Στους ρυθμούς των τραπεζών, όπως ήταν αναμενόμενο, κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να εκτιμήσει την επόμενη ημέρα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Alpha Bank, αλλά και να διαγνώσει το ενδιαφέρον για τη διαδικασία στην Εθνική.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,11% στις 1.201,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 352,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 240,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.918,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πτώση 0,28% στις 947,50 μονάδες.

Μόνο τράπεζες…

Μπορεί το ΧΑ να μας έχει συνηθίσει να διακινεί το μεγαλύτερο μέρος του όγκου του στις τραπεζικές μετοχές, όμως σήμερα ο κλάδος έχει κάτι παραπάνω από την τιμητική του. Πέραν του πακέτου που πέρασε με το 9% της Alpha Bank στη UniCredit, το οποίο και ανέβασε τον όγκο κατά 211 εκατ. τεμάχια, ο κλάδος έχει διακινήσει έως τώρα 237 εκατ. τεμάχια συνολικά. Και όλη η αγορά περίπου 241 εκατ. τεμάχια… Δηλαδή μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης, η υπόλοιπη αγορά έχει διακινήσει 4 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων μάλιστα τα 1,7 εκατ. στη μετοχή της Intralot…

Η σκιά των τραπεζών είναι πλέον πυκνή στην αγορά, η οποία στο περιθώριο προσπαθεί να κρατήσει τα κέρδη της χρονιάς, διαφοροποιώντας την κίνησή της έναντι του κλάδου. Και όπως επισημαίνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, συνήθως οι πρωταθλητές σε αποδόσεων δύσκολα τα χαλάνε στο τέλος μία περιόδου. Η ελληνική οικονομία ξεκάθαρα κάνει την διαφορά και όλα δείχνουν ότι το 2023 θα κλείσει με σημαντική αύξηση του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ετήσιο γράφημα του ΓΔ δείχνει ότι τα τελευταία 12 χρόνια το υψηλό του είναι οι 1.379 μονάδες του 2014. Η διαφορά είναι ότι πολλοί τίτλοι είναι αισθητά υψηλότερα από τότε, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ακόμα είναι στο -99% από τότε. Ο κλάδος είναι σε διαδικασία να περάσει και πάλι στα χέρια ιδιωτών μέσω πακέτων με το ΤΧΣ να παίρνει πίσω μέρος των χρημάτων του μιας και το ελληνικό δημόσιο και οι τσέπες των φορολογούμενων έχουν φορτωθεί με αρκετά δισ. χρέους εκ μέρους τους. Το γεγονός αυτό είναι και ο λόγος που βλέπουμε την αγορά να διορθώνει και κωλυσιεργεί το τελευταίο τετράμηνο θυμίζοντας παράλληλα ότι το προηγούμενο διάστημα έχει δώσει σημαντικά κέρδη, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Eurobank βρίσκονται στην κεφαλή των βαριδίων, καθώς σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Quest, Aegean, Autohellas, Εθνική, Μυτιληναίος, Coca Cola και ΕΥΔΑΠ.

Από την άλλη, ο Σαράντης κερδίζει 2,28%, με τις ΟΤΕ, Motor Oil και ΔΕΗ να κινούνται με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και Alpha bank, με την τελευταία να έχει ανακάμψει από το πρωινό -2%. Χωρίς μεταβολή είναι οι Ελλάκτωρ, Cenergy και Jumbo.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών