Με καπνογόνα αλλά και μια μικρή… εστία φωτιάς που άναψαν εντός του κοινοβουλίου, προσπάθησαν μέλη του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας να εμποδίσουν την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024.

Φρέντι Μπελέρης: Δεν θέλουν να αναλάβω δήμαρχος

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι βουλευτές συγκέντρωσαν καρέκλες στο κέντρο της αίθουσας και κόκκινος, πράσινος και μοβ καπνός γέμισε τον αέρα. Η ασφάλεια πάντως κράτησε τους διαδηλωτές μακριά από την έδρα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Ένας βουλευτής φάνηκε να ανάβει μια μικρή φωτιά η οποία πέρασε μπροστά σε ένα κοντέινερ πριν οι φλόγες εξαπλωθούν για λίγο και σβηστούν από τους γύρω βουλευτές.

«Η μάχη δεν έχει επιστροφή»

Ο de facto ηγέτης του κόμματος, ο Σαλί Μπερίσα, πρώην πρωθυπουργός, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να φιμώσει την αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα έχει την πλειοψηφία.

«Η μάχη δεν έχει επιστροφή» δήλωσε ο Μπερίσα στους δημοσιογράφους μετά την αναταραχή στην αίθουσα όπου ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε λιγότερο από πέντε λεπτά.

«Στόχος μας είναι να φέρουμε τον πλουραλισμό στο κοινοβούλιο».

Κατηγορίες για διαφθορά

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες κατά του Μπερίσα και του γαμπρού του για διαφθορά σχετικά με μια συμφωνία που αφορούσε τους χώρους ενός αθλητικού συλλόγου. Συγκεκριμένα, τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του ως πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2009 για να ασκήσει πιέσεις «για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης υπέρ άλλων, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της κόρης του».

Ο γαμπρός του συνελήφθη, αλλά ο Μπερίσα έχει ασυλία από τη δίωξη ως βουλευτής. Ωστόσο του έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο Μπερίσα κατηγορεί τον Ράμα ότι ενορχήστρωσε τη δίωξη εναντίον του, με τον νυν πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να αρνείται την κατηγορία.

«Αυτοί (η αντιπολίτευση) έφεραν το λεξιλόγιο και τα ήθη του δρόμου στην πολιτική», έγραψε ο Ράμα στο X μετά τις ταραχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή