
Μικρή μείωση της τάξης των 0,3 εκατ. τόνων καταγράφεται στην παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ, η οποία άγγιξε τους 160 εκατ. τόνους, ενώ η τιμή παραγωγού εκτοξεύτηκε απότομα το 2022 (κατά μέσο όρο 35,1% πάνω από αυτό του 2021).
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat για το 2022, υπήρξε μια απότομη και σταθερή άνοδος της τιμής παραγωγού μέχρι το 2022, με τη μέση τιμή κατά τη διάρκεια του έτους να είναι 35,1% υψηλότερη από τον μέσο όρο το 2021. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος το 2021 ήταν κατά 7,2% υψηλότερα από τη μέση τιμή του γάλακτος το 2020.
Αιγοπρόβειο: Φουντώνει το παζάρι για την τιμή γάλακτος – Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Μεγαλύτερες από το μέσο όρο αυξήσεις στην τιμή γάλακτος το 2022 σημειώθηκαν στις Κάτω Χώρες (κατά 47%), στην Πολωνία (κατά 46,9%), στην Ιρλανδία (κατά 44,9%) και στη Γερμανία (κατά 44,8 %).
Η συντριπτική πλειονότητα του νωπού γάλακτος (149,9 εκατομμύρια τόνοι) παραδόθηκε στα γαλακτοκομεία, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε απευθείας στις φάρμες για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Από τους 149,9 εκατ. τόνους γάλακτος που παραδόθηκαν στα γαλακτοκομεία, οι 145,6 εκατομμύρια τόνοι ήταν αγελαδινό γάλα, ενώ οι υπόλοιποι ήταν αιγοπρόβειο ή βουβαλίσιο γάλα.
Στην Ελλάδα
Το αγελαδινό γάλα αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειονότητα του γάλακτος, που παραδίδεται στα γαλακτοκομεία στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.
Όμως, η Ελλάδα ανήκει σε αυτές τις χώρες όπου οι παραδόσεις αιγοπρόβειου γάλακτος υπερισχύουν του αγελαδινού. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 57,7% του γάλακτος που παραδόθηκε στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία προερχόταν από προβατίνες και κατσίκες. Αντίστοιχα, το 1/5 των παραδόσεων (21,1%) ήταν αιγοπρόβειο και στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022 η Ελλάδα παρήγαγε 0.9 εκατ. τόνους από αιγοπρόβατα και ακολουθεί η Γαλλία με 0,8 εκατ. τόνους. Στην πρώτη θέση είναι η Ισπανία η οποία 1,1 εκατ. τόνους γάλακτος.
Οι αποδόσεις
Στην ΕΕ, η μέση ετήσια απόδοση γάλακτος συνέχισε να αυξάνεται, φθάνοντας τα 7.653 κιλά ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής το 2022.
Οι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφονται στη Δανία (10.187 κιλά ανά αγελάδα) και στην Εσθονία (10.128 κιλά ανά αγελάδα) και το χαμηλότερο στη Βουλγαρία (3.621 κιλά ανά αγελάδα) και στη Ρουμανία (3.367 κιλά ανά αγελάδα).
Οι μεγάλοι παραγωγοί
Το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα γαλακτοκομεία παρήγαγαν 22,5 εκατ. τόνους νωπού γάλακτος, 2,3 εκατ. τόνους βουτύρου και 10,4 εκατ. τόνους τυριού. Μαζί, η παραγωγή τυριού και βουτύρου χρησιμοποιούσε το 70% του πλήρους γάλακτος που διατίθεται στα γαλακτοκομεία στην ΕΕ.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός νωπού γάλακτος (19% του συνόλου της ΕΕ), βουτύρου (20%), γαλακτοκομικών προϊόντων όπως γιαούρτια (29%) και τυριού (22%). Η Γαλλία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου και τυριού (18% του συνόλου σε κάθε προϊόν).
Η Γερμανία, μαζί με την Ισπανία (15% του συνόλου της ΕΕ), τη Γαλλία (13%), την Ιταλία (11%) και την Πολωνία (9%) αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα του γάλακτος κατανάλωσης που παράγεται στην ΕΕ το 2022.
Άλλες χώρες της ΕΕ ήταν βασικοί παραγωγοί άλλων νωπών και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων: η Ολλανδία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ (15% του συνόλου), ο τέταρτος μεγαλύτερος σε τυρί (9%) και ο πέμπτος βούτυρο (10%), ενώ η Ιρλανδία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου (13% του συνόλου της ΕΕ) και η πέμπτη μεγαλύτερη σε γαλακτοκομικά προϊόντα (7%).


Latest News
![Ελαιόλαδο: Μεγαλύτερα τα έσοδα από τις εξαγωγές σε Ιταλία και Ισπανία [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/04_12_ot_eisagELLHN_ELAIOL_EXO-600x352.png)
Το ελληνικό ελαιόλαδο κατακτά Ιταλία και Ισπανία - Αποκαλυπτική έκθεση [πίνακες]
Πώς διείσδυσε το ελληνικό ελαιόλαδο στις αγορές των ανταγωνιστών του

«Όχι» σην κυκλοφορία μειγμάτων ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια
Κίνδυνοι εξαπάτησης των καταναλωτών

Στα 55 εκατ. ευρώ η συμβολή του Leader στην αγροτουριστική ανάπτυξη της Κρήτης
Στόχος η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η νέα αγροτική επιχειρηματικότητα

Ανταγωνισμός και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές - Οδηγός για τον αγροτικό τομέα
Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυνατότητες συνεργασίας των παραγωγών αγροτικών προϊόντων εντός των ορίων που θέτουν οι κανόνες του ανταγωνισμού

Και η ζάχαρη ως μέσο εμπλουτισμού, στον κατάλογο συστατικών των κρασιών
Τι υποστηρίζουν οι χώρες του βορρά και του νότου

«Θέλουμε έναν ΟΠΕΚΕΠΕ σύγχρονο, χωρίς αγκυλώσεις»
Τι συζήτησε ο Αυγενάκης με το νέο ΔΣ της ΕΑΣ Ηρακλείου, εκπροσώπους ΤΟΕΒ Κρήτης και θερμοκηπιακών καλλιεργιών

«Συνέταιρο» στην τσέπη τους βάζουν οι αγρότες - Οι μεσάζοντες για τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ
«Τσουχτερές» προμήθειες από τις επιδοτήσεις ζητούν ιδιώτες

TR4, η νέα απειλή για τις μπανάνες - Χιλιάδες στρέμματα σε... «καραντίνα»
Ο καταστροφικό μύκητας που έχει εξαπλωθεί σε όλες τις φυτείες
![Γάλα: Στα «τυφλά», χωρίς τιμή παραδίδουν οι κτηνοτρόφοι – Τερτίπια από τις γαλακτοβιομηχανίες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/29_11_ot_proveio_gid_EXO-600x352.png)
Χωρίς τιμή παραδίδουν το γάλα οι κτηνοτρόφοι – Τα κόλπα των γαλακτοβιομηχανιών [γραφήματα]
Νέο χτύπημα για την κτηνοτροφία οι ανοιχτές τιμές στο γάλα – Ζήτημα βιωσιμότητας θέτουν οι κτηνοτρόφοι

Πώς η Ελλάδα θα γίνει ηγέτης στις υδατοκαλλιέργειες - Ψηφιακή μετάβαση και ενίσχυση επενδύσεων
Τι δήλωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη στην ημερίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης με θέμα τις οστρακοκαλλιέργειες