Σε μια προσπάθεια να αναθερμάνουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας μετά από αρκετά χρόνια αυξανόμενων εντάσεων και αυξανόμενης ανησυχίας για πιθανή σύγκρουση για την Ταϊβάν, o αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε τον κινέζο ομόλογό του ο Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο.

Η αμερικανική κυβέρνηση επεχείρησε να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για τη, λέγοντας ότι επικεντρώθηκε στη διαχείριση των κινδύνων περαιτέρω επιδείνωσης της σχέσης και στην πρόληψη της σύγκρουσης παρά στην παραγωγή θλιβερών αποτελεσμάτων.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός δεν θα οδηγήσει σε σύγκρουση», είπε ο Μπάιντεν στον Σι κατά την έναρξη της συνάντησης, προσθέτοντας ότι οι χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε θέματα που κυμαίνονται από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το κλίμα.

Κίνα: Όχι σε σινοαμερικανικές σχέσεις με όρους ανταγωνισμού – Τι θα συζητήσουν Μπάιντεν-Σι

Επιπτώσεις

Ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι ο κόσμος έχει βγει από την παγκόσμια πανδημία, αλλά ακόμα βιώνει τις «τεράστιες επιπτώσεις» της. Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, αλλά η δυναμική της παραμένει «υποτονική», είπε, προσθέτοντας ότι οι βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού απειλούνται  και ο προστατευτισμός αυξάνεται.

«Όλα αυτά είναι σοβαρά προβλήματα», είπε ο Κινέζος πρόεδρος, αλλά οι δύο χώρες θα πρέπει να είναι «πλήρως ικανές να υπερβούν τις διαφορές».

«Ο πλανήτης Γη είναι αρκετά μεγάλος για να πετύχουν και οι δύο χώρες», είπε ο Σι.

Πρόκειται για τη κατ’ ιδίαν συνάντηση του Μπάιντεν και του Σι από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ το 2021 και διήρκησε αρκετές ώρες. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο κτήμα Filoli νότια του Σαν Φρανσίσκο και γευμάτισαν πριν παρακολουθήσουν το φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού με άλλους παγκόσμιους ηγέτες στην πόλη.

Η πρώτη συνάντηση

Ο Μπάιντεν και ο Σι πραγματοποίησαν την πρώτη τους σύνοδο κορυφής πριν από ένα χρόνο στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου συμφώνησαν στην ανάγκη να διασφαλιστεί ότι ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας «δεν θα μετατραπεί σε σύγκρουση». Αλλά οι προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα «πάτωμα» κάτω από τη σχέση εκτροχιάστηκαν όταν ένα ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πέταξε πάνω από τη Βόρεια Αμερική τον Φεβρουάριο.

Οι πρόεδροι αναμενόταν να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών των ΗΠΑ για τη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν και το ταχέως αναπτυσσόμενο πυρηνικό της οπλοστάσιο. Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η προτεραιότητα του Σι ήταν η Ταϊβάν, αλλά πιθανότατα θα αναφερθεί στις προσπάθειες του Μπάιντεν να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας στα προηγμένα τσιπ που απαιτούνται για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι είπε ότι ο Μπάιντεν θα εκφράσει ανησυχίες για τις κινεζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μεταχείρισης των Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ, στις συνομιλίες του με τον Σι.

«Πιστεύουμε απόλυτα ότι η κατάσταση πρέπει να διορθωθεί και σε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να παρασχεθούν πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Κίρμπι. «Δεν θα μειώσουμε την επιθυμία μας να δούμε την κατάσταση να αλλάζει».

Αντί να δειπνήσει με τον Μπάιντεν το βράδυ της Τετάρτης, ο Σι θα παραβρεθεί σε δείπνο στο Σαν Φρανσίσκο με αμερικανούς επιχειρηματικούς ηγέτες, ως μέρος της κινεζικής προσπάθειας να μειώσουν την ανησυχία στις ΗΠΑ για επενδύσεις στη χώρα.

Κινήσεις καλής θέλησης

Οι κινήσεις καλής θέλησης μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Τις ώρες πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής, οι ΗΠΑ και η Κίνα επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για τα κλιματικά ζητήματα .

Περισσότερες απευθείας πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ξαναρχίζουν από χαμηλή βάση. Τον περασμένο μήνα, οι Κινέζοι εισαγωγείς εμπορευμάτων υπέγραψαν τις πρώτες συμφωνίες από το 2017 για να αγοράσουν χύμα αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ, σύμφωνα με δελτίο τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι συλλέγει πληροφορίες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την άνιση μεταχείριση των ξένων επιχειρήσεων στην Κίνα σε σύγκριση με τη μεταχείριση των εγχώριων εταιρειών – η οποία ήταν μια μακροχρόνια καταγγελία για τις επιχειρήσεις.

Η κινεζική κυβέρνηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής ως ευκαιρία για να ανακοινώσει τη δέσμευσή της για επανέναρξη των αγορών του αεροσκάφους 737 Max της Boeing, ανέφερε το Bloomberg News, επικαλούμενο πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξοπούλου: Το αεροδρόμιο «Λυδία» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Επικαιρότητα |

Θεμελίωση του αεροδρομίου «Λυδία» στην Καβάλα

Το αεροδρόμιο θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων

Ακρίβεια: «Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Απεργία στο Δημόσιο στις 21 Μαΐου
Επικαιρότητα |

«Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Σε απεργία το Δημόσιο

Η ακρίβεια συνεχίζει να «ροκανίζει» το εισόδημα των Ελλήνων – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα «στριμώχνουν» τους πολίτες, ενώ το πρόβλημα της πανάκριβης στέγασης διογκώνεται