Διστακτική ανοδική κίνηση διαγράφουν σήμερα Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές σε αναμονή για τις συνεδριάσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Fed, και παρακολουθώντας στενά τις δραματικές εξελίξεις στο Μεσανατολικό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Ιανουάριο αυξήθηκαν 36 σεντς, ή 0,4%, στα 85,38 δολάρια το βαρέλι στις 3.40 ώρα Ελλάδος, μετά την πτώση του 1,33 δολ. κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημείωσαν άνοδο 28 σεντς, ή 0,3%, στα 81,30 δολάρια το βαρέλι, μετά την απώλεια 1,29 δολ. την Τρίτη.

Οι αναλυτές

Οι τιμές του αργού διατηρούν μια σταθερότητα ενόψει των ανακοινώσεων της Fed για τα επιτόκια, ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι φαίνεται πως στηρίζουν επίσης μια σταθεροποιητική κίνηση, αντισταθμίζοντας την πίεση από την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, εκτιμά ο ανώτερος αναλυτής αγοράς της OANDA, Edward Moya.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα καυσίμων μειώθηκαν κατά περίπου 360.000 βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων που στοχεύουν στη μείωση του πληθωρισμού μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου, ενώ οι μειώσεις επιτοκίων για να τονώσουν τις δαπάνες θα μπορούσαν να αυξήσουν την κατανάλωση πετρελαίου.

Η Fed, οι ανακοινώσεις της οποίας θα γίνουν σήμερα, αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Fedwatch της CME.

Σε ευρωπαϊκό έδαφος, ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, υποχωρώντας στο 2,9% από 4,3% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει σύντομα τα επιτόκια.

Στο μεταξύ, αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ότι η τιμή του Brent προβλέπεται να φτάσουν τα 100 δολάρια καθώς τα αποθέματα θα υποχωρούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities