Με το, υπό δημόσια διαβούλευση, φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπονται αλλαγές στο άρθρο 15Α του Ν.4987/2022 (Κ.Φ.Δ.), αναφορικά με την υποχρέωση των οντοτήτων για διαβίβαση δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA και οι κυρώσεις για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης.

Α. Τροποποίηση άρθρου 15Α του Ν.4987/2022 (άρθρο 4 του νομοσχεδίου)

α) Αντικαθίσταται η παράγραφος 2 με τις διατάξεις της οποίας προβλέπεται ότι :

αα) Η αξία των φορολογητέων πράξεων και των εσόδων που λαμβάνεται υπόψη από την Α.Α.Δ.Ε. για τον προσδιορισμό του Φ.Π.Α. και του φόρου εισοδήματος για κάθε επιχείρηση δεν δύναται να υπολείπεται αυτών που προκύπτουν από τα παραστατικά που έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myDATA.

Ββ) Εκπτώσεις φόρων και δαπάνες προς έκπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη, αν τα παραστατικά στα οποία στηρίζονται δεν έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myDATA.

β) Προστίθενται νέες παράγραφοι 3 και 4 με τις διατάξεις των οποίων προβλέπεται ότι :

αα) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή ορίζονται ο χρόνος διαβίβασης, η έκταση εφαρμογής, οι ειδικότερες υποχρεώσεις των οντοτήτων και οι εξαιρέσεις από την εφαρμογή της διάταξης για κλάδους δραστηριοτήτων, για όσο χρόνο οι αντίστοιχες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν μηχανοργάνωση που επιτρέπει την ηλεκτρονική τήρηση και διαβίβαση δεδομένων και η έναρξη εφαρμογής της νέας παραγράφου 2, οι εξαιρέσεις και τα όρια ανεκτών αποκλίσεων από τον περιορισμό της παραγράφου αυτής ως προς την αξία των φορολογητέων πράξεων και εσόδων που λαμβάνονται υπόψη από τη Φορολογική Διοίκηση, που δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 30% της αξίας των παραστατικών που έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myDATA.

ββ) Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ορίζονται οι διαδικασίες και οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των υποχρεώσεων των οντοτήτων για την διαβίβαση δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA.

Β. Προσθήκη άρθρου 54ΙΓ στο Ν.4987/2022 – Κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης προς ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (άρθρο 7 του νομοσχεδίου)

Β1. Κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης για την ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (πλατφόρμα myDATA)

Σε οντότητα που παραβιάζει την υποχρέωση της παραγράφου 1 του άρθρου 15Α παραλείποντας να διαβιβάσει ή διαβιβάζοντας εκπρόθεσμα τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις :

α) Αν, ως εκδότης, δεν διαβιβάσει συνόψεις εκδοθέντων παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή ειδικών φορολογικών διατάξεων, πρόστιμο ίσο με το 10% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250,00 ευρώ σε ημερήσια βάση και τις 100.000,00 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

Επισήμανση : Αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση εντός πέντε (5) ετών από την κοινοποίηση πράξης επιβολής προστίμου, το πρόστιμο διπλασιάζεται και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζεται, χωρίς να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια ανά φορολογικό έτος. Η Α.Α.Δ.Ε. δύναται να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των οντοτήτων που, υποτροπιάζουν. Σε περίπτωση παραβάσεων εκπρόθεσμης διαβίβασης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται σε περίπτωση μη διαβίβασης.

β) Αν δεν διαβιβάσει δεδομένα που αφορούν εγγραφές μισθοδοσίας, αποσβέσεων και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και εξόδων για σκοπούς προσδιορισμού του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος ή δεν διαβιβάσει, ως εκδότης τιμολόγησης ή ως λήπτης αυτοτιμολόγησης, χαρακτηρισμούς δεδομένων εσόδων, με αποτέλεσμα οι χαρακτηρισμοί αυτοί να μην περιληφθούν στην οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, πρόστιμο 250,00 ευρώ ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και πρόστιμο 500,00 ευρώ ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Επισήμανση : Αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση εντός πέντε (5) ετών από την κοινοποίηση πράξης επιβολής προστίμου, το πρόστιμο διπλασιάζεται και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζεται, χωρίς να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια ανά φορολογικό έτος. Σε περίπτωση παραβάσεων εκπρόθεσμης διαβίβασης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται σε περίπτωση μη διαβίβασης.

γ) Αν διαβιβάσει ως εκδότης σύνοψη εκδοθέντος παραστατικού, μετά από διαβίβαση παράλειψης ή απόκλισης από τον λήπτη, εφόσον η αρχική διαβιβασθείσα αξία είναι μικρότερη της πραγματικής, πρόστιμο ίσο με το 5% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου.

Επισήμανση : Αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση εντός πέντε (5) ετών από την κοινοποίηση πράξης επιβολής προστίμου, το πρόστιμο διπλασιάζεται και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζεται.

δ) Αν δεν διαβιβάσει ψηφιακά παραστατικά διακίνησης, πρόστιμο 100,00 ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500,00 ευρώ σε ημερήσια βάση και τις 20.000,00 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

Επισήμανση : Αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση εντός πέντε (5) ετών από την κοινοποίηση πράξης επιβολής προστίμου, το πρόστιμο διπλασιάζεται και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζεται, χωρίς να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια ανά φορολογικό έτος. Σε περίπτωση παραβάσεων εκπρόθεσμης διαβίβασης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται σε περίπτωση μη διαβίβασης.

ε) Αν δεν διαβιβάσει λοιπά παραστατικά είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας, πρόστιμο 100,00 ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο αν το παραστατικό εσόδου με το οποίο τα λοιπά παραστατικά είσπραξης συσχετίζονται έχει εκδοθεί προ κάθε φορολογικού ελέγχου.

Επισήμανση : Αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση εντός πέντε (5) ετών από την κοινοποίηση πράξης επιβολής προστίμου, το πρόστιμο διπλασιάζεται και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζεται.

Β2. Έναρξη εφαρμογής, διαδικασία και λεπτομέρειες εφαρμογής των κυρώσεων

Προβλέπεται η έκδοση αποφάσεων ως ακολούθως :

α) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ορίζονται η έναρξη εφαρμογής και οι οντότητες, στις οποίες εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις.

β) Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες εφαρμογής των κυρώσεων, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των υπότροπων οντοτήτων, ο τρόπος, ο χρόνος και το μέσο δημοσιοποίησης, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 54ΙΓ του Ν.4987/2022

Γιώργος Α. Κορομηλάς

Φορολογικός σύμβουλος – Συγγραφέας φορολογικών βιβλίων
Διευθυντής Φορολογικού τμήματος Tax Advisors I.K.E.
Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts