλυσίδας παιχνιδιών και σχολικών ειδών.

Στην ίδια περιοχή λειτουργούν καταστήματα της Σκλαβενίτη και της Lidl.

Η δεύτερη μεγάλη «σάλα» της Μασούτης στην Αττική θα αναπτυχθεί στις Τρείς Γέφυρες και περιλαμβάνει την κατασκευή καταστήματος Grand Μασούτης αλλά και δυο πολυκατοικιών με 110 διαμερίσματα, τα οποία θα διατεθούν προς πώληση. Στόχος είναι να γίνουν οι πρώτες εκσκαφές φέτος τον Νοέμβριο και το κατάστημα να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2024. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 17 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως ανάλογο μικτό εμπορικό και οικιστικό project έχει υλοποιήσει η εταιρεία και στη Χρυσούπολη Καβάλας και στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.

Επίσης, μέχρι το τέλος του χρόνου θα τεθεί σε λειτουργία και νέο κατάστημα στην Πλατεία Υψηλών Αλωνιών στην Πάτρα, σε ιστορικό κτίριο της πόλης που ανακαινίστηκε και πρόκειται να φιλοξενεί και κατάστημα της Pepco.

Επιπλέον, η αλυσίδα, με επικεφαλής τον Γιάννη Μασούτη, τις προηγούμενες ημέρες έθεσε σε λειτουργία κατάστημα 1.000 τ.μ. στη Λαμία και απέκτησε βιομηχανικό κτίριο στη Θέρμη στο οποίο στεγαζόταν και λειτουργούσε το εργοστάσιο της ιστορικής υποδηματοποιίας ΑΛΥΣΙΔΑ σε οικόπεδο 47.000 τ.μ.

Με βάση τις προβλέψεις της διοίκησης, ο κύκλος εργασιών της Μασούτης αναμένεται να φτάσει σε 1,1 δισ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους, χωρίς μάλιστα στο παραπάνω ποσό να συμπεριλαμβάνονται οι πωλήσεις της κοινής εταιρείας που διαθέτουν την αλυσίδα ΣΥΝΚΑ στην Κρήτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις