Ενώ οι αναλυτές των διεθνών τραπεζών, εκτιμούν πως και η Fitch Ratings, την 1η Δεκεμβρίου, θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, κάτι που θα επιτρέψει ως το τέλος του έτους τα ελληνικά ομόλογα να γίνονται αποδεκτά σε δύο εκ των τριών βασικών δεικτών αναφοράς, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διεύρυνση της επενδυτικής τους βάσης και την οικονομία γενικότερα,  η Citigroup προβλέπει πως τους επόμενους μήνες και η Moody’s ένας από τους τοπ δύο μεγάλους οίκους αξιολόγησης που ελέγχουν από κοινού με την S&P Global Ratings το 80% της αγοράς θα δώσει το στάτους του «investment grade» στην Ελλάδα.

Τον Απρίλιο του 2010 η Moody’s ήταν ο τελευταίος οίκος που υποβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο κατά τέσσερις βαθμίδες σε μία μέρα, στέλνοντάς το στην κατηγορία των «σκουπιδιών», σηματοδοτώντας έτσι και μια χαμένη δεκαετία για τη χώρα.

Steve Forbes: «Η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας δίνει μαθήματα στις ΗΠΑ»

Σύμφωνα με τη Citigroup, η Moody’s, μετά και την πρόσφατη διπλή αναβάθμισή της, αναμένεται τους επόμενους εννέα μήνες να δώσει και πάλι τελευταία από τους «τοπ 4 οίκους» (DBRS, Moody’s, S&P και Fitch) που είναι σήμερα αποδεκτοί από το ευρωσύστημα το στάτους του «investment grade» στην Ελλάδα, η οποία θα είναι και η μόνη χώρα της ευρωζώνης που θα αναβαθμιστεί για την περίοδο αυτή, βάζοντας οριστικό τέλος σε μια περίοδο που χαρακτηριζόταν ως «ειδική περίπτωση» κράτους με τον χαμηλότερο βαθμό αξιοπιστίας στην ευρωζώνη. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά μάλιστα πως οι αναβαθμίσεις τα επόμενα 2-4 χρόνια θα συνεχιστούν για την ελληνική οικονομία.  

Το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης σημείωνε άνοδο τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να παίρνουν ανάσα μετά την υποχώρηση του bund σε χαμηλό επτά εβδομάδων που πυροδοτήθηκε από την τιμολόγηση των αγορών για μείωση των επιτοκίων έως και 100 μονάδες βάσης μέχρι τα τέλη του 2024. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σημειώνει τώρα άνοδο 5 μονάδων βάσης στο 2,69%, αφού κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων πέντε μηνών, κλείνοντας την Παρασκευή στο 2,629%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Το προηγούμενο διάστημα  βρέθηκε πάντως  στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011, στο 3,024%. Η απόδοση της ελληνικής 10ετίας πάντως υποχωρεί αντίθετα στο ρεύμα  στο 3,96%, καθώς οι επενδυτές διαβλέπουν  νέες αναβαθμίσεις.  Τα βραχυπρόθεσμα προθεσμιακά επιτόκια ευρώ Δεκεμβρίου της ΕΚΤ EURESTECBM9X10=ICAP ήταν τελευταία στο 2,97%, υποδηλώνοντας επιτόκιο διευκόλυνσης καταθέσεων γύρω στο 3,1% μέχρι το τέλος του έτους από 4% που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία