Μεγαλώνει το κύμα φυγής διαφημιστών από την πλατφόρμα Χ (πρώην twitter) του Ίλον Μασκ, μετά τα αντισημιτικά σχόλια του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.

Σύμφωνα με τους FT, την «πόρτα της εξόδου» άνοιξαν και οι κολοσσοί Apple και Disney και ευθυγραμμίστηκαν με την απόφαση των Comcast, Paramount και Warner Bros και IBM.

Ο Μασκ, ο οποίος αγόρασε το X πέρυσι έναντι τιμήματος 44 δισεκατομμύρια δολαρίων επικρίθηκε επειδή ενέκρινε μια αντισημιτική ανάρτηση στην πλατφόρμα πριν από μερικές ημέρες.

Μπέζος vs Μασκ: Ποιος είναι ο κυρίαρχος του δορυφορικού ίντερνετ

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη έκθεση του μη κερδοσκοπικό ομίλου Media Matters την σύμφωνα με την οποία κορυφαίες μάρκες – συμπεριλαμβανομένων των Apple, IBM, Oracle και Comcast’s Xfinity, και Bravo να διαφημίζονται δίπλα σε αναρτήσεις που υποστήριζαν «υπερ- Ναζιστικές απόψεις.

Η IBM ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε ότι αποσύρει την παγκόσμια διαφήμιση από την πλατφόρμα Χ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Sensor Tower, η Apple ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος διαφημιστής στο X μέχρι σήμερα.

Η μείωση της διαφημιστικής δαπάνης από εταιρείες κολοσσούς θα παρεμποδίσει τις προσπάθειες της CEO του Χ, Linda Yaccarino, που προσλήφθηκε τον Ιούνιο, με στόχο να κερδίσει ξανά τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ αφού πολλοί απέσυραν τις δαπάνες τους από την πλατφόρμα μετά την εξαγορά από τον Μάσκ.

Οι εταιρείες ανησυχούν ότι οι διαφημίσεις τους θα τοποθετούνταν δίπλα σε τοξικό περιεχόμενο, αφού ο Μασκ χαλάρωσε τις πολιτικές μετριοπάθειας του ιστότοπου και απέλυσε πολλούς υπαλλήλους που επιβλέπουν την ασφάλεια της πλατφόρμας. Τα έσοδα από διαφημίσεις μειώθηκαν περίπου κατά 50% ως αποτέλεσμα, είπε ο δισεκατομμυριούχος τον Ιούλιο.

Επιχείρηση γοητείας

Από τότε, η Yaccarino βρίσκεται σε μια επίθεση γοητείας, συναντώντας διαφημιστές και πρακτορεία για να τους καθησυχάσει ότι η εταιρεία επενδύει περισσότερα στην ασφάλεια. Ωστόσο, οι επικριτές προειδοποιούν ότι έχει λίγη δύναμη να εμποδίσει τον ίδιο τον Μασκ να δημοσιεύει αμφιλεγόμενες αναρτήσεις στο Twitter, κάτι που διώχνει επίσης τους διαφημιστές.

Η απώλεια της Comcast σηματοδοτεί ένα ιδιαίτερο πλήγμα, καθώς ο Yaccarino εργαζόταν ως υπεύθυνος διαφήμισης σε μια από τις θυγατρικές της, τη NBCUniversal, πριν ενταχθεί στην X.

Ο Λευκός Οίκος

Την Τετάρτη ο Μασκ κατηγορήθηκε για αναπαραγωγή μιας αντισημιτικής θεωρίας συνωμοσίας στο X, προκαλώντας δυσαρέσκεια. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου καταδίκασε την «αποκρουστική προώθηση του αντισημιτικού και ρατσιστικού μίσους».

Η απόφαση της Apple να αποσύρει τη διαφήμιση από την πλατφόρμα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην εμπορική της σχέση με το X καθώς ο ιστότοπος του Μασκ μειώνει το κόστος σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τα οικονομικά του.

Ήδη, τον Νοέμβριο του 2022, ο Μασκ υποστήριξε ότι ο κατασκευαστής iPhone θα αφαιρούσε διαφημίσεις και απείλησε να αφαιρέσει την πλατφόρμα από το App Store, ρωτώντας τους οπαδούς του: «Μισούν την ελευθερία του λόγου στην Αμερική;» Μια συνάντηση μεταξύ του αμφιλεγόμενου δισεκατομμυριούχου και του διευθύνοντος συμβούλου της Apple, Tim Cook οδήγησε σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Την Πέμπτη, μετά την δημοσίευση των FT ότι η IBM είχε εξουδετερώσει τις δαπάνες της στην πλατφόρμα, ο Yaccarino έγραψε στο Twitter: «Η άποψη του X ήταν πάντα πολύ σαφής ότι οι διακρίσεις από όλους θα πρέπει να σταματήσουν παντού». . . Όσον αφορά αυτήν την πλατφόρμα, ο Χ ήταν επίσης εξαιρετικά σαφής σχετικά με τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και των διακρίσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία