Το 2017, ο Kyle Quinn απολάμβανε την ανωνυμία που θα απολάμβανε κάθε καθηγητής μηχανικής, μέχρι που βρέθηκε θύμα doxing. Εξοργισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τον αναγνώρισαν λανθασμένα ως παρευρισκόμενο σε συγκέντρωση λευκών εθνικιστών στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Οι φωτογραφίες του, η διεύθυνση του σπιτιού του και το όνομα του εργοδότη του έκαναν γρήγορα το γύρο των κοινωνικών δικτύων, τρομάζοντας τον Quinn και τη σύζυγό του και στέλνοντάς τους στο σπίτι ενός συναδέλφου, όπου βρήκαν καταφύγιο.

Ο Quinn είναι ένα από τα πολλά θύματα του doxing, μιας μορφής διαδικτυακής παραβίασης της ιδιωτικής ζωής που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.

Kaspersky: 1 στους 6 έχει πέσει θύμα doxing κατά την αναζήτηση συντρόφου στο διαδίκτυο

Σύμφωνα με τη Διεθνή Εγκυκλοπαίδεια Φύλου, Μέσων και Επικοινωνίας, το doxxing είναι η σκόπιμη αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών ενός ατόμου στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή του, συχνά με κακόβουλη πρόθεση. Αυτό περιλαμβάνει την κοινοποίηση τηλεφωνικών αριθμών, διευθύνσεων κατοικίας, αριθμών ταυτότητας και ουσιαστικά κάθε ευαίσθητη και προηγουμένως ιδιωτική πληροφορία, όπως προσωπικές φωτογραφίες, που θα μπορούσαν να καταστήσουν το θύμα αναγνωρίσιμο και δυνητικά εκτεθειμένο σε περαιτέρω παρενόχληση, ταπείνωση και απειλές της πραγματικής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και των ανεπιθύμητων προσωπικών συναντήσεων, σύμφωνα με το CNN.

Πώς μπορεί να πέσεις θύμα doxxing

Το Doxxing μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους στο διαδίκτυο και σε άλλες πλατφόρμες.

Το 2014, η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών βίωσε μια καμπή γνωστή ως Gamergate, έναν πολιτιστικό πόλεμο που διήρκεσε ένα χρόνο και καθοδηγήθηκε από ακροδεξιά τρολ στο διαδίκτυο.

Αφού ο Eron Gjoni, πρώην φίλος της game developer Zoe Quinn ανέβασε μια ανάρτηση στο blog για τον χωρισμό τους, την κατηγόρησε ότι τον απατούσε και μοιράστηκε screenshots των ιδιωτικών τους συνομιλιών σε ένα διαδικτυακό φόρουμ, η Quinn έγινε μία από τους πολλούς gamers που έγιναν στόχος doxing ενώ δέχτηκε απειλές βιασμού.

Ένα από τα θύματα, η Αμερικανίδα game developer Brianna Wu έγραψε στο περιοδικό Index on Censorship: «Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ελευθερία λόγου όταν το να μιλάς για τις εμπειρίες σου οδηγεί σε απειλές θανάτου, doxxing και στο να σου στέλνουν ένοπλους αστυνομικούς στο σπίτι σου».

Το 2014, η Wu έγραψε στο Twitter ότι έφυγε από το σπίτι της καθως φοβόταν για την σωματική της ακεραιότητα, μαζί με screenshots από απειλές θανάτου που είχαν σταλεί στον λογαριασμό της.

Θύμα και δημοσιογράφος

Το 2019, η Νοτιοαφρικανή δημοσιογράφος και ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Karima Brown έστειλε ένα μήνυμα που προοριζόταν για τον παραγωγό της σε μια ομάδα WhatsApp που διαχειρίζεται το πολιτικό κόμμα Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας (EFF), στην οποία οι δημοσιογράφοι μπορούν να λαμβάνουν δηλώσεις για τα μέσα ενημέρωσης από το EFF, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Ο Julius Malema, ο ηγέτης του κόμματος, την κατηγόρησε ότι κατασκοπεύει το κόμμα και αντέδρασε στέλνοντας τον αριθμό του τηλεφώνου της στο Twitter στους 2,3 εκατομμύρια οπαδούς του. Η Μπράουν φέρεται να δέχτηκε απειλές βιασμού και δολοφονίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ έκρινε αργότερα ότι το doxxing αποτελούσε παραβίαση του εκλογικού νόμου της χώρας, σύμφωνα με την CPJ, με την Brown να δηλώνει στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν «μια νίκη για τη δημοκρατία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ένα χτύπημα κατά του μισογυνισμού και του τοξικού ανδρισμού».

Γιατί επηρεάζει περισσότερες γυναίκες;

Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα doxing, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να γίνουν στόχοι μαζικών επιθέσεων στο διαδίκτυο, διαρροών ευαίσθητων μέσων τους, όπως εικόνες ερωτικού περιεχομένου που εκλάπησαν ή μοιράστηκαν χωρίς συγκατάθεση και ανεπιθύμητων και σεξουαλικών μηνυμάτων.

Μια έκθεση του 2020 από τις Γυναίκες του ΟΗΕ με επίκεντρο την Ινδία, τη Μαλαισία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και τη Νότια Κορέα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες βιώνουν ταυτόχρονα πολλές μορφές διαδικτυακής βίας, όπως το τρολ, το doxing και τα hacks στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια παγκόσμια έκθεση για το 2020 από την Economist Intelligence Unit (EIU), διαπίστωσε ότι η διαδικτυακή βία κατά των γυναικών είναι εντυπωσιακά διαδεδομένη στις 51 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, με το 45% των γυναικών της γενιάς Z και οι Millennials να αναφέρουν ότι έχουν πέσει θύματα, σε σύγκριση με το 31% των γυναικών της γενιάς X και των Baby Boomers, ενώ το 85% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα συνολικά ανέφεραν ότι έχουν γίνει μάρτυρες διαδικτυακής βίας κατά των γυναικών.

Ενώ η διαδικτυακή βία είναι ανησυχητικά συχνή σε παγκόσμιο επίπεδο, η μελέτη παρουσιάζει σημαντικές περιφερειακές διαφορές, με την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και τη Μέση Ανατολή να παρουσιάζουν τουλάχιστον 90% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα να έχουν επηρεαστεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης