Η Ιταλία καθυστερεί για άλλη μια φορά την επικύρωση της μεταρρύθμισης του ταμείου διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκής Ένωση.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φεντερίκο Φρένι, η ιταλική κυβέρνηση είναι απίθανό να επικυρώσει το ταμείο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες του μπλοκ.

«Πριν από την τελική απόφαση για το σύμφωνο σταθερότητας, δεν θα λάβουμε καμία απόφαση για τον ESM», είπε ο Φρένι σε συνέντευξή του. «Όταν θα μάθουμε τι έχει συμφωνηθεί για το Σύμφωνο Σταθερότητας, τότε η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα εξετάσουν τον ESM».

Ιταλία: Αναβάθμιση ανάσα από την Moody’s – Βγαίνει από την επικίνδυνη ζώνη των… σκουπιδιών

Προβλήματα

Το ταμείο διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είναι πολιτικά τοξικό στην Ιταλία εδώ και χρόνια, με τις διαδοχικές κυβερνήσεις να μην μπορούν να εγκρίνουν τη μεταρρύθμισή του και τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι η χρήση του θα αύξανε τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους-μαμούθ της χώρας.

Το ταμείο ιδρύθηκε το 2012 για να βοηθήσει τις οικονομίες της ευρωζώνης με αντάλλαγμα αυστηρές μεταρρυθμίσεις. Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει πει στο παρελθόν ότι η Ιταλία δεν θα το αξιοποιήσει ποτέ.

Όλα τα άλλα μέλη της ευρωζώνης έχουν ήδη επικυρώσει το ανανεωμένο ταμείο, αλλά δεν υπάρχει ακόμη χρονοδιάγραμμα για το τι θα πράξει τελικά το ιταλικό κοινοβούλιο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι ζήτησαν από τη Μελόνι να εγκρίνει το backstop ακόμα κι αν δεν σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει για να επιτρέψει την πρόσβαση σε άλλες χώρες.

Παζάρι για το Ταμείο Σταθερότητας

Εν τω μεταξύ, οι χώρες της ΕΕ εντείνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση συμφωνίας για νέους δημοσιονομικούς κανόνες για το μπλοκ πριν από το τέλος του έτους. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που περιορίζει το χρέος και τα ελλείμματα που δεσμεύουν τις οικονομίες της ευρωζώνης ανεστάλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid και της ενεργειακής κρίσης για να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να διαθέτουν περισσότερες δαπάνες.

Οι κανόνες επανέρχονται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, αλλά οι πρωτεύουσες θέλουν να θέσουν σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη τα συγκεκριμένα ζητήματα της κάθε χώρας. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά με το πόσα περιθώρια θα επιτραπούν σε κάθε χώρα και πότε και εάν θα κάνει εξαιρέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή