Σε συμφωνία για τις μελλοντικές τιμές της πυρηνικές ενέργειας κατέληξαν η γαλλική κυβέρνηση και ο κρατικός όμιλος ηλεκτρισμού EDF. Στόχος της συμφωνίας, σύμφωνα με το Reuters, η προστασία των καταναλωτών από την αστάθεια των τιμών αλλά και η χρηματοδότηση της κατασκευής νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Γερμανία: Πολιτικές αντιδράσεις για το τέλος της πυρηνικής ενέργειας

Αναλυτικά, όπως σημειώνει το πρακτορείο, η συμφωνία αποσκοπεί στη σταθεροποίηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας της EDF για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) κατά μέσο όρο για 15 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2026 οπότε και θα λήξει το σημερινό καθεστώς ρυθμιζόμενων τιμών. Το πλαίσιο αυτό, εκτός από την προστασία των καταναλωτών, παρέχει κίνητρα στις εταιρείες να συνάψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τον κρατικό προμηθευτή.

Στόχος παράλληλα είναι το ύψος της τιμής να επιτρέπει στην EDF να καλύπτει το κόστος παραγωγής αλλά και να παράγει επαρκή έσοδα που να επιτρέπουν επενδύσεις στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της, καθώς και στην κατασκευή νέων αντιδραστήρων.

Ο μηχανισμός προστασίας των καταναλωτών

Με βάση τη συμφωνία, η EDF θα διαθέτει στην αγορά συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας γύρω από την τιμή αναφοράς. Όμως επειδή η τιμή βασίζεται σε έναν υπολογιζόμενο σε βάθος δεκαπενταετίας μέσο όρο, είναι πιθανές οι διακυμάνσεις με την πάροδο του χρόνου.

Ως εκ τούτου, η συμφωνία δημιουργεί επίσης έναν μηχανισμό για την προστασία των πελατών εάν απρόβλεπτοι παράγοντες τραβήξουν τις τιμές προς τα πάνω, όπως συνέβη πέρσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ένα πρώτο όριο θεσπίζεται στα 78-80 ευρώ ανά MWh. Όταν οι τιμές φτάνουν σε αυτό το επίπεδο, το 50% των πλεονασματικών εσόδων που κερδίζει η EDF θα ανακατανέμεται αυτόματα στους πελάτες της μέσω των λογαριασμών τους.

Εάν οι τιμές αυξηθούν περαιτέρω, ένα δεύτερο όριο των 110 ευρώ θα προβλέπει την επιστροφή του 90% του επιπλέον κέρδους της EDF στους πελάτες.

Ρήτρες αναθεώρησης

Η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρες αναθεώρησης που επιτρέπουν την επανεξέταση της τιμής αναφοράς με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, τα κατώτατα όρια προορίζονται να παραμείνουν σταθερά, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Τους επόμενους μήνες πρόκειται να διεξαχθούν διαβουλεύσεις με ομάδες καταναλωτών και επιχειρήσεων, άλλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και φορείς της αγοράς. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση και η EDF θα συναντηθούν, σε έξι μήνες, για να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί.

Η κυβέρνηση θα πρέπει στο μεταξύ να ζητήσει έγκριση της συμφωνίας από τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ. Ωστόσο δύο Γάλλοι οικονομικοί αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters, δήλωσαν την Τρίτη ότι η νέα συμφωνία σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ επιτρέπει την αναδιανομή των πλεοναζόντων εσόδων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή