Στις κάλπες προσήλθαν την Κυριακή οι Αργεντίνοι για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας, με τους δύο υποψηφίους των επαναληπτικών εκλογών να παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετα οράματα για το μέλλον της Αργεντινής. Παράλληλα, το εκλογικό σώμα σιγοβράζει από οργή για τον τριψήφιο πληθωρισμό και την αυξανόμενη φτώχεια.

Αργεντινή: Ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η οικονομία;

Οι αντίπαλοι

Ο Περονιστής υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας όσο η Αργεντινή αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, αναμετράται με τον ριζοσπάστη φιλελεύθερο Χαβιέρ Μιλέι. Αουτσάιντερ κατά τον πρώτο γύρο, ο Μιλέι έχει εκτοξευθεί στον επικρατέστερο, κατά ορισμένες δημοσκοπήσει, υποψήφιο για τον προεδρικό θώκο της χώρας.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο Μιλέι υπόσχεται οικονομική θεραπεία σοκ που περιλαμβάνει από το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας μέχρι την κατάργηση του πέσο και την περικοπή των δαπανών. Πρόκειται για δυνητικά επώδυνες μεταρρυθμίσεις που όμως έχουν απήχηση στους ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι θυμωμένοι με την οικονομική κακοδαιμονία. Πολλοί, ωστόσο, θυμούνται τα χρόνια της σκληρής λιτότητας που έχει περάσει η χώρα, και ως εκ τούτου οι προτάσεις του Μιλέι ακούγονται εφιαλτικές.

Με πολλούς Αργεντινούς να μην πείθονται από κανέναν από τους δύο υποψηφίους, ορισμένοι χαρακτήρισαν την ψηφοφορία ως επιλογή του «μικρότερου κακού»: φόβος για το επώδυνο οικονομικό φάρμακο του Μιλέι ή οργή για τον Μάσα λόγω της οικονομικής κρίσης. Πολλοί Αργεντινοί λένε ότι δεν θα ψηφίσουν καθόλου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όποιος από τους δύο και αν κερδίζει, θα ταρακουνήσει το πολιτικό τοπίο της Αργεντινής, τον οικονομικό της οδικό χάρτη, το εμπόριο σιτηρών, λιθίου και υδρογονανθράκων και τους δεσμούς της με την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και άλλους.

Ο Μιλέι

Οικονομολόγος με πλούσια παρουσία στα τηλεοπτικά κανάλια, ο 53χρονος Μιλέι εκτοξεύθηκε λόγω της διάχυτης απογοήτευσης από τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς.

Ο Μιλέι διατηρεί  ένα μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά οι περισσότερες δείχνουν μια αμφίρροπη και αβέβαιη κούρσα. Ο Μάσα, 51 ετών, έμπειρος πολιτικός, έχει κερδίσει ψήφους με φορολογικές περικοπές και εκστρατείες που καταδικάζουν τα ριζοσπαστικά σχέδια του Μιλέι για περικοπή των κρατικών δαπανών.

Ο Μιλέι, ο οποίος σε συγκεντρώσεις συνήθιζε να κρατάει ένα αλυσοπρίονο ως σύμβολο των σχεδιαζόμενων περικοπών του, ευνοεί την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και τις αλλαγές στην υγεία και την εκπαίδευση. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει βάλει στο ράφι το αλυσοπρίονο καθώς προσπαθεί να μετριάσει την εικόνα του και να προσελκύσει κεντρώους ψηφοφόρους.

Οι βασικοί υποστηρικτές του λένε ότι είναι ο μόνος υποψήφιος ικανός να εκθρονίσει την πολιτική «κάστα», όπως αποκαλεί ο Μιλέι τους κυρίαρχους πολιτικούς, και να τερματίσει την πολυετή κρίση που κατατρέχει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής.

Στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου τον Οκτώβριο, ο Μάσα κέρδισε το 36,7% των ψήφων έναντι περίπου 30% για τον Μιλέι.

Ένα βήμα πριν τον γκρεμό

Όποιος κι αν κερδίσει την προεδρία θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπος με τα άδεια ταμεία της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας, ένα πρόγραμμα ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ, έναν πληθωρισμό που πλησιάζει το 150% και μια ιλιγγιώδη σειρά από μέτρα κεφαλαιακών ελέγχων.

Η οργή των ψηφοφόρων για την κρίση θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει αποφασιστικός παράγοντας, δεδομένου ότι ο Μάσα διευθύνει την οικονομία για περισσότερο από ένα χρόνο.

Όποιος από τους δύο εκλεγεί, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο Κογκρέσο, καθώς κανένα ενιαίο μπλοκ να έχει την πλειοψηφία. Ο νικητής θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων παρατάξεων για να προωθήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή