Η Yandex NV σχεδιάζει να πουλήσει την επιχείρησή της που δραστηριοποιείται στη Ρωσία, όπως ανέφεραν πηγές στο Bloomberg. Η εταιρεία με έδρα την Ολλανδία κατέχει τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης της Ρωσίας, η οποία συχνά αναφέρεται ως «Ρωσική Google».

Η Yandex κυριαρχεί στην αγορά της χώρας και διαθέτει μια δημοφιλή ρωσική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πηγές είπαν στο Reuters ότι η Yandex NV εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει όλα τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία ταυτόχρονα, με τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδιώκουν να ολοκληρώσουν την πώληση πριν από το τέλος του έτους.

Yandex: Ο ρωσικός φόβος για τεχνολογικό… brain drain

Ήταν επίσης μια από τις πιο υποσχόμενες ρωσικές εταιρείες τεχνολογίας όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη και εξάπλωσή της. Το Reuters ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ταξί της εταιρείας λειτουργούσαν σε οκτώ αφρικανικές χώρες και ότι είχε δοκιμάσει αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ισραήλ.

Ωστόσο, η τεχνολογική εταιρεία έχει τεθεί υπό ολοένα και περισσότερο κυβερνητικό έλεγχο τα τελευταία χρόνια μετά την απόφαση του Πούτιν να εισβάλουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο συνιδρυτής της Yandex, Αρκάντι Βολόζ, ο οποίος τώρα ζει στο Ισραήλ, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αφού η ΕΕ τον συμπεριέλαβε στη λίστα κυρώσεων της τον Ιούνιο του 2022 για «υλική ή οικονομική υποστήριξη» της ρωσικής κυβέρνησης.

Bολόζ: «Βάρβαρη» η εισβολή στην Ουκρανία

Ο Βολόζ είπε τότε ότι η απόφαση να του επιβληθούν κυρώσεις ήταν εσφαλμένη. Μίλησε κατά του πολέμου τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, καταδικάζοντας δημόσια την εισβολή ως «βάρβαρη». Ο ρώσος δισεκατομμυριούχος του τεχνολογικού κλάδου είπε ότι ήταν προσωπικά τρομοκρατημένος από τον πόλεμο και συμπάσχει με τα δεινά των Ουκρανών, «τα σπίτια των οποίων βομβαρδίζονται καθημερινά», είπε.

Η ολλανδική οντότητα είχε προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από πολιτικά ζητήματα στη Ρωσία πριν από τις δηλώσεις του Βολόζ. Η Yandex πούλησε τις υπηρεσίες ειδήσεων και ιστολογίων στην κρατικά ελεγχόμενη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων VK στα τέλη του 2022, αφού το ρωσικό κράτος ενίσχυσε τους ελέγχους στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, το Bloomberg ανέφερε ότι τα σχόλια του Βολόζ είχαν κάνει τους πιθανούς επενδυτές επιφυλακτικούς σχετικά με τις συνεργασίες με τη μητρική εταιρεία της Yandex. Η ομάδα των Ρώσων μεγιστάνων που υποβάλλουν προσφορές για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ήθελε μια πλήρη ρήξη με την ολλανδική οντότητα, ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση