Σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), αλλά και υψηλότερα του αναμενομένου επιτοκιακά έσοδα (NII) εμφάνισε η Εθνική Τράπεζα στο 9μηνο του 2023, σύμφωνα με την Jefferies, η οποία διατηρεί σύσταση Buy (αγορά) για τη μετοχή, με τιμή στόχο στα 7,40 ευρώ (δυνατότητα ανόδου 32%).

Η Εθνική ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 261 εκατ. ευρώ, 1% κάτω από τη συναίνεση (επηρεασμένα από την επιβάρυνση ύψους 60 εκατ. ευρώ για την εξυγίανση των NPEs, χωρίς την οποία τα κέρδη θα ήταν 22% υψηλότερα), με τα προ προβλέψεων κέρδη να είναι 5% υψηλότερα, λόγω των ισχυρών NII και προμηθειών, με τα έξοδα να είναι εντός του πλαισίου, αναφέρει η Jefferies.

Τα κόκκινα δάνεια

Τα NPEs σημείωσαν μεγάλη μείωση επωφελούμενα από μια συναλλαγή ύψους 0,6 δισ. ευρώ – ο δείκτης NPEs είναι τώρα 3,7% και κάτω από το στόχο του 5% για το 2023. Η κάλυψη βελτιώθηκε επίσης σε 93,1% από 82,1%.Ο δείκτης CET1 συνέχισε επίσης να ενισχύεται με μια διαδοχική αύξηση 60 μ.β., οδηγώντας τον δείκτη στο 17,9%. Η καθοδήγηση για το 2023 παρέμεινε αμετάβλητη.

Το beta των καταθέσεων ήταν 10% (9% το 2ο τρίμηνο του 2023 έναντι 12% της Πειραιώς και 15% της Alpha το 3ο τρίμηνο του 2023), ενώ οι μετατοπίσεις του μείγματος καταθέσεων αυξήθηκαν ελαφρώς με αύξηση 1% σε τριμηνιαία βάση στο 19% των προθεσμιακών καταθέσεων (24% της Πειραιώς και 25% της Alpha το 3ο τρίμηνο του 23).

Οι αποδόσεις των δανείων επίσης βελτιώθηκαν και διευρύνθηκαν στο 6,0% από 5,7% στο β’ 3μηνο του 2023. Τα τέλη και οι προμήθειες ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο, με αιχμή τις κάρτες, τη χρηματοδότηση του εμπορίου και τα επενδυτικά προϊόντα. Τα έξοδα διαμορφώθηκαν στα 202 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Νίκος Καραμούζης: Με τριπλή εξαγορά «μπαίνει» στο ελαιόλαδο – Επένδυση 10 εκατ. ευρώ με την Inspiring Earth
Επιχειρήσεις |

Νίκος Καραμούζης: Με τριπλή εξαγορά «μπαίνει» στο ελαιόλαδο – Επένδυση 10 εκατ. ευρώ με την Inspiring Earth

Έναν νέο ισχυρό όμιλο στο ελαιόλαδο δημιουργούν οι SMERemediumCap και Inspiring Earth εξαγοράζοντας τις εταιρείες Λατζιμάς, Έλαια Σητείας-LASITIA και Olympian Green International

Βρεττού – Attica Bank: Το χρονοδιάγραμμα για τον 5ο τραπεζικό πόλο
Επιχειρήσεις |

Το χρονοδιάγραμμα της Attica Bank για τον πέμπτο τραπεζικό πόλο

Μετά το επίσημο χρίσμα της DBRS Morningstar, που «κατεβάζει» τις εκτιμώμενες ζημιές από τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων στα 400 εκατ. ευρώ για την Attica Bank, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τα επόμενα βήματα