Τη βεντάλια των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ανοίγει η κυβέρνηση καθώς μετά την αύξηση του εισοδηματικού ορίου για τις οικογένειες με παιδιά ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επέκταση της ενίσχυσης  στα νοικοκυριά που ζεσταίνουν το σπίτι τους με ηλεκτρική ενέργεια.

Ενεργειακή αισιοδοξία στον γαλλογερμανικό άξονα

Πρόκειται για μια «ανάσα» για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες η οποία κρίθηκε αναγκαία για τον φετινό χειμώνα (2023/2024), καθώς στο τέλος του έτους καταργούνται οι οριζόντιες επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Το επίδομα θέρμανσης για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα (air condition, ηλεκτρικά καλοριφέρ και σόμπες, θερμοπομποί κ.α)  θα δοθεί με βάση τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης που λαμβάνουν όσοι θερμαίνονται με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ.

Ετσι, το φετινό χειμώνα περισσότερα από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά αναμένεται να ενισχυθούν εκ των οποίων περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν το κλασικό επίδομα θέρμανσης με πόρους 237 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά θα μοιραστούν κονδύλια της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Για τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με ρεύμα το επίδομα θέρμανσης θα αφορά το διάστημα μετά το Δεκέμβριο του 2023 έως και τον Απρίλιο του 2024.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης σύμφωνα με το σχεδιασμό θα  καταβληθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου. Όποιος δικαιούχος υποβάλλει αίτηση για επίδομα ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτημα για επίδομα για κάποιο από τα υπόλοιπα καύσιμα θέρμανσης (πετρέλαιο, φωτιστικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης). Όπως είναι φυσικό, θα ισχύει και το αντίστροφο. Έτσι, με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώνεται ότι ο αιτών χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να θερμανθεί, αφού θα διεκδικήσει οικονομική στήριξη αποκλειστικά για το συγκεκριμένο καύσιμο.

Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως και 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού και θα αφορά όλους όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Για όσους δικαιούχους διαμένουν σε περιοχές όπου οι κλιματικές συνθήκες χαρακτηρίζονται τον χειμώνα από δριμύ ψύχος το μέγιστο ποσό του επιδόματος φτάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ (αντί τα 800 ευρώ).

Κριτήρια

Δικαιούχοι  του επιδόματος είναι οι άγαμοι με εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι έως 24.000 ευρώ, το οποίο  αυξάνεται με 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τις οικογένειες με παιδιά. Το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά σε 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος ανέρχεται  σε 39.000 ευρώ. Ωστόσο στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν  επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Επίσης, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Πληρωμές

Η πληρωμή του επιδόματος σχεδιάζεται να γίνει σε τρεις δόσεις.

1.    Έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν  υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

2.    Έως τις 29  Φεβρουαρίου 2024  για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.

3.    Έως τις 28 Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία