Σε απόσυρση της διάταξης του φορολογικού νομοσχεδίου που δίνει κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις και να πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα τα υλικά και τις εργασίες ανακαίνισης των ακινήτων τους θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη διάταξη δαπάνες έως 16.000 ευρώ θα οδηγούσαν σε έκπτωση φόρου έως και 3.200 ευρώ το χρόνο και για 5 συνεχόμενα έτη για τους φορολογούμενους που θα προχωρούσαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 σε επισκευή ή ανακαίνιση των ακινήτων τους.

Ανακαίνιση ακινήτων: Ποια νοικοκυριά κερδίζουν φορο-έκπτωση έως 3.200 ευρώ το χρόνο για μια 5ετια

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές  η διάταξη επανεξετάζεται για να τροποποιηθεί και να περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Η νέα διάταξη θα έχει χαρακτηριστικά τη υφιστάμενης που προβλέπει έκπτωση 40% των δαπανών με ανώτατο όριο (δαπάνης) τα 16.000 ευρώ και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερη και ευνοϊκότερη από αυτή που ισχύει σήμερα.

Η ρύθμιση θα αλλάξει λόγω υψηλού δημοσιονομικού κόστους και θα κατατεθεί διορθωμένη στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Τι ισχύει

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, σήμερα το ανώτατο ποσό της έκπτωσης φθάνει τα 1.600 ευρώ το χρόνο για τέσσερα χρόνια ή έως 6.400 ευρώ για την 4ετια καθώς το μπόνους ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των δαπανών για τη λήψη των υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών τα 16.000 ευρώ.

Τι προέβλεπε η προωθούμενη ρύθμιση 

Με τη ρύθμιση που προωθούταν από την 1η Ιανουαρίου 2024 προβλεπόταν ότι «οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο 5 ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ».

Σε κάθε περίπτωση, το φορο-μπόνους ξεκλειδώνει με την έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων  για την προμήθεια υλικών και τις εργασίες της επισκευής ή ανακαίνισης που έγιναν στο ακίνητο και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΠΟΦΕΕ: Τι αποφασίστηκε στην ολομέλεια των Προέδρων των 50 Ενώσεων Λογιστών
Tax |

ΠΟΦΕΕ: Τι αποφασίστηκε στην ολομέλεια των Προέδρων των 50 Ενώσεων Λογιστών

Προβληματισμό προκάλεσαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το χρόνιο πρόβλημα της περιόδου υποβολής των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων