
Εργάτες ακόμη και από τη βόρεια Ελλάδα, επιστρατεύονται αυτό το διάστημα στην Κρήτη για το μάζεμα της ελιάς, καθώς η εξεύρεση εργατικών χεριών αποτελεί ίσως και ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα των παραγωγών.
Την ίδια στιγμή, η έλλειψη εργατών γης έχει ανεβάσει και τα εργατικά μεροκάματα για τη συγκομιδή ελιάς, δημιουργώντας και άλλον έναν πονοκέφαλο στους ελαιοπαραγωγούς. Μάλιστα, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν αυτό το υψηλός κόστος, οι παραγωγοί σε πολλές περιπτώσεις προχώρησαν ήδη στην επιβολή πλαφόν στο μεροκάματο για το μάζεμα της ελιάς.
Αγρότες: Μετ’ εμποδίων η εξεύρεση εργατικών χεριών
Πάντως παρά το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή προβλέπεται μειωμένη συγκριτικά με την περσινή, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε εργατικά χέρια, με τους αρμποδιους να λένε ότι από το νησί λείπουν αυτή τη στιγμή 15.000 με 16.000 εργάτες γης.
Στις δυσκολίες που υπάρχουν για την μετάκληση των εργατών από τρίτες χώρες, καθώς απαιτούνται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, αναφέρθηκε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωνσταντίνος Αγραπίδας. Για τις ελλείψεις εργατικών χεριών, σε ότι αφορά την Κρήτη, ανέφερε ότι έχουν προβλεφθεί για το νησί σχεδόν 7.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες έχουν καλυφθεί 3.000.
Αυξημένα τα μεροκάματα
Όπως λένε οι παραγωγοί της Κρήτης, οι εργάτες στην περιοχή ζητούν μεροκάματα τα οποία φτάνουν από 50 έως 60 ευρώ, ενώ διαπιστώνουν ότι όσοι έχουν μείνει στα χωράφια δεν έχουν εμπειρία (ανειδίκευτοι).
Η έλλειψη εργατικών χεριών έχει ως συνέπεια, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο Mega, αρκετοί παραγωγοί να μην μπορούν ακόμα και να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, αλλά και στην περίπτωση που καλλιεργηθούν, να μην μπορούν να συγκομίσουν την παραγωγή τους. Παράλληλα, αυξάνεται το κόστος παραγωγής, ενώ παρατηρούνται και ανατιμήσεις σε αγροτικά προϊόντα.
Κίνητρα σε ανέργους
Στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, «τρέχει» ένα πρόγραμμα με το οποίο δίνεται κίνητρο σε ανέργους να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στον τομέα της ελιάς, με την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και μετεγκατάστασης.
Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 500 άνεργοι από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση