Γερμανικός δορυφόρος πρόκειται να δοκιμάσει νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης σε τροχιά προκειμένου να πραγματοποιεί αυτόματη ανίχνευση ανωμαλιών σε πλανήτες και αστεροειδείς.

Ο δορυφόρος SONATE-2, παρά την εξαιρετικά φιλόδοξη αποστολή του, είναι ένας νανοδορυφόρος, έχει δηλαδή μέγεθος που δεν ξεπερνά ένα κουτί παπουτσιών. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από μια ομάδα του πανεπιστημίου Julius-Maximilians-Universität (JMU) στο Βύρτσμπουργκ της Γερμανίας.

Σκάφος της NASA θα ακολουθεί αστεροειδή σε επικίνδυνη διέλευση το 2029

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του δορυφόρου, μηχανικό αεροδιαστημικής καθηγητή Χακάν Καγιάλ, έργα αυτού του είδους είναι αρκετά ασυνήθιστα. «Αυτό που είναι μοναδικό στην αποστολή μας είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη ουσιαστικά εκπαιδεύεται “καθοδόν” στο σκάφος μεταφοράς. Κανονικά, αυτή η εκπαίδευση γίνεται στη Γη με ισχυρούς υπολογιστές», είπε στην ιστοσελίδα The Next Web.

«Ας υποθέσουμε ότι ένας μικρός δορυφόρος πρόκειται να ερευνήσει έναν νέο αστεροειδή στο ηλιακό σύστημα στο μέλλον», εξήγησε ο Καγιάλ. «Δεν μπορεί να εκπαιδευτεί για αυτό το έργο στο έδαφος, γιατί το αντικείμενο της έρευνας είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο».

Σε τυπικά σενάρια, αυτό θα σήμαινε ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από το διάστημα θα πρέπει να σταλούν πίσω στη Γη και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης — η οποία είναι μια μακρά διαδικασία για τέτοιου είδους αποστολές μεγάλων αποστάσεων. Αλλά ένα υψηλότερο επίπεδο αυτονομίας που υποστηρίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη επί του σκάφους θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό.

Η ομάδα θα δοκιμάσει αρχικά το SONATE-2 σε τροχιά γύρω από την Γη. Για να βοηθήσει στην εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, ο δορυφόρος διαθέτει τέσσερις κάμερες που θα παρέχουν απευθείας εικόνες. Το μοντέλο θα μάθει πρώτα για τα συμβατικά γεωμετρικά μοτίβα στην επιφάνεια της Γης, ώστε να μπορεί να βρει ανωμαλίες από μόνο του.

Η αποστολή θα δοκιμάσει επίσης μια σειρά από άλλες μικρές δορυφορικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος για την αυτόματη ανίχνευση και καταγραφή των κεραυνών καθώς και ένα σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης.

Ελλείψει ευρωπαϊκού εκτοξευτή, ο SONATE-2 θα βρεθεί στο διάστημα μέσα σε έναν πύραυλο της SpaceX με την εκτόξευση να προγραμματίζεται για τον Μάρτιο του 2024 και αναμένεται να παραμείνει επιχειρησιακός για τουλάχιστον ένα χρόνο. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας με 2,6 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI