Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, ακολουθώντας το θετικό κλίμα που προκάλεσε στη Wall Street η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς. Η απόφαση περιελάμβανε επίσης μια αναβάθμιση της γενικής πορείας της οικονομίας.

Οι δείκτες

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας κέρδισε 1,1% και έκλεισε στις 31.949,89, επεκτείνοντας τα κέρδη από την Τετάρτη. Ο Topix σημείωσε άνοδο 0,51% στις 2.322,39, σημειώνοντας νέα υψηλά τριών εβδομάδων, μετά από ένα σερί τριών ανοδικών ημερών.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας έκανε άλμα 1,81%, οδηγώντας τα κέρδη στην Ασία και έκλεισε στις 2.343,12 μονάδες, ενώ ο Kosdaq ενισχύθηκε 4,55%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 24 Ιουνίου 2022.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,54%, ενώ ο CSI 300 της Κίνας υποχώρησε 0,43%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,9% για να κλείσει στις 6.899,7 μονάδες, πλησιάζοντας στο υψηλότερο επίπεδό του σε σχεδόν δύο εβδομάδες.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, το ισοζύγιο αγαθών της Αυστραλίας για τον Σεπτέμβριο μειώθηκε στα 6,79 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (4,37 δισεκατομμύρια δολάρια) σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,4%, λόγω της πτώσης των αποστολών χρυσού. Οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν κατά 7,5%.

Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν με τον πιο αργό ρυθμό από τον Ιανουάριο, αποτυπώνοντας τον αντίκτυπο ενός παγκόσμιου περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων. Οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν 13% σε ετήσια βάση, λιγότερο από την άνοδο 13,7% του προηγούμενου μήνα.

«Ο ένοχος της υποτονικής ανάκαμψης είναι τα αυξημένα επιτόκια, τα οποία περιορίζουν την κατανάλωση και τον τουρισμό, το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις», δήλωσε ο Samuel Tse, οικονομολόγος της DBS. «Τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία του Χονγκ Κονγκ ακολουθούν στενά την ηπειρωτική χώρα (Κίνα).»

Τέλος, ο πληθωρισμός της Νότιας Κορέας επιταχύνθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 3,8% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης ήταν υψηλότερος από το 3,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, και επίσης περισσότερο από την άνοδο 3,7% τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές