Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη για τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει στοχευμένες επιδοτήσεις, καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών για τις τιμές του ρεύματος, μέτρα για τις ρευματοκλοπές και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς και ειδικό τιμολόγιο πολυτέκνων περιλαμβάνουν οι παρεμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη συνέντευξη παρευρίσκεται η Υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

Δείτε εδώ την συνέντευξη 

13:00 Όπως είπε η κ. Σδούκου κάθε χρόνο δαπανώνται περίπου 400 εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες της χώρας για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Άλλα 50 εκατ. Ευρώ δαπανώνται για τους δικαιούχους του ΚΟΤ Α. Θα προωθήσουμε την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ για τις κάλυψη των παραπάνω δαπανών. Το πρόγραμμα θα καλύψει τις 13 περιφέρειες της χώρας όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό.

12:55 Το λόγο πήρε η κ. Σδούκου όπου αναφέρεται στο πρόγραμμα Απόλλων για δωρεάν ρεύμα

12:50 Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα ληφθούν προληπτικά μέτρα και θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι. Τα πρόστιμα, όπως είπε θα εισπράττονται μέσω του Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

12:49 Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα υπάρξουν, πέραν των ποινικών, πειθαρχικά μέτρα: προσωρινή αναστολή λειτουργίας για επιχειρήσεις που το διαπράττουν. Για «συνεργούς» ηλεκτρολόγους θα υπάρχει προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση άδειας.

12:46 Η παρέμβαση όπως είπε ο υπουργός θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερα επίπεδα.

12:42 Στο σχέδιο για τις ρευματοκλοπές από τις επιχειρήσεις αναφέρεται ο κ. Σκυλακάκης.

12:40 Όπως είπε «μέχρι σήμερα η πολιτεία ερχόταν και ενίσχυε όσους κατανάλωναν πετρέλαιο για θέρμανση και δεν το έκανε για αυτούς που θερμαίνονταν με ηλεκτρικό. Έχουμε φτάσει πλέον αυτοί να είναι περίπου οι μισοί καταναλωτές». «Δεν είναι θέμα προκαταβολής εδώ, θα βλέπεις τα χρήματα στον λογαριασμό κατανάλωσης» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «τα κριτήρια είναι αυτά του επιδόματος θέρμανσης αφαιρουμένων όσων παίρνουν επίδομα θέρμανσης και όσους είναι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο».

12:37 Οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το ποσό θα το δουν ως έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.

Η πληρωμή του επιδόματος σχεδιάζεται να γίνει σε τρεις δόσεις

1.    Έως τα τέλη Δεκεμβρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν  υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

2.    Έως τις 29 Φεβρουαρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.

3.    Έως τις 28 Απριλίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2024.

12:35 Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε έκτακτη ενίσχυση σε 1,2 εκατ. ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές. Δικαιούχοι είναι όσοι καλύπτουν τα κριτήρια για επίδομα θέρμανσης και δεν επιδοτούνται για άλλο καύσιμο. Η ενίσχυση, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας είναι 60 ευρώ το μήνα και το κόστος φτάνει τα 120 εκατ. ευρώ.

12:33 Όπως τόνισε ο υπουργός τα νέα τιμολόγια θα έχουν χρωματική επισήμανση. Υπενθυμίζεται ότι τα νέα τιμολόγια έχουν χρωματική σήμανση: μπλε (σταθερά), πράσινο (ειδικό κοινό τιμολόγιο), κίτρινο (κυμαινόμενα) και τα πορτοκαλί (κοινωνικά).

Όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν ένα διαφορετικό τιμολόγιο ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα μεταπέσουν αυτόματα στο «ειδικό κοινό τιμολόγιο». Αυτό θα έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν οι προμηθευτές όλο το 2024 και θα έχουν την υποχρέωση να το προσφέρουν και το 2025 για όσους το επιλέξουν.

Δεδομένου ότι το τιμολόγιο αυτό θα είναι κοινό για όλους τους προμηθευτές θα επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέξουν την εταιρεία που είναι φθηνότερη.

12:30 Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσιάζει τα νέα τιμολόγια για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια