Νέο πρόστιμο ύψους 15 εκατομμυρίων ρουβλίων (164.000 δολάρια) επέβαλε η Ρωσία στην Google για «επανειλημμένη άρνηση αποθήκευσης δεδομένων Ρώσων χρηστών σε διακομιστές εντός της Ρωσίας», ανακοίνωσε δικαστήριο της Μόσχας.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα συγκρουστεί με ξένες εταιρείες τεχνολογίας για περιεχόμενο, λογοκρισία, δεδομένα και τοπική εκπροσώπηση σε μια διαμάχη που σιγοβράζει, και η οποία εντάθηκε μετά την αποστολή των ενόπλων δυνάμεων της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η ρωσική θυγατρική της Google δέχεται πιέσεις στη Ρωσία επειδή απέτυχε να διαγράψει περιεχόμενο που η Μόσχα θεωρεί παράνομο και επειδή περιόρισε την πρόσβαση σε ορισμένα ρωσικά μέσα στο YouTube.

Google: Σε νέα αντιμονοπωλιακή δίκη, αυτή τη φορά για το Play Store

Η αίτηση πτώχευσης

Η ρωσική μονάδα του τεχνολογικού γίγαντα υπέβαλε αίτηση πτώχευσης το καλοκαίρι του 2022, αφού οι αρχές κατέσχεσαν τον τραπεζικό της λογαριασμό, καθιστώντας αδύνατη την πληρωμή του προσωπικού και των πωλητών.

Ακόμα ένα πρόστιμο

Τον περασμένο Ιούνιο ρωσικό δικαστήριο επέβαλε στη μητρική εταιρεία Alphabet της Google πρόστιμο 4 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (47 εκατομμυρίων δολαρίων) επειδή δεν πλήρωσε προηγούμενο πρόστιμο για τη φερόμενη κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην πλατφόρμα φιλοξενίας βίντεο.

Η απόφαση αφορά στο τελευταίο μεγάλο πρόστιμο ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της εντεινόμενης από την Μόσχα καμπάνιας εναντίον των ξένων εταιρειών τεχνολογίας.

Στην Google είχε επιβληθεί πρόστιμο 2 δισεκατομμυρίων ρουβλίων τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) είχε δηλώσει ότι η υπηρεσία YouTube της Google έχει μια «αδιαφανή, προκατειλημμένη και απρόβλεπτη» προσέγγιση για την «αναστολή και τον αποκλεισμό λογαριασμών και του περιεχομένου των χρηστών», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Google στη Ρωσία

Το YouTube, το οποίο έχει μπλοκάρει τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, δέχεται ισχυρές πιέσεις από ρωσικούς κρατικούς φορείς και πολιτικούς, αλλά η Μόσχα απέφυγε να το μπλοκάρει, ένα μέτρο που ελήφθη κατά του Twitter, Facebook και Instagram της Meta.

Η Google σταμάτησε την on-line πώληση διαφημίσεων στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά έχει διατηρήσει την ελεύθερη πρόσβαση σε κάποιες από τις υπηρεσίες της. Η ρωσική θυγατρική της κατέθεσε επίσημα αίτηση πτώχευσης αφού οι αρχές κατέσχεσαν τον τραπεζικό της λογαριασμό, καθιστώντας αδύνατη την πληρωμή του προσωπικού και των προμηθευτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία