Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, μόλις ολοκλήρωσε τη δεύτερη ομιλία του από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα.

«Αυτό το οδυνηρό γεγονός και αυτά τα σημαντικά εγκλήματα», είπε ο Νασράλα στο διάγγελμά του από τη Βηρυτό, «αποδεικνύουν ότι ο ισραηλινός εχθρός επιδιώκει εκδίκηση χωρίς ηθικά, νομικά ή ανθρωπιστικά όρια. Αυτό αποδεικνύει τη φύση αυτής της οντότητας».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το Al Jazeera, αναφέρθηκε στον ρόλο των ΗΠΑ καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνοντας ότι «έχει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων για να επιβάλει κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ».

Κυβερνοασφάλεια: Κακόβουλα email και ιστοσελίδες εκμεταλλεύονται τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς

«Όλη η πίεση πρέπει να στοχεύσει στην αμερικανική κυβέρνηση, διότι αυτή είναι που κρατάει τα ηνία εξ αρχής», είπε. Απευθυνόμενος στους Αμερικανούς, μάλιστα, είπε: «Αν θέλετε να σταματήσουν τα δευτερεύοντα μέτωπα, πρέπει να σταματήσετε την επίθεση στη Γάζα».

Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή, συνέχισε, είναι η αλλαγή της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με το Ισραήλ, το οποίο σκοτώνει χιλιάδες παιδιά και γυναίκες.

«Αυτή η αλλαγή είναι προς το συμφέρον της αντίστασης, του σχεδίου της και του πληθυσμού της Γάζας, ιδιαίτερα μέσω των διαδηλώσεων στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη… Ο χρόνος ασκεί πίεση στον εχθρό».

Ο Νασράλα υπογράμμισε επίσης ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν αποφασίζει στη θέση των κινημάτων αντίστασης, αλλά τα υποστηρίζει.

«Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που στόχευσε το Εϊλάτ πριν από δύο ημέρες προκάλεσε μεγάλο φόβο στο Ισραήλ και ο εχθρός το αναγνώρισε» είπε για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Το γεγονός αυτό ήταν σημαντικού μεγέθους και σημασίας. Το Ισραήλ ήταν σε σύγχυση για την προέλευση αυτού του drone, αν προερχόταν από την Υεμένη, το Ιράκ ή από αλλού. Τελικά, κατηγόρησαν έναν πυρήνα της Χεζμπολάχ στη Συρία. Ως εκ τούτου, βομβάρδισαν τη Συρία και χάσαμε αρκετούς εκεί. Έτσι η Συρία πληρώνει βαρύ τίμημα».

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν αποφασίζει στη θέση των κινημάτων αντίστασης, αλλά τα υποστηρίζει

Εκτοξεύουμε drones κάθε μέρα

Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάθε μέρα, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Νασράλα, κάποια επιθετικά και κάποια που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών.

Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, ορισμένα «φτάνουν μέχρι τη Χάιφα και ολόκληρο τον βορρά. Κάποια επιστρέφουν, κάποια όχι, αλλά και αυτό δεν πειράζει, αφού είναι μέρος του πολέμου φθοράς για την ισραηλινή αεράμυνα».

Ο Νασράλα αναφέρθηκε στο μέτωπο του Λιβάνου, σημειώνοντας ότι τα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ισραήλ είναι ένας «νέος παίκτης», γεγονός που καθιστά τα καθήκοντα της Χεζμπολάχ πιο δύσκολα.

«Παρά ταύτα, αυξάνουμε τις επιθέσεις και τη χρήση των νέων επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ».

Διπλωματικές όχι στρατιωτικές κινήσεις

Το Ιράν υποστηρίζει την αντίσταση κατά του Ισραήλ «σε όλες τις πτυχές, οικονομικά και στρατιωτικά, πολιτικά και ηθικά. Αν υπάρχει ενίσχυση της περιφερειακής αποτρεπτικής ισορροπίας, είναι χάρη στο Ιράν» είπε ο Νασράλα.

Αναφερόμενος στη σύνοδο στο Ριάντ, είπε ότι «δεν υπάρχει απαίτηση να κινηθούν στρατοί και να δράσουν εναντίον του Ισραήλ, αλλά περισσότερο τα κράτη να λειτουργήσουν ως ένα εμπόδιο και να πιέσουν τις ΗΠΑ να δράσουν εναντίον της κυβέρνησης και να απειλήσουν με διπλωματικά βήματα για να σταματήσει η επιθετικότητα».

Το ελάχιστο αίτημα, τόνισε, είναι να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, αλλά και το πέρασμα της Ράφα, ώστε να μεταφερθούν τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα για να σωθούν οι τραυματίες στη Γάζα.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ αναφέρθηκε στις επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης στο Ισραήλ και είπε ότι «τα αποτελέσματά τους είναι σημαντικά. Το Ισραήλ αναγκάζεται να εκτρέψει μέρος του συστήματος αεράμυνάς του στην περιοχή του Εϊλάτ».

Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να απειλούν την Υεμένη και το Ιράκ, καθώς και τη Χεζμπολάχ, τόσο έμμεσα όσο και άμεσα. «Οι Αμερικανοί συνεχίζουν τις απειλές τους» είπε.

Το πρώτο διάγγελμα

Στο πρώτο του διάγγελμα στις 3 Νοεμβρίου, ο Χασάν Νασράλα αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να υπάρξει προληπτικό χτύπημα από το Ισραήλ. «Λέω στους Ισραηλινούς, αν σκέφτεστε να χτυπήσετε προληπτικά στο Λίβανο θα είναι το πιο ηλίθιο λάθος που θα κάνετε στην ιστορία σας», προειδοποίησε.

Απαντώντας στο ερώτημα που απασχολεί την διεθνή κοινότητα αν η Χεζμπολάχ θα μπει στη μάχη, ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο για το Ισραήλ στο Βορρά τόνισε με νόημα πώς «κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Χεζμπολάχ πρόκειται να μπει στη μάχη. Εγώ σας λέω: Έχουμε εμπλακεί σε αυτή τη μάχη από τις 8 Οκτωβρίου».

Ακόμη, τόνισε, ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνει το Ισραήλ είναι ότι θέτει στόχους που «δεν μπορεί να επιτύχει». Αυτή ήταν μια προφανής αναφορά στους Ισραηλινούς ηγέτες που λένε ότι ελπίζουν να καταστρέψουν τη Χαμάς.

Όσον αφορά τους Ισραηλινούς που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς και κρατούνται στη Γάζα, ο Νασράλα είπε ότι το Ισραήλ θα τους πάρει πίσω μόνο «μέσω διαπραγματεύσεων».

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα