Δεκτή έγινε η παραίτηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα που βρέθηκε στη δίνη ενός σκανδάλου διαφθοράς από τον πρόεδρο της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός για σκάνδαλο διαφθοράς

Συνεδρίαση κομμάτων για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, ο Κόστα υπέβαλε την παραίτησή του και ο ντε Σόουζα την έκανε δεκτή. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη συνεδρίαση των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο ενόψει της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει για τον ίδιο λόγο το Κρατικό Συμβούλιο.

Προκειμένου να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές, ο πρόεδρος με βάση το Σύνταγμα οφείλει προηγουμένως να ακούσει την άποψη των εκπροσώπων των κομμάτων και στη συνέχεια να συγκαλέσει το Κρατικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι, πρώην πρόεδροι και άλλες προσωπικότητες, διορισμένες από τον ίδιο.

Ο πρόεδρος «θα απευθυνθεί στο έθνος» αμέσως μετά τη συνεδρίαση αυτού του Συμβουλίου, πρόσθεσε η προεδρία.

Το κυβερνητικό σκάνδαλο

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, το σκάνδαλο που ώθησε τον Κόστα στην παραίτηση αφορά «υποψίες για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, διαφθορά και αθέμιτη επιρροή» στο πλαίσιο της έγκρισης συμβάσεων για την εξόρυξη λιθίου και την παραγωγή υδρογόνου.

«Τα καθήκοντα του πρωθυπουργού είναι ασύμβατα με οποιαδήποτε υποψία που θα βαραίνει την ακεραιότητά μου», είπε νωρίτερα ο Κόστα στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας την παραίτησή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πανελλαδικές: Μέχρι την Παρασκευή η δημιουργία κωδικών για την υποβολή μηχανογραφικού
Επικαιρότητα |

Πανελλαδικές: Μέχρι την Παρασκευή η δημιουργία κωδικών για την υποβολή μηχανογραφικού

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό ή/και Παράλληλο Μηχανογραφικό πρέπει να απευθύνονται στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας.