Τις ελλείψεις στα τρόφιμα λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία επεσήμανε ως τη μεγαλύτερη ασύμμετρη απειλή για την αγορά, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings, αναφέροντας ωστόσο ότι «τα αστυνομικά και αγορανομικά μέτρα τα οποία προσπαθούμε να πάρουμε αυτή τη στιγμή δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει και κανείς δεν ξέρει πού οδηγούμαστε».

Ο πολυσχιδής επιχειρηματίας, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, σημείωσε ότι τα πορτοκάλια θα είναι το πρώτο προϊόν που μέσα στο επόμενο 12μηνο θα αρχίσει να εμφανίζει ελλείψεις.

«Ο μεγαλύτερος πορτοκαλεώνας της γης που είναι η Νότιος Αμερική έχει καεί. Και το πρόβλημα δεν είναι αν έχει αυξηθεί η τιμή από τα 2,5 ευρώ στα 6,5 ευρώ το κιλό στη Βραζιλία, το πρόβλημα είναι ότι οι προμηθευτές απαντούν ότι δεν έχουν να δώσουν εμπόρευμα σε οποιαδήποτε τιμή» είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

«Το ίδιο συμβαίνει, σε μικρότερο βαθμό με το λάδι», ανέφερε, τονίζοντας ότι οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες, όπως η Αμερική, η Ινδία και η Κίνα αδιαφορούν για την κλιματική αλλαγή.

Δεν είναι το πρόβλημα οι μισθοί

Η γεωπολιτική αστάθεια, η άνοδος των επιτοκίων και η έλλειψη εργατικού δυναμικού συμπληρώνουν το παζλ του δύσκολου περιβάλλοντος στο οποίο καλούνται να δράσουν οι επιχειρήσεις, σημείωσε ο κος Θεοδωρόπουλος.

Πάντως ο ίδιος είπε ότι το πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας δεν είναι οι μισθοί. «Η Ελλάδα είναι μέσα στις τελευταίες τέσσερις χώρες στην Ευρώπη σε ότι αφορά τον μέσο όρο των μισθών. Οι μισθοί στην Ελλάδα κακά τα ψέματα πρέπει να ανέβουν. Αλλά οι μισθοί δεν πρέπει να ανεβαίνουν άσχετα με την παραγωγικότητα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και τους μισθούς. Πρέπει να περάσουμε σε νέες μορφές οικονομίας με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας» είπε.

Επιστρέφουν οι παθογένειες του παρελθόντος

«Έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε τις συνθήκες που μας οδήγησαν στο 2010» επεσήμανε ο κος Θεοδωρόπουλος αναφερόμενος στις παθογένειες του παρελθόντος, που όπως είπε παρά την πολυετή οικονομική κρίση λίγες διορθώθηκαν.

«Νοοτροπιακά οδηγούμαστε πάλι στις κακές συνήθειες του παρελθόντος» ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις δικαστικές αποφάσεις που επαναφέρουν τις συντάξεις σε επίπεδα προ της κρίσης, καθώς και την επέκταση του Δημοσίου μέσω προσλήψεων.

«Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι νέες ιδέες, είναι η εφαρμογή των παλαιών, όλα τα θέματα που πρέπει να γίνουν τα γνωρίζουμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να τα εφαρμόσουμε» ανέφερε ο γνωστός επιχειρηματίας για το μείγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί σχετικά με τις τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Για 25 χρόνια το 90% των θεμάτων που συζητάμε είναι τα ίδια, τόνισε χαρακτηριστικά.

Άτολμα και μικρά βήματα

«Όποια βήματα κάνουμε είναι μικρά, καθυστερημένα, χωρίς θάρρος και με Κυβερνήσεις που έρχονται και ανατρέπουν αυτά που έχουν κάνει οι προηγούμενες, ακόμη και οι κυβερνήσεις του ίδιου κόμματος» σημείωσε.

Αναφερόμενος στη σημερινή Κυβέρνηση είπε: «αυτή τη στιγμή έχουμε μια Κυβέρνηση με μια μοναδική ευκαιρία στην ιστορία, ουσιαστικά να μην έχει ισχυρή αντιπολίτευση. Πρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερες ταχύτητες σε όλους τους τομείς».

«Το θέμα δεν είναι με τι ταχύτητα κινείσαι, αλλά με τι ταχύτητα κινούνται οι ανταγωνιστές σου».

Επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και στις εξαγωγές

Όσον αφορά τις επενδύσεις, ο κος Θεοδωρόπουλος είπε ότι βλέπει μια μεγάλη ευκαιρία στον πρωτογενή τομέα, αποκαλύπτοντας πως ετοιμάζει μια μεγάλη αγροτική επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, ενώ πρόκειται να επεκταθεί για 4η φορά η μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας στη Δράμα.

Επιπλέον στη βιομηχανία τροφίμων στοχεύει στη δημιουργία ενός εξαγωγικού ομίλου με διεθνώς αναγνωρισμένα ανταγωνιστικά προϊόντα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις