Σε μια προσπάθεια να απαγκιστρωθούν από το άρμα της Κίνας, μετά και τους νέους περιορισμούς που επέβαλε το Πεκίνο στις εξαγωγές σπάνιων μετάλλων, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες διερευνούν τρόπους προκειμένου να αντικαταστήσουν την προμήθεια γαλλίου και γερμανίου. Ωστόσο, ο κλάδος υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν κίνητρα για να καταστεί βιώσιμη η παραγωγή ορυκτών ζωτικής σημασίας.
Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Αύγουστο η Κίνα, η οποία επεξεργάζεται το 80% του παγκόσμιου γαλλίου και το 60% του γερμανίου, επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές των μετάλλων.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε πιθανούς προμηθευτές και αγοραστές την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την τοπική παραγωγή.
Πιλοτικό έργο
Το δημοσίευμα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον ελληνικό όμιλο ενέργειας και μετάλλων Mytilineos, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο.
Η ελληνική βιομηχανία -σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο- δηλώνει ότι έχει ένα πιλοτικό έργο για να αξιολογήσει τον πιο οικονομικό τρόπο εξαγωγής γαλλίου που θα μπορούσε να αναπτύξει σε κλίμακα μέσα σε 18 μήνες.
Αυτό θα μπορούσε να παράγει 40-45 μετρικούς τόνους μετάλλου ετησίως, περίπου ίσο με την τρέχουσα ζήτηση της ΕΕ, ανέφερε. Το γάλλιο είναι συνήθως ένα υποπροϊόν της επεξεργασίας βωξίτη σε πρόδρομη αλουμίνα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είπε ότι βασική απαίτηση για να τρέξει το project αυτό, είναι η υποστήριξη της βασικής της δραστηριότητας αλουμινίου, για την οποία η βιομηχανία λέει ότι στην Ευρώπη εργάζεται κάτω από υψηλές τιμές ενέργειας και εισφορές για τις εκπομπές άνθρακα.
«Είμαστε παγιδευμένοι από τα εργαλεία που επέλεξε η ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. Χρειαζόμαστε τεράστια οικονομικά προσιτή ενέργεια», είπε στο Reuters ο κ. Μυτιληναίος. «Βλέπουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται. Η Επιτροπή πρέπει να παράσχει κίνητρα» υπογράμμισε.
Ευρωπαϊκή παραγωγή
Η ευρωπαϊκή παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου μειώθηκε κατά ένα τρίτο από την κορύφωση το 2008 στο 2022. Τα μεταλλουργεία μεταλλεύματος ψευδαργύρου, του οποίου το γερμάνιο είναι υποπροϊόν, αντιμετωπίζουν παρόμοια πίεση από το ενεργειακό κόστος.
Η βελγική εταιρεία παραγωγής ψευδαργύρου Nyrstar ανέφερε από την πλευρά της ότι εξετάζει πιθανά έργα για την ανάκτηση γαλλίου και γερμανίου στην Ευρώπη, αν και είναι προκρίνει επί τους παρόντος την αμερικανική αγορά, έχοντας κατά νου ένα έργο 150 εκατομμυρίων δολαρίων.
Κίνητρα
Ο νόμος της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες , ο οποίος θα θέσει στόχους για την εξόρυξη, την ανακύκλωση και την επεξεργασία 17 βασικών υλικών, είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες.
Η ευρωπαϊκή ένωση παραγωγών μη σιδηρούχων μετάλλων Eurometaux εκτιμά ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί από χρηματοδότηση και μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους για τη βιομηχανία. Η Eurometaux υποστηρίζει ότι το ζήτημα ήταν ευρύτερο από την απλή προμήθεια γαλλίου και γερμανίου και η ΕΕ έπρεπε να δημιουργήσει συνθήκες για να είναι βιώσιμες οι μελλοντικές επιχειρήσεις.
«Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο, τον περασμένο μήνα ο γραφίτης και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα είναι τα επόμενα. Εμείς στην Ευρώπη πρέπει να περάσουμε από την αντιδραστική στην προληπτική λειτουργία, προετοιμαζόμενοι για μελλοντικούς κραδασμούς», ανέφερε.
Latest News
Εξαγωγική δύναμη η Ελλάδα το 2024 στην ηλεκτρική ενέργεια
Αυξημένες κατά 76% οι εξαγωγές ρεύματος το 2024, συγκριτικά με το 2023 - Έκθεση του ΙΕΝΕ καταγράφει την εικόνα της ενεργειακής αγοράς τη φετινή χρονιά
Καμπανάκι από ΙΕΑ - Θα... πλημμυρίσουν πετρέλαιο οι αγορές το 2025
Οι παγκόσμιες αγορές θα έχουν υπερπροσφορά σε πετρέλαιο της τάξης των 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης
Τιμολόγια ρεύματος: Αυξήσεις έως 49% τον Δεκέμβριο παρά την επιδότηση
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος «ψαλιδίστηκαν» με την επιδότηση των 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο