Την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, συζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα επιδόματα που «κόβονται» με το νέο φορολογικό

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου ο κ. Κασσελάκης διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ασκήσει κάθε δυνατή πολιτική πίεση, προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των τεράστιων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο ουσιαστικά αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας με ευθύνη της κυβέρνησης». Ταυτόχρονα, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων για τη «νέα, ευνοϊκή πρόταση ρύθμισης, που διαμορφώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τις ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις τους, οι οποίες σήμερα τούς οδηγούν στους πλειστηριασμούς των funds που έχουν εξαγοράσει τα δάνεια και στην απώλεια περιουσιών».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ «συζητήθηκαν επίσης οι παρεμβάσεις του κόμματος απέναντι στην φοροεπιδρομή που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών, υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής».

Τα προβλήματα των μικρομεσαίων

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για το τεράστιο μέγεθος των προβλημάτων τους: οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας με ταυτόχρονο αποκλεισμό από το τραπεζικό σύστημα. Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, από τις περίπου 800.000 επιχειρήσεις, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, μπορούν να περάσουν το κατώφλι των τραπεζών μόλις οι 49.500, ένα ποσοστό μικρότερο του 5%. Την ίδια στιγμή, η μεσοσταθμική αύξηση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας έχει φτάσει το 40%. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την ΑΑΔΕ αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο, ενώ η κυβερνητική ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων δεν ήταν αποτελεσματική και οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 660 εκατ. ευρώ, μόνο το τελευταίο εξάμηνο. Μέσα σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι αποκλεισμένες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από τα 12,5 δισ. ευρώ που προορίζονται για τον δανεισμό των επιχειρήσεων, όπως επεσήμανε ο Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος «διατύπωσε το αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ για μια νέα ρύθμιση χρεών 120 δόσεων, ενώ επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο απώλειας πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες από τους πλειστηριασμούς των funds, καθώς όσοι καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, συνήθως βάζουν ως εγγύηση το σπίτι τους».

«Εκτός πραγματικότητας» οι κυβερνητικές ρυθμίσεις

Στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας» τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών που προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ «ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με την αγωνία των μελών του ΕΕΑ, τόσο για τις επιπτώσεις από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όσο και από το διαρκές πρόβλημα του αποκλεισμού από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό το ζήτημα έλλειψης οικονομικής δικαιοσύνης έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επισημάνει το γενικότερο πρόβλημα της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, η οποία δεν μπορεί να είναι, όπως είπε, στην 27η θέση στις 27 χώρες της ΕΕ, δεν επιτρέπεται να καθυστερούν για χρόνια οι αποφάσεις και η απονομή της και να μην είναι αντικειμενική, αλλά και να ισχύει ασυλία για βουλευτές και τραπεζίτες».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κασσελάκης ανέφερε: «Να αρχίσουμε να μιλάμε για την “κεφαλή του ψαριού αντί να τιμωρούνται άνθρωποι που θέλουν να σταθούν στα πόδια τους, τίμιοι επαγγελματίες; Θα μπορούμε να ξέρουμε τις ρυθμίσεις χρεών των μελών της Βουλής;», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης».

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου περιέγραψε ως τεράστιο το φορολογικό πρόβλημα, καθώς το 80% των μελών του ΕΕΑ επηρεάζεται από αυτό, ενώ ειδικά το 70% είναι αυτοαπασχολούμενοι. Μάλιστα επεσήμανε ότι είναι πολλοί οι νέοι που επιχειρούν μέσω του ίντερνετ και οι φορολογικές ρυθμίσεις είναι κρίσιμες για την πορεία τους. Ο πρόεδρος του ΕΕΑ έθεσε επίσης το θέμα του αποκλεισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και από το ΕΣΠΑ. Μόλις 367 επιχειρήσεις, όπως είπε, μοιράζονται τα 12,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, για να προσθέσει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκλείονται από αυτό. Το μέγεθος του αποκλεισμού αναδείχθηκε από τα στοιχεία που παρέθεσε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα οποία το 99% των επιχειρήσεων της χώρας είναι μικρομεσαίες με το 55% να ανήκει σε αυτοαπασχολούμενους, ενώ από τις υπόλοιπες, το 95% απασχολεί μέχρι δέκα εργαζόμενους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα