Οριακή βελτίωση σημείωσε η ελληνική μεταποίηση τον Οκτώβριο χάρη στην ταχύτερη αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, με τις συνθήκες ζήτησης, ωστόσο, να είναι σχετικά ήπιες λόγω της μείωσης των νέων παραγγελιών εξαγωγών.

Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την ελληνική μεταποίηση (PMI), που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής οικονομίας, έκλεισε ελαφρά υψηλότερα στις 50,8 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 50,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα PMI της S&P Global. Το 50 διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση.

Η ανάκαμψη του κλάδου της μεταποίησης τον φέρνει στα προ κρίσης επίπεδα [γραφήματα]

Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ήταν ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο λόγω της ταχύτερης αύξησης των νέων παραγγελιών και των αναφορών για επαναλειτουργία ορισμένων εταιρειών μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο «οι συνθήκες ζήτησης ήταν υποτονικές σε σύγκριση με ό,τι παρατηρήθηκε νωρίτερα στη διάρκεια του έτους», σχολίασε η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence.

Η πτώση της ζήτησης από το εξωτερικό ήταν μόλις οριακή, ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές, ήταν ενδεικτική λόγω των δυσμενών χρηματοοικονομικών συνθηκών στις βασικές αγορές εξαγωγών.

Η Jones πρόσθεσε ότι παρά τις βελτιωμένες προσδοκίες για την μελλοντική παραγωγή οι εταιρίες υπέδειξαν επιφυλακτικότητα ως προς τις προσλήψεις. «Tα επίπεδα απασχόλησης υποχώρησαν για πρώτη φορά από το ξεκίνημα του έτους, λόγω της εντονότερης μείωσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών».

Η αύξηση των τιμών εισροών και εκροών επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα λόγω ακριβότερης ενέργειας και πρώτων υλών, ενώ ορισμένες εταιρίες ανέφεραν ότι τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα ώθησαν ανοδικά τις τιμές ορισμένων εξαρτημάτων. Οι ανησυχίες σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και η υποτονική ζήτηση επηρέασαν αρνητικά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, καθώς οι προσδοκίες σχετικά με τις προοπτικές για την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος υποχώρησαν σε χαμηλό δέκα μηνών, σύμφωνα με την S&P Global.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία