Μέσω πακέτων κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών μεταφέρθηκε το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα. Οι συναλλαγές σήμερα στην Εθνική έχουν εκτοξευθεί, καθώς εκτός από τα πακέτα υπήρξε μεγάλη ζήτηση και στη spot αγορά, με τις πρώτες τρεις ώρες της συνεδρίασης να διακινούνται 172 εκατ. τεμάχια αξίας 917 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στην τιμή των 5,30 ευρώ διακινήθηκαν επτά πακέτα στην Εθνική, συνολικού όγκου 160,97 εκατ. τεμαχίων. Όσα δηλαδή ήταν οι προσφερόμενες μετοχές (δηλαδή 80% του συνόλου των Προσφερόμενων Μετοχών) σε επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά.

Στουρνάρας: Συγχαρητήρια σε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το διεθνές βιβλίο της προσφοράς των μετοχών της Εθνικής καλύφθηκε 9,5 φορές, προσελκύοντας θεσμικούς επενδυτές, στην πλειονότητά τους από τις ΗΠΑ (35%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (47%), με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρισ. ευρώ. Εξαιρετική χαρακτηρίζεται και η ποιότητα των διεθνών επενδυτών καθώς η πλειονότητα είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές (64%) και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια (27%).

Ενώ απομένουν να περάσουν σε ιδιώτες 40.247.467  μετοχές, οι οποίοι συμμετείχαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, εκ των οποίων οι 24.148.480 σε Ιδιώτες Επενδυτές και οι 16.098.987 σε Ειδικούς Επενδυτές (20% της προσφοράς).  Η αναμενόμενη ημερομηνία κατά την οποία οι προσφερόμενες μετοχές θα πιστωθούν στους Λογαριασμούς Αξιογράφων των επενδυτών ορίζεται η 21.11.2023.

Οι μεγάλοι επενδυτές

Σημειώνεται ότι μέσω του book building μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια απέκτησαν συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα, χωρίς ωστόσο κανένας επενδυτής να διατηρεί ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα εξής:

– Fidelity

– Black rock

– Capital

– Lazard

– Norges (Νορβηγία)

– Allianz

– Wellington

– Gic

– Robeco (Ολλανδία)

– RWC (ΗΠΑ)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες