Ισχυρά κέρδη σημείωσαν οι αγορές της Νότιας Κορέας σήμερα, αφού η χώρα επέβαλε εκ νέου την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων, ενώ οι περισσότερες αγορές Ασίας-Ειρηνικού επηρεάστηκαν θετικά από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που βοήθησαν στη μείωση των προσδοκιών για τα επιτόκια.

Οι δείκτες

Ειδικότερα, ο Kospi της Νότιας Κορέας έκανε άλμα 5,66% για να κλείσει στις 2.502,37 μονάδες, ενώ ο Kosdaq εκτινάχθηκε κατά 7,34% στις 839,45 μονάδες. Και οι δύο δείκτες έκλεισαν την καλύτερη συνεδρίασή τους από τα τέλη Μαρτίου 2020.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας κέρδισε 2,37% στις 32.708,48 μονάδες, ενώ ο Topix σημείωσε άνοδο 1,64% για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα στις 2.360,46 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,77% την τελευταία ώρα διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας κέρδισε 1,35% και έκλεισε στις 3.632,61 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε 0,28% υψηλότερα στις 6.997,40 μονάδες.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ιαπωνίας επεκτάθηκε τον Οκτώβριο αλλά με τον πιο ήπιο ρυθμό φέτος. Ο τελικός σύνθετος δείκτης προμηθειών της au Jibun Bank ήταν στο 50,5 τον Οκτώβριο, σηματοδοτώντας μια δέκατη διαδοχική μηνιαία αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, αλλά μειώθηκε από το 52,1 τον Σεπτέμβριο.

Ο γενικός δείκτης au Jibun Bank Japan Services Business Activity επεκτάθηκε για δέκατο τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, φθάνοντας στο 51,6 αλλά μειώθηκε από 53,8 τον Σεπτέμβριο. Και οι δύο αναγνώσεις έδειξαν την ασθενέστερη ανάπτυξη μέχρι στιγμής το 2023.

Απαγορεύει το short selling η Νότια Κορέα

Οι αγορές της Νότιας Κορέας μονοπώλησαν το ενδιαφέρον σήμερα μετά την ανακοίνωση των χρηματοπιστωτικών αρχών ότι θα επιβάλουν εκ νέου την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024.

Η απαγόρευση θα περιορίσει τις ανοικτές πωλήσεις όλων των μετοχών του Kospi, του Kosdaq και του Konex. Οι περιορισμοί άρθηκαν τον Μάιο του 2021 για συναλλαγές που αφορούσαν μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που περιλαμβάνονται κυρίως στο Kospi.

Η απόφαση έρχεται μετά από ένα πόρισμα στα μέσα Οκτωβρίου που ανέφερε ότι η εποπτική αρχή του χρηματιστηρίου της Νότιας Κορέας διαπίστωσε ότι δύο επενδυτικές τράπεζες με έδρα το Χονγκ Κονγκ είχαν προβεί σε ακάλυπτες (naked) ανοικτές πωλήσεις, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει πρόστιμα ρεκόρ. Οι “γυμνές ανοικτές πωλήσεις” είναι όταν ένας επενδυτής τοποθετείται short για μια μετοχή ή άλλο τίτλο χωρίς να έχει δανειστεί πρώτα τους τίτλους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές